Jeffrey A. Tucker

22. 11. 2022

Komentář

Krypto-krachy a krypto-podvody přicházejí a odcházejí. Předpokládal jsem, že katastrofa jménem Mt. Gox v roce 2014 bude poslední a naučí investory, aby si hlídali vlastní úschovu a velmi pečlivě sledovali burzy.

Držte si své prostředky pod pokličkou, křičí stará garda už 10 let. Používejte burzy podle potřeby, ale pamatujte, že to nejsou kouzelné stroje na vydělávání peněz. A přesto tu máme další krach magického stroje na vydělávání peněz.

Mt. Gox se bohužel ukázal jako předzvěst. Do očí bijící průšvih FTX a jejího valorizovaného zakladatele Sama Bankmana-Frieda se ukazuje jako průšvih na věky věků. Z nuly na 32 miliard dolarů a zase zpátky na nulu za pouhé tři roky. Pro ty z nás, které tento sektor fascinuje, je nemožné přestat pátrat a hledat.

Kde začít? Byly tu láskyplné rozhovory v televizi a honosné konference na Bahamách s hosty, jako jsou Bill Clinton a Tony Blair, včetně jedné z nich letos v dubnu, během níž se Bankman-Fried dostával na druhou příčku mezi největšími dárci Demokratické strany v nadcházejících průběžných volbách.

Je tu i podivný vztah, který FTX měla s ukrajinskou vládou, jež burzu využívala jako depozitář finančních prostředků. Bylo dost známé, že se tím Bankman-Fried chlubil. Pak se FTX stala obrovským dárcem Demokratického národního výboru (DNC). Fascinující. Velmi příhodné.

Tento vztah mezi Ukrajinou, FTX a DNC by se za normálních okolností objevil na všech titulních stranách jako hodný hlubšího zkoumání, zejména s ohledem na načasování na blížící se volby, divokou vášeň Bidenovy administrativy přelít co nejvíce peněz na Ukrajinu v době, kdy Američané trpí vysokou inflací, a pochybný svět kryptofinancování, který obchází běžné bankovní kanály.

Připomíná to aféru Írán-Contras z 80. let minulého století, kdy se odhalily zákulisní dohody o financování na podporu amerických zahraničněpolitických cílů, přičemž se obcházelo schválení Kongresu USA. Ale tento průšvih nešel tak daleko, nezahrnoval příspěvky na volební kampaň, například od „velitele Nula“ z jednotek Contras. Přesto tento skandál dlouhé měsíce plnil titulní stránky novin.

Ohledně vztahu mezi DNC a FTX prostřednictvím Ukrajiny jsme zatím viděli jen neohrožené slídily na Twitteru, kteří se této věci věnují.

Existují i další podivné signály, například to, že FTX byla založena v roce 2019 těsně po oznámení Bidenovy kandidatury na prezidenta, a že matka samotného Bankman-Frieda byla spoluzakladatelkou Mind the Gap PAC, politického akčního výboru, jehož jediným účelem bylo financovat kampaně demokratů.

Kromě toho Bankman-Friedův bratr Gabe Bankman-Fried založil pandemickou společnost Guarding Against Pandemics, jejímž účelem bylo „podpořit“ 30 miliard dolarů, které Bidenova administrativa vyčlenila na pandemické plánování.

Dále pak je zde společnost Alameda Research, která sloužila jako investiční odnož a eventuální „přístav“ pro miliardové prostředky zákazníků FTX, což je postup, který porušuje všechny osvědčené postupy krypto-světa, který upřednostňuje stoprocentní rezervy. Podporovaly to známé osobnosti (Tom Brady, Katy Perry!), po firmě pojmenovaný stadion v Miami, finanční plátky tvrdily, že bude prvním bilionářem, společnost Sequoia Capital do nich nalila dvě miliardy dolarů a měli reklamy na Super Bowl s Larrym Davidem.

To všechno je prostě neuvěřitelně šokující: vazby, fintičky, podvody, temné peníze, vazby na vládnoucí třídu, falešné organizace, směšná oslava toho, kdo je při zpětném pohledu zřejmým podvodníkem, spolu s hloupými dětmi, které nečestný člověk nechal naverbovat, když předstíral, že jsou členy vedení sesterské společnosti FTX. Jaký to symbol naší doby.

Člověka to nutí toužit po časech dohody Írán-Contras. Při pohledu zpět to vypadá jako věk nevinnosti.

Ale na celé kauze FTX mě zarážejí dvě další zvláštnosti.

