Katabella Roberts

9. 12. 2022

Zdravotní sestra, která tisícům starších lidí místo anticovidové vakcíny aplikovala fyziologický roztok, se vyhnula vězení.

Devětatřicetiletá zdravotní sestra Červeného kříže Antje T. byla 30. listopadu okresním soudem v Oldenburgu v německé spolkové zemi Dolní Sasko shledána vinnou ze šesti případů úmyslného ublížení a byla jí odebrána licence.

Podle deníku Daily Mail však dostala pouze šestiměsíční podmínku, ačkoli rozsudek může být znovu napaden.

Podle státních zástupců zdravotní sestra aplikovala přibližně 8 600 starším osobám, které tvořili především pracovníci nemocnic, pedagogové a lékaři starší 70 let, místo anticovidové vakcíny fyziologický roztok.

Očkování bylo provedeno mezi 5. březnem a dubnem loňského roku, kdy zdravotní sestra pracovala v očkovacím centru ve Frísku, uvedli žalobci.

Zatímco injekce s fyziologickým roztokem jsou neškodné, osoby se domnívaly, že dostávají vakcínu společnosti BioNTech Pfizer, a následně zůstaly bez „ochrany“ proti viru, tvrdí prokurátoři.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které doporučuje starším lidem nechat se očkovat, jsou starší lidé, zejména ti se základními zdravotními potížemi, více ohroženi hospitalizací nebo úmrtím na tento virus.

Zdravotničtí úředníci poznamenali, že nic nenasvědčuje tomu, že by u více než 8 000 osob došlo k závažným infekcím vyvolaným virem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19 v důsledku toho, že jim byla místo vakcíny aplikována injekce s fyziologickým roztokem.

Zdravotní sestra „sdílela různé konspirační teorie“ na internetu

Zdravotnické úřady v Dolním Sasku uvedly, že zdravotní sestra mohla nahradit lahvičky s vakcínami fyziologickým roztokem, protože byla zodpovědná za přípravu injekcí a připravovala je během své pracovní doby v očkovacím centru.

V dubnu loňského roku ji však udal jiný zaměstnanec, který tvrdil, že byl svědkem toho, jak vyměnila vakcíny za fyziologický roztok a aplikovala ho šesti pacientům.

Podle tiskové agentury DPA zdravotní sestra tehdy policii a zdravotnickým úředníkům řekla, že šlo o ojedinělou „nehodu“ a že fyziologický roztok použila proto, že omylem rozbila šest lahviček s vakcínou společnosti Pfizer a obávala se, že by ji mohli vyhodit z práce, kdyby to řekla vedení.

Policii také tvrdila, že injekce, které jednotlivcům aplikovala, sice obsahovaly vakcínu společnosti Pfizer, ale byla zředěna fyziologickým roztokem.

Následně však byly u některých osob, které nechala zdravotní sestra „očkovat“, provedeny testy na protilátky, které odhalily, že jim injekce od společnosti Pfizer podána nebyla.

Policie rovněž zaznamenala řadu příspěvků na sociálních sítích, které zdravotní sestra sdílela a které vyjadřovaly skepsi k vakcínám proti covidu-19.

„Obviněná sdílela různé konspirační teorie na internetu a na sociálních sítích,“ uvedl ve středu mluvčí soudu. „Komora však nemohla s potřebnou jistotou určit, zda tento soubor myšlenek byl motivem jejího jednání a že pak jednala s cílem sabotovat očkovací kampaň.“

Zdravotní sestra byla loni původně obviněna z 15 případů úmyslného ublížení na zdraví, devět z nich však bylo později staženo pro nedostatek důkazů.

Z původního článku newyorské redakce přeložil MiC.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."