Aldgra Fredly

15. 2. 2023

Indie nalezla v provinciích Džammú a Kašmír 5,9 milionu tun zásob lithia, což je první velký objev v zemi, který by podle odborníků mohl pomoci Indii pokročit v jejím cíli zvýšit výrobu elektromobilů.

Podle prohlášení indického ministerstva pro atomovou energii učinil indický geologický průzkum tento objev v oblasti Salal-Haimana v okrese Reasi v Džammú a Kašmíru.

Ministerstvo hornictví o tom předalo 9. února zprávu spolu s 15 dalšími geologickými zprávami o nalezištích a 35 geologickými memorandy vládám příslušných států.

Lithium je hlavním prvkem lithium-iontových baterií, které jsou důležitou součástí chytrých telefonů, notebooků a elektrických vozidel.

Indie již dříve, v únoru 2021, objevila 1 600 tun zásob lithia v okrese Mandya ve státě Karnataka. Očekává se, že nejnovější objev pomůže zemi dosáhnout cíle, kterým je 30procentní rozšíření elektrických vozidel do roku 2030.

Na světě je 98 milionů tun lithia a Indie našla 5,5 procenta těchto vzácných zdrojů, uvedl The Wire s odvoláním na úředníka Rady pro energetiku, životní prostředí a vodu se sídlem v Dillí.

Přijetí elektrických vozidel v Indii

Deepak Krishnan, zástupce ředitele výzkumné společnosti WRI India, uvedl, že zásoby lithia byly označeny jako „předpokládané zdroje“, což naznačuje, že k převedení odhadovaných zdrojů do kategorie využitelných zdrojů je zapotřebí dalšího průzkumu.

„Než budeme moci určit prokázané zásoby lithia v ložisku Salal-Haimana, čeká nás několik fází hodnocení. Pokud se ukáže, že je toto množství značné, může to Indii v budoucnu pomoci snížit závislost na dovozu lithia a pomoci průmyslu stacionárních bateriových systémů a baterií pro elektromobily,“ uvedl Krishnan pro The Wire.

„Navazuje to na dřívější oznámení o nalezištích lithia v Karnátace a nyní je třeba se zaměřit na posouzení komerčního potenciálu těžby,“ dodal.

Čína v současné době dominuje celosvětové výrobě elektrických vozidel a na domácím trhu je zavádění nových energetických vozidel v pokročilém stadiu. Čínská asociace osobních automobilů očekává, že prodej nových energetických vozů, především elektromobilů, dosáhne v letošním roce 8,5 milionu kusů, což představuje 36 % všech nových prodejů.

Džainističtí mniši jedou na elektrickém vozidle po ulici v indickém Ahmedábádu, 20. listopadu 2021. (Sam Panthaky / AFP via Getty Images)

Navzdory novému rozmachu v Indii je pro zemi otázkou, zda to bude stačit k tomu, aby se nakonec zbavila závislosti na fosilních palivech.

„Omezená infrastruktura pro nabíjení, nízká domácí výroba elektromobilů a vysoké náklady na baterie pro elektromobily zůstávají některými z hlavních překážek pro udržení silného rozšíření elektromobilů v dlouhodobém horizontu,“ řekl agentuře Reuters Dylan Sim, analytik ropného trhu ve společnosti FGE.

Pokrok Indie je v celosvětovém srovnání skromný, nicméně loni se počet registrovaných elektromobilů ztrojnásobil na 1,01 milionu z roku 2021, většinou šlo o dvoukolové a tříkolové vozy.

Zatímco elektromobily tvoří pouze jedno procento ze tří milionů prodaných automobilů ročně, Dillí chce do roku 2030 tento podíl zvýšit na 30 procent.

Z anglického originálu přeložil MiC. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.