Jackson Richman

9. 3. 2023

Americkou Sněmovnou reprezentantů včera neprošla rezoluce o stažení amerických vojáků ze Sýrie. Výsledek hlasování byl 103 pro a 321 proti.

Rezoluce, kterou předložil republikán Matt Gaetz, by ukládala prezidentu Bidenovi povinnost stáhnout americké jednotky ze Sýrie do 15 dnů od jejího přijetí.

V Sýrii je přibližně 900 amerických vojáků, kteří tam bojují především proti ISIS.

Republikán Michael McCaul, předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, byl proti rezoluci. Před hlasováním varoval, že stažení amerických vojáků by bylo „výhrou pro teroristy z ISIS“.

Kongresman Gregory Meeks, nejvýše postavený demokrat zahraničního výboru, rovněž vyjádřil námitky proti rezoluci s tím, že stažení by znamenalo „předčasný konec“ americké mise v Sýrii a ohrozilo by americké spojence a partnery včetně Kurdů. Obdobně jako McCaul sdělil, že stažení by umožnilo nabytí sil ISIS.

Gaetz ve svém projevu před hlasováním argumentoval, proč hlasovat pro rezoluci: „Od té doby, co jsme tam byli, jsme viděli umírat Američany. Viděli jsme, jak byly promrhány desítky miliard dolarů.“

„Na AUMF z roku 2001, kterou neokonzervativci mávají jako nějakým povolením pro každou neokonzervativní fantazii o přeměně arabské pouště v jeffersonovskou demokracii, je směšné to, že právě AUMF z roku 2001 by ospravedlňovala útok jak na lidi, proti kterým bojujeme, tak na lidi, které financujeme, protože obě mají vazby na Al-Káidu,“ pokračoval Gaetz.

AUMF z roku 2001, neboli Autorizace pro použití vojenské síly (Authorization for the Use of Military Force), umožnila americkým silám bojovat proti osobám odpovědným za 11. září 2001.

Gaetz se snažil vyvrátit názory těch, kteří tvrdili, že stažení vojáků by umožnilo opětovný vznik ISIS: „Nevěřím, že to, co stojí mezi chalífátem a ne-chalífátem, je 900 Američanů, kteří byli vysláni do této pekelné krajiny bez jasné definice vítězství, bez jasného cíle a existující čistě jako pozůstatek zahraniční politiky několika bývalých prezidentů.“

„Kongres nikdy neschválil použití vojenské síly v Sýrii. Spojené státy v současné době nejsou ve válce se Sýrií ani proti ní, tak proč tam vedeme nebezpečné vojenské operace? Prezident Biden musí ze Sýrie stáhnout všechny americké ozbrojené síly. America First znamená, že na prvním místě jsou skutečně lidé naší země – nikoli zájmy vojensko-průmyslového komplexu,“ dodal.

Donald Trump v době, kdy byl prezidentem, stáhl v říjnu 2019 americké jednotky ze severovýchodní Sýrie, což bylo kritizováno jako zrada kurdských spojenců. Po stažení Turecko vtrhlo do severovýchodní Sýrie, aby šlo po Kurdech.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.