Americká Nadace pro odpovědnost vlády (Foundation for Government Accountability, FGA) zahajuje vyšetřování týkající se nedávného výkonného nařízení prezidenta Joea Bidena, jež skupina označila za „bezprecedentní plán“, který je zneuctěním demokratického procesu.

V tiskové zprávě FGA uvedla, že hodlá „bít na poplach“ ohledně „woke armády, která se ve federální vládě formuje“ prostřednictvím výkonného nařízení 14091, jehož název by se dal přeložit jako „Výkonné nařízení k další podpoře v oblasti rasové rovnosti a podpory strádajících komunit prostřednictvím federální vlády“.

FGA oznámila, že její vyšetřování bude zahrnovat podání žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím (FOIA) zaměřených na 23 agentur, kterým je nařízení určeno, včetně ministerstev zahraničí, spravedlnosti, obrany, práce, dopravy, sociálního zabezpečení, školství a zdravotnictví a sociálních služeb.

O získané informace se nadace podle svého tiskového prohlášení podělí s Kongresem, státy a americkým lidem.

Kromě jiného nařízení ukládá povinnost každé zmíněné federální agentuře vytvořit „tým pro rovnost“.

FGA tvrdí, že plán vypracovala levicová aktivistická skupina, a uvedla, že je „navržