Zachary Stieber

23. 2. 2023

James O’Keefe 21. února vystoupil z novinářské neziskové organizace Project Veritas (PV), kterou založil. Reagoval tak na rozhodnutí představenstva, které jej zbavilo místa v představenstvu a funkce generálního ředitele.

„Byl jsem zbaven funkce generálního ředitele a předsedy představenstva. Dnes jsem si přišel z kanceláře PV odnést své osobní věci. Pokud vás zajímá, co bude dál, zůstaňte na příjmu,“ uvedl v prohlášení na Twitteru, které doplňuje video záznam.

Výkonný ředitel Project Veritas Daniel Strack 15. února uvedl, že O’Keefe nebyl z Project Veritas odvolán a že je „odhodlán s Jamesem spolupracovat“.

Představenstvo v pondělí 20. února uvedlo, že odhalilo „finanční pochybení“ a tvrdí, že O’Keefe „v posledních třech letech utratil nadměrné množství finančních prostředků dárců za osobní luxus“.

Představenstvo uvedlo, že předběžná kontrola ukázala, že O’Keefe utratil 14 000 dolarů za charterový let na schůzku s někým, kdo měl opravit jeho loď, přičemž tuto cestu prezentoval jako setkání s dárcem. O’Keefe také údajně během 18 měsíců utratil více než 150 000 dolarů za „černá auta“.

„Neobvyklá pohotovost“

O’Keefe sdělil, že 1. února na schůzce řekl finančnímu řediteli projektu Project Veritas, že tento musí následovat instrukce generálního ředitele, jinak bude propuštěn. Následujícího dne byl podle O’Keefa ředitel propuštěn. Důvodem konfliktu prý byly neshody ohledně způsobu získávání finančních prostředků pro neziskovou organizaci.

O’Keefe si vzpomíná, že mu jiný představitel Project Veritas 2. února telefonicky sdělil, že byl dosazený do představenstva Project Veritas kvůli restrukturalizaci. O’Keefe uvedl, že program zasedání představenstva obdržel v okamžiku, kdy se chystal odletět, a že zasedání bylo naplánováno na okamžik, kdy měl přistát.

„V tu chvíli mi bylo jasné, že budu odvolán ze své funkce v Project Veritas,“ řekl O’Keefe.

Dodal, že se představitele zeptal, co by Project Veritas sdělil svým příznivcům, kdyby byl odvolán. Ten mu údajně řekl, že se to příznivci nemusí dozvědět. O’Keefe řekl, že ho tato odpověď šokovala.

Představenstvo odhlasovalo, že O’Keefa na dva týdny suspenduje. Uvedlo, že O’Keefe „nám nedal jinou možnost, než ho v posledních týdnech suspendovat, když svévolně propustil finančního ředitele, kterého lze propustit pouze se souhlasem představenstva“.

K suspendování dle představenstva došlo proto, aby získalo čas na „řádné prošetření“ O’Keefea.

Suspendování na dobu neurčitou

O’Keefe uvedl, že se vydal se na túru. Během několika dní mu však začali volat členové rady.

Dne 10. února se podle O’Keefa představenstvo sešlo znovu a suspendovalo O’Keefea na dobu neurčitou a odvolala ho z představenstva.

„Když nemám žádné pravomoci, nemohu dělat žádná rozhodnutí,“ řekl O’Keefe.

O’Keefe uvedl, že požádal členy představenstva, aby odstoupili, jinak bude nucen ze skupiny, kterou založil v roce 2010, odejít.

Protože představenstvo neodstoupilo, rozhodl se O’Keefe odejít.

O’Keefe uvedl, že si není zcela jistý, proč byl vytlačen, ale zmínil se o nedávných videích Projektu Veritas, na nichž vedoucí pracovník společnosti Pfizer hovoří o plánu mutací SARS-CoV-2.

„Na tom, jak jsem se choval v uplynulých 13 letech, se až dosud nic zásadního nezměnilo. Co se tedy změnilo za poslední tři týdny? Co se změnilo? Jediné, co se změnilo, je to, že jsme zveřejnili největšího sólokapra v historii naší organizace,“ řekl.

Nový začátek

O’Keefe řekl, že ještě neskončil.

„Naše mise pokračuje,“ sdělil. „Ještě jsem neskončil. Mise možná přijme nový název. … Budu kolem sebe potřebovat partu lidí a zajistím, že budete vědět, jak mě najít.“

O’Keefe uvedl, že doufá, že se s některými zaměstnanci PV brzy setká.

Poté, co O’Keefe své rozhodnutí oznámil, se z twitterového účtu PV odhlásilo několik set tisíc sledujících. Ještě 19. února sledovalo účet 1,47 milionu uživatelů, k 23. únoru již pouze 1,1 milionu.

Překlad a redakční úprava původní zprávy: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.