Milan Kajínek

21. 8. 2022

TÉMA: Prezidentské volby v ČR 2023

Podnikatel a matematik Karel Janeček, který oznámil kandidaturu na post prezidenta České republiky, v pořadu televize CNN Prima News (zdroj) odpověděl na několik otázek ohledně své kampaně a prozradil, kam by společnost vedl, pokud by volby vyhrál.

Ohledně financování spoléhá český miliardář na vlastní zdroje. „Prezidentskou kampaň si chci financovat čistě sám. Je to pro mě velmi důležité, mám absolutní nezávislost, nikomu nic nedlužím a nikdo mě nemůže nijak ovlivňovat,“ uvedl Karel Janeček.

V době „koronavirové krize“ vystoupil Karel Janeček proti očkování dětí a stal se kvůli tomu terčem kritiky mainstreamových médií.

„Rád bych to uvedl na pravou míru, protože i řada mých podporovatelů byla zmatena mediálními manipulacemi, že jsem údajný antivaxer. Je to nesmysl,“ říká Janeček. „Já jsem aktivně vystoupil proti očkování dětí. Proti očkování zdravých dětí proti nemoci, která je neohrožuje. Za tím si absolutně stojím.“

Podle Janečka dává smysl očkování ohrožených skupin, plymorbidních lidí, starších lidí, ale „je obrovská chyba očkování zdravých dětí“.

„Nedoporučil bych očkování mladých zdravých lidí, protože ty covid z praktického hlediska neohrožuje, na to máme čísla, to už je opakovaně prokázáno,“ uvedl Janeček v diskusním pořadu a dodal, že „jako prezident bych mluvil úplně stejně, jak píšu ve svých blozích“.

„Co je naprosto klíčové, je to, že nesmí být nikdo diskriminován,“ říká Janeček. „Nemůžou být diskriminováni ti, co se z nějakých důvodů nechtějí očkovat. Stejně tak jako nemohou být diskriminovaní lidé, kteří jsou očkovaní.“

Roli prezidenta vnímá především v otázkách sjednocování společnosti a svojí reklamní kampaní chce lidem říci, že prezident může být i někdo, kdo má odvahu, sílu a je připraven něco riskovat, „vystoupit z  komfortní zóny“, avy bránil určité ideály.

„Potřebujeme sjednotit společnost, a to je právě ta klíčová role hlavy státu, aby sjednocoval lidi,“ míní český podnikatel.

V souvislosti s přicházející energetickou krizí a zvyšující se inflací očekává Janeček změnu životního stylu a řízení financí.

„Musíme být rozpočtově zodpovědní. Deficit, který se hrozivě zvýšil kvůli obrovskému množství neefektivit, je problém a my s tím budeme muset bojovat a je to velká zátěž do budoucna,“ říká český filantrop. „Budeme čelit problémům s energiemi a budeme muset, a to je antipopulistické, budeme se muset uskromňovat.“

„Naší prioritou musí být nezávislost, ať už na energiích nebo potravinová soběstačnost,“ míní Janeček a dodává, že ideálním scénářem by byl „proces, kdy se začneme odpojovat od závislosti na Rusku, ale i jiných zemích.“

Podle Janečka je dosažení nezávislosti „akutní“ a musí proběhnout „co nejrychleji v řádech několika let“.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."