Zdenka Danková

26. 11. 2022

ČR: Veřejnost bedlivě sleduje, kteří kandidáti na prezidenta republiky získají registraci a koho ve výběru bude možné volit. V pátek 25. listopadu 2022 registrovalo Ministerstvo vnitra (MV) devět kandidátních listin. Sedm uchazečů o post prezidenta kandiduje na základě podpisů poslanců či senátorů, dva kandidáti získali dostatečný počet podpisů od občanů.

V prezidentských volbách bude na výběr z devíti kandidátů. Ministerstvo vnitra rozhodlo o registraci kandidátních listin těchto devíti kandidátů (v abecedním pořadí):

– Andrej Babiš

– Jaroslav Bašta

– Pavel Fischer

– Marek Hilšer

– Danuše Nerudová

– Petr Pavel

– Denisa Rohanová

– Josef Středula

– Tomáš Zima

Zbývajících 13 kandidátních listin, včetně jedné, která byla podána opožděně, Ministerstvo vnitra odmítlo. Mezi nimi jsou i čtyři kandidáti, kteří ke své kandidátce připojili petici s podpisy občanů, nicméně u kterých resort vnitra po kontrole zjistil, že petice neobsahovala dostatečný počet, a to minimálně 50 000 platných podpisů.

Nejpozději 16. prosince Státní volební komise vylosuje čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky jednotlivých kandidátů.

„Volbou Bašty volíte volíte SPD, volíte program SPD a vaši budoucnost,“ tweetnul na svém kanálu Tomio Okamura. „Celé SPD volí Jaroslava Baštu, který je jediným vlasteneckým kandidátem, pro kterého je zájem občanů České republiky na prvním místě,“ dodal Okamura a požádal voliče, aby podpořili tohoto kandidáta a pokračuje výčtem jeho zásluh a důvodů.

Ke kandidatuře Andreje Babišena svém Twitteru poznamenal Alexandr Mitrofanov: „Nelze nutit Andreje Babiše, aby se účastnil debat před prezidentskou volbou. Absolventa zvláštní školy také nebudete nutit k účasti na vědeckém sympoziu.“

„Jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje. Andrej Babiš sice zemi v krizi už jednou vedl, ale soudě podle výsledků by druhou šanci jako prezident dostat neměl,“ napsal o Babišové kandidatuře generál Pabvel v emailové poště pro Epoch Times.

Generál Petr Pavel uvedl na svém twitterovém učtu: „Gratuluji všem, kterým se podařilo posbírat dostatek podpisů a postoupit do ostré fáze volebního klání. Nepochybuji o tom, že tato fáze nebude vždy příjemná, rád bych nám popřál, ať to zvládneme v klidu. Všem vám moc děkuji za podporu, společně můžeme vrátit Česku řád a klid.“

Mezi červenými barety byl elitou, říká o generálu Pavlovi historik Jiří Fidler. „Kdyby nepřišel listopad 1989, mohl se Petr Pavel stát špionem na Západě, byla to jedna z možností,“ objektivně připouští o kandidátovi na prezidenta podle seznamzpravy.cz.

Podle idnes.cz generál Pavel kvitoval o svých mítincích: „Fyzicky jsem se nesetkal s žádnými urážkami nebo pokusem o nějaké násilí. Zatím to bylo většinou tak, že lidé, co měli jiný názor, si o něm přišli popovídat. Většina internetových hrdinů nemá dost odvahy, aby se vám postavila tváří v tvář.“

O Danuši Nerudové řekl volební sratég Miloš Růžička, že jí schází „značka“. „Má nejmenší známost, a tudíž i nejslabší značku… Stále jede na lince, že chce být druhá Zuzana Čaputová, ale to je pro druhé kolo prezidentské volby málo,“ uvedl pro cc.cz.

Miroslav Kalousek o Nerudové, Pavlovi a Fišerovi tweetnul: „Kdyby neřekli nic, vyšlo to nastejno… Každý už si vybere sám podle vlastních hodnot a preferencí. Pozoruhodné na tom je, že @SpoluKoalice je po volbách v jednoznačných stanoviscích ještě opatrnější, než prezidentští kandidáti před volbami.“

Samotné volby prezidenta republiky proběhnou v pátek 13. ledna 2023 od 14,00 hodin do 22,00 hodin a v sobotu 14. ledna 2023 od 8,00 hodin do 14,00 hodin. Případné druhé kolo voleb se bude konat o 14 dní později.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.