Zdenka Danková

12. 2. 2023

Ze země, postižené rozsáhlým zemětřesením, přicházejí strohé zprávy o akci, ve které se snaží zachraňovat lidi z trosek, přeživší i mrtvé, a jak se daří. Do těchto oblastí v Turecku přicházejí rovněž zprávy z opačného směru, zdravice z českého domova. Naše obyvatele zajímá, jak se vede týmům hasičů z USERu, kterých tam odletěly tři letadla.

Hasiči na twitteru kvitují: „Blesková akce. Využili jsme situace a přibalili jsme k humanitární pomoci ČR do Turecka 🇹🇷 také část dalšího vybavení pro náš tým. O přepravu veškerého materiálu se nám postarala armáda ČR. Vše je již na místě.“

Armáda ČR k tomu dodává: „Český #USAR tým jede v Turecku naplno. Potřeboval další důležitý materiál, ten jsme dnes brzo ráno bezpečně dopravili našim letounem #CASA do #Adiyaman. Držte se!“ tweetují 12. února.

Hlášení z Adiyamanu říká, že „kluci bojují dnem i nocí, aby vyprošťovali osoby ze zřícených budov. Bohužel naděje na přežití se časem rapidně snižuje, nicméně ani ta činnost spojená s vyprošťováním osob, které už jsou mrtvé, je také velice důležitá. Má to velký vliv na to, že za každým zesnulým stojí spousta příbuzných, a že my to tělo vyprosíme a předáme, jim vlastně umožní se s tím člověkem rozloučit. A to je taky důležité“.

Mezi prvními zaslal poděkování týmu hasičů do Turecka nově zvolený prezident Petr Pavel. Mimo jiné vyzdvihl záchranu dvou lidí z videa, které pod sutinami našla Terezka, fenka českého týmu.

„Zdravím všech 68 členů jednotky USAR do Turecka a zvlášť fenku Terezku. Ta poslední záchrana udělala radost nejenom rodinám zachráněných, ale i nám tady v Čechách. Chtěl bych vám všem popřát hodně sil do dalších dní a chtěl bych vám říct, že jsme na vás hrdí.“

Herečka Eva Holubová rovněž pozdravila naše záchranáře: „Hrdinové jednotky USAR, všechny vás moc zdravím,“ řekla upřímně a že jim moc děkuje. Dodala: „Protože z těch trosek nevyhrabáváte nejenom postižené zemětřesením, ale i naši národní hrdost. Že Češi dovedou odvážně a erudovaně pomoct tam, kde je potřeba.“ Holubová je na ně nesmírně hrdá, zdraví všechny jejich pejsky a těší se, až se všichni vrátí.

Svérázně vyjádřil svoji podporu týmu USAR také Pavel Novotný, starosta Prahy Řeporyjí: „Samozřejmě jste pro nás největší hvězdy… jste největší frajeři – a tady to všichni vědí. Ti co říkají, že jim je jasné, čím procházíte – ti vůbec nevědí, čím procházíte. Držte se tam! Jste nejlepší!“

Hynek Čermák pomalu nacházel slova: „Až se vrátíte, už nebudete stejní. Vrátíte se jiní. Nevím, zda lepší nebo horší, ale já jsem na vás pyšný.“

Dana Drábová, místostarostka, spolu s dobrovolným hasiči z Pyšel také posílá pozdravy do Turecka: „Zdravím USAR tým do Turecka.“ Velmi děkuje za jejich neuvěřitelnou práci a dojatě přeje hodně sil.

Václav Noid Bárta také zdraví: „Jste hrdinové, že jste jeli do takového totálního masakru, zachraňovat lidi, musí to bejt hrozná depka.“ Děkuje moc a drží palce, aby se vrátili v pořádku.

Další osobnosti, jako např. Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Michal Klubal, Ivan Trojan, Martin Šonka aj. posílají pozdravy, povzbuzení včetně vyjádření hrdosti.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.