Milan Kajínek

21. 11. 2022

Položili jsme kandidátům na prezidenta České republiky tři otázky, které se týkají rodiny, tradiční kultury a provolání vepsaného na standartu prezidenta. Jako první odpověděl senátor Pavel Fischer. Níže nabízíme přepis otázek a jeho odpovědí.

Souhlasíte se rčením, že „rodina je základ státu“? Myslíte si, že by se rodina měla vrátit do středu pozornosti společnosti? A pokud je rodina základ státu, co je podle Vás základem pevné, fungující rodiny?

V  rodině se děti učí solidaritě, spolupráci a tam také dělají první krůčky k odpovědnému občanství. A sebevědomý občan je nejlepším garantem odpovědného státu. Fungující rodina se neobjeví sama od sebe. K odpovědnému partnerství a rodičovství vede dlouhá cesta výchovy a sebevýchovy. Stát by měl respektovat nezastupitelnou roli rodičů ve výchově a pomáhat jim, aby tuto roli dokázali naplnit.

Jaký význam pro Vás má provolání „Pravda vítězí“ umístěné na standartě českého prezidenta? Jaké je k tomu Vaše osobní pochopení, jak chápete toto provolání, co pro Vás znamená? A co podle Vás znamená pro post prezidenta?

Ta slova odkazují na duchovní dějiny naší země. Prezident ale na pravdu nemá nárok. Jeho úkolem je pravdě sloužit. A podle toho se musí chovat.

Jsou naše tradice, tradiční kultura a tradiční hodnoty návodem, jak to dělat dobře, – nebo jsou podle Vás přežitkem, který už je překonán?

Tradice jsou pro mě jako kořeny pro stromy. Nemusím o nich vědět, nemusím je vidět, ale bez nich by společnost neměla stabilitu a ukotvení. Úlohou prezidenta je o těchto hodnotách vědět, kultivovat je a ctít je.

Děkujeme za rozhovor

Nová přímá volba prezidenta ČR se bude konat v lednu 2023, během níž občané svými hlasy rozhodnou, kdo se stane prezidentem republiky na dalších 5 let. Termín prezidentských voleb vyhlašuje předseda Senátu České republiky a to nejpozději 90 dnů před jejich začátkem.

Ke kandidatuře je třeba získat minimálně 50 tisíc ověřených podpisů občanů nebo podporu 10 senátorů či 20 poslanců.

Lhůta pro oficiální podání kandidátních listin u Ministerstva vnitra skončila 8. listopadu 2022. Potvrzeno je celkem 14 kandidátů. Ke konečné oficiální registraci nebo k odmítnutí kandidátních listin dojde 25. listopadu 2022.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.