Předseda Výboru pro dohled a odpovědnost americké Sněmovny reprezentantů James Comer spolu se svými republikánskými kolegy z výboru vyzvali k transparentnosti ohledně pomoci Ukrajině ve výši 113 miliard dolarů financované daňovými poplatníky.

Výbor zaslal 22. února ministerstvu obrany, ministerstvu zahraničí a Agentuře pro mezinárodní rozvoj dopis, v němž je žádá o poskytnutí dokumentů a informací, aby se zajistilo, že se těmito prostředky nemrhá a nejsou zneužívány.

„Výbor pro dohled a odpovědnost provádí dohled nad tím, jak federální vláda spravuje pomoc Ukrajině financovanou americkými daňovými poplatníky,“ uvedli zákonodárci. „Od doby, kdy Rusko téměř před rokem napadlo Ukrajinu, poskytl Kongres více než 113 miliard dolarů na bezpečnostní, humanitární, ekonomickou a správní pomoc.“

Členové výboru se konkrétně odvolávali na obavy vyplývající z prohlášení koordinátora strategické komunikace Rady národní bezpečnosti USA Johna Kirbyho z 25. ledna.

„Nezaznamenali jsme žádné známky toho, že by se naše rozpočtová pomoc stala obětí jakéhokoli druhu korupce na Ukrajině,“ sdělil Kirby. Dodal ale, že veškerá přímá rozpočtová pomoc „jde přes Světovou banku“.

Kirby se k financím vyjádřil den poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dle zpráv propustil několik vysoce postavených představitelů Ukrajiny kvůli korupčnímu skandálu.

„Díky Afghánistánu jsme se poučili, že Světová banka ne vždy účinně monitoruje a vyúčtovává finanční prostředky a často postrádá transparentnost,“ napsali republikáni z výboru.

V dopisu také tvrdí, že nerealistické časové plány a očekávání, která vyžadují rychlé výdaje, vedou k větší korupci a nižší výkonnosti programů.

„Vzhledem k tomu, že Spojené státy poskytují pomoc prostřednictvím mnohostranných organizací s tlakem na rychlé utrácení finančních prostředků, musíme zajistit řádnou ochranu, která zabrání jejich zneužívání,“ uvedli zákonodárci.

Výbor si vyžádal od agentur dokumenty a informace, které by mu pomohly pochopit, jak ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničí a americká Agentura pro mezinárodní rozvoj prováděly dohled nad finančními prostředky zaslanými na Ukrajinu.

Výbor pro dohled pod vedením republikánů ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že se vrací ke svému původnímu poslání, kterým je vykořenění možného špatného hospodaření ve federální vládě.

Během nedávného slyšení o mimořádných výdajích na pandemii vyslechli členové výboru několik federálních svědků, kteří je přivedli k přesvědčení, že uspěchané časové plány mohou ponechat programy otevřené zneužití.

Ministerstvo obrany na žádost The Epoch Times o komentář bezprostředně nereagovalo.

Překlad původní zprávy: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“