Alex Wu

24. 2. 2023

Hromadné bankroty v čínském polovodičovém průmyslu vloni prudce vzrostly v důsledku amerických sankcí a hospodářského poklesu v Číně, což podle odborníků ztíží zotavení čínského čipového sektoru.

V roce 2022 bylo z obchodního rejstříku vymazáno až 5 746 čínských čipových firem, což představuje 68% nárůst oproti 3 420 v předchozím roce, uvedla 16. února čínská Titanium Media App. To je v průměru kolem 15 čipových podniků každý den.

Podle analýzy, kterou 17. února zveřejnil Chip Language, webový portál zaměřený na polovodičový průmysl v Číně, patří mezi důvody zavírání továren nezkušení provozovatelé, kteří se do polovodičového byznysu pustili ve spěchu, a jakmile zjistili, že je nerentabilní, zavřeli krám. Americké kontroly vývozu čínských polovodičů měly také významný vliv na výkonnost a důvěru čínských firem.

Dva měsíce potom, co byl přední čínský výrobce flash pamětí Yangtze Memory v prosinci zařazen na americký „seznam subjektů“ pro kontrolu vývozu, snížil objem výroby a plánoval propustit 10 % zaměstnanců. Firma také pozastavila plány na výstavbu nové továrny ve Wu-chanu.

USA zpřísňují kontrolu vývozu

Liu Pei-chen, ředitel databáze průmyslové ekonomiky Tchajwanského institutu pro ekonomický výzkum, řekl 18. února deníku The Epoch Times, že prvním důvodem rozsáhlého bankrotu čínských čipových společností je technologická válka mezi USA a Čínou. Různé kontroly vývozu čínských polovodičů ze strany Spojených států se v loňském roce nadále zpřísňovaly. I když čínské podniky mají dotace od vlády, stejně musí zavřít.

Čínská komunistická strana se již mnoho let zabývá krádežemi špičkových technologií. Americký prezident Joe Biden podepsal 9. srpna 2022 zákon CHIPS and Science Act 2022, který kromě podpory rozvoje domácího čipového průmyslu stanoví, že čipové společnosti, které obdržely dotace od americké vlády, nesmějí investovat do polovodičového průmyslu v Číně.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo 7. října 2022 řadu opatření pro kontrolu vývozu čipů, včetně toho, že americké společnosti nesmějí vyvážet do Číny vyspělé čipy a související výrobní zařízení, pokud k tomu nezískají povolení vlády. Tomuto nařízení podléhají i čipy vyráběné s využitím amerických technologií v jiných zemích. Kromě toho mají američtí technologičtí experti zakázáno vyvíjet a vyrábět pokročilé čipy v Číně.

Liu řekl deníku The Epoch Times, že vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou stále poměrně napjaté a kontrola USA nad čínskými polovodiči se bude v budoucnu nadále zvyšovat. S problémem výběru mezi Spojenými státy a Čínou se potýkají i další země. Pokud budou chtít čínské čipové společnosti najít nějaké zdroje v zahraničí, ať už se jedná o spolupráci v oblasti talentů nebo technologií, budou čelit obtížím.

Henry Wu, ekonom z Tchaj-wanu, uvedl 18. února pro The Epoch Times, že vzhledem k tomu, že všechny klíčové technologie čipů se nacházejí mimo pevninskou Čínu, Čína zatím nevytvořila vlastní průmyslový systém na jejich výrobu.

Wu zmínil, že výrobní proces celého polovodičového průmyslu je rozdělen do mnoha fází, přičemž každá fáze má jinou zemi, která v ní má vedoucí výhodu, ovšem kromě amerických firem nikdo nedokáže realizovat kompletní proces výroby čipů. A Čína nemá způsob, jak tuto situaci překonat.

„Za této konkurenční situace musí Čína spolupracovat se Spojenými státy na zlepšení čínsko-amerických vztahů, než si bude moct rozvinout vlastní polovodičový průmysl. Jenže Si Ťin-pching teď bojuje se Spojenými státy a chce soutěžit o světovou nadvládu, takže Spojené státy samozřejmě blokují čínské společnosti v oblasti rozvoje čipů,“ prohlásil Wu.

Hospodářský útlum

Druhým důvodem hromadných bankrotů v čínském čipovém průmyslu je podle Liua útlum čínské ekonomiky.

„V loňském roce Čína pokračovala v zavádění kontrolních opatření „nulového covidu“, včetně lockdownů. Kromě toho, že to ovlivnilo výrobní stránku, mělo to důležitější negativní dopad na stranu poptávky, včetně spotřební elektroniky, počítačů a chytrých telefonů. Celkové hospodářské výsledky byly v loňském roce poměrně slabé, takže jsme viděli, že tempo hospodářského růstu Číny se v loňském roce pohybuje pouze kolem 3 %.“

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.