Zaprvé je to osobnost samotného Sama Bankmana-Frieda. Vypadá jako postavička z komiksu nebo karikatura génia v oboru fyziky (MIT!), který se stal finančním géniem a kterého si v dnešní době začali vážit důvěřiví investoři rizikového kapitálu. Měl všechny poznávací znaky: rozcuchaný vzhled, šatník sestávající z triček a tenisek ve stylu „nezájem“, charakteristické škubání nohou, baculatý těstovitý obličej, který naznačuje nekonečné hltání limonády, fotky velkého muže spícího na pytlích s fazolemi a posmrkávání při mluvení, u kterého každou větu zakončuje falzetem a klesající intonací.

Je jasné, že máme ve svém kruhu budoucího bilionářě!

Tomuto lidé v dnešní době skutečně věří, a obzvláště to platí v oblasti kryptoměn. V minulých dobách by lidé při pohledu na někoho takového požadovali vyšší standardy. Nasaďte si kravatu a mluvte anglicky, prosím, a přestaňte s tím směšným cukáním! Ale z nějakého důvodu není dokončení školy na seznamu úkolů pro generaci Z, a to má být prostě fajn, dokonce je to známka mocné technologické geniality.

Za druhé mě zaujala jedinečnost jeho morálního rozpoložení. Svět bitcoinů měl dlouho pověst kultury anarchistů, kteří chtěli uspět vedle finančního mainstreamu a změnit svět ve prospěch svobody. To byla pravda na počátku. Tento prostor jen neochotně přistoupil na regulace v rámci přežití, ale kultura jim nikdy nebyla nakloněna.

Bankman-Fried byl jiný. Propagoval jakousi pseudofilozofii zvanou „efektivní altruismus“, která má spočívat v tom, že vydělává peníze jen proto, aby je mohl rozdávat na dobré účely. V rámci toho, aniž by si posteskl nad nějakým dohledem, stal se jeho obhájcem. Prosím, regulujte mě i všechny ostatní, vyžadujte maximální dodržování předpisů a transparentnost a nechte kryptosvět stát se součástí mašinérie. Páni, to je jistě skvělý a čestný člověk!

Jeho účinný altruismus mu vynesl podporu Světového ekonomického fóra, ale také obdivné rozhovory s médii, které probíhaly asi takto: „Povězte nám, prosím, o své jedinečné filozofii!“

„Jistě. Moc toho nepotřebuji. Podívejte se na mou Toyotu Camry! Měl jsem v úmyslu být mega bohatým týpkem výhradně proto, abych mohl podporovat charitativní organizace, které mění svět!“

„Je jasné, že jste morální a svatý člověk!“

Jeho trik tedy spočíval v tom, že se marketingově prezentoval jako kryptoodpověď na ESG a DEI a další módní „woke“ hesla. Svět krypto není libertariánsky anarchistický; místo toho je přátelský a vřelý k moci a levicovému žvanění! Navíc měl úzké vztahy s vládou!

Jeho plánem jak vyniknout byl ekosystém 20 000 tokenů s tržní kapitalizací. A samozřejmě, v naší pomýlené době to byl podvod, který fungoval.

Dokud se to nepodařilo. Kryptosvět se letos potýkal s obrovskými problémy, když likvidita vysychala ve všech směrech, částečně po 14 letech snadno vydělaných peněz s nulovými úroky, díky nimž se zdálo, že likvidita denně prší z mraků shůry. Jakmile začala regulace, vše skončilo.

Pomohlo, že pokles a rychlý pád FTX vydržel až do doby dva dny po volbách, které jeho společnost financovala. Můžeme si jen představovat, jaká hrůza teď panuje v celé mašinérii Demokratické strany. Dá se to srovnat snad jen s vyděšením, které pociťovala mainstreamová média, když vyšlo najevo, že produkt špičkového inzerenta Pfizer nefunguje tak, jak bylo slibováno, přestože byl vnucován miliardám lidí po celém světě.

Pokud jste nebyli cyniky už předtím, teď už budete. Je to raketa. Celá ta zatracená mašinérie.

Možná je FTX pro naši dobu tím, čím byla banka Lehman Brothers pro rok 2008, anebo je mnohem zkorumpovanější a její pád otevírá okno do celého tmavého světa financí, kampaní, zahraniční politiky a kšeftů na věky věků. Hodně záleží na rozkvětu nezávislé žurnalistiky a schopnosti Twitteru necenzurovat – což je přesně ten důvod, proč teď tolik nenávidí Elona Muska.

Mějte na paměti, že všechny tyto čachry by trvaly ještě mnoho let, kdyby nezasáhla realita ekonomických sil. Je to smůla pro stínové podvodníky politické mašinérie této země, že věci jako rozvaha existují. Nyní je čas na důkladné vyšetřování. Bankman-Fried možná doufal, že se stane „příliš velkým na to, aby ho zavřeli“, jak se vyjádřil jeden vtipálek, ale zdá se, že ho štěstí opustilo.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.