Jessie Zhang

4. 2. 2023

Vůbec první randomizovaná, kontrolovaná studie komunitního zahradničení zjistila, že kromě konzumace většího množství vlákniny a větší fyzické aktivity – dva známé způsoby, jak snížit riziko rakoviny a chronických onemocnění – ti, kteří se rádi hrabou v hlíně, mají také výrazně nižší úroveň stresu, úzkosti a rizika duševních chorob.

Nová studie nízkopříjmových domácností zjistila, že u zahrádkářů, kteří pociťovali na začátku studie největší míru stresu a úzkosti, došlo k největšímu poklesu problémů s duševním zdravím.

„Tato zjištění poskytují konkrétní důkazy o tom, že komunitní zahradničení by mohlo hrát důležitou roli v prevenci rakoviny, chronických onemocnění a duševních poruch,“ uvedla Jill Littová, hlavní autorka výzkumu a profesorka životního prostředí na katedře environmentálních studií Coloradské univerzity v USA.

„Ať se podíváte kamkoli, lidé říkají, že na zahradničení je prostě něco, co jim pomáhá cítit se lépe,“ podotkla vědkyně.

Studie se zúčastnilo téměř 300 osob s průměrným věkem 41 let, které figurovaly na čekací listině na přidělení pozemku v městské zahrádkářské kolonii v americkém Denveru. Polovina z nich byla zařazena do spolku zahrádkářů a zdarma jim byl přiřazen pozemek s komunitní zahrádkou, semena, úvodní zahradnický kurz a studijní partner. Druhá polovina sloužila jako kontrolní skupina.

Obě skupiny pravidelně vyplňovaly dotazníky týkající se jejich stravy, duševního zdraví a tělesných rozměrů. O dvě sezóny později konzumovala zahrádkářská skupina o 7 % více vlákniny denně než kontrolní skupina.

„Zvýšení příjmu vlákniny o jeden gram může mít velký a pozitivní vliv na zdraví,“ uvedl James Herbert, spoluautor studie a ředitel programu pro prevenci a kontrolu rakoviny na Univerzitě v Jižní Karolíně.

Vláknina má zásadní vliv na zánětlivé a imunitní reakce a ovlivňuje vše od toho, jak metabolizujeme potravu, přes to, jak zdravou máme střevní mikroflóru, až po to, jak jsme náchylní k cukrovce a některým druhům rakoviny, poznamenali vědci.

Profesorka Littová uvedla, že komunitní zahradničení má transformační význam a dokonce může zachraňovat životy, zejména u přistěhovalců s nízkými příjmy, kteří žijí v bytech.

„I když přijdete na zahradu s tím, že si chcete pěstovat sami jídlo na klidném místě, začnete se dívat na pozemek svého souseda, podělíte se o techniky a recepty a časem vztahy vzkvétají,“ prohlásila profesorka.

Zahradnická studie byla zveřejněna 4. ledna v časopise Lancet Planetary Health.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil J. Č.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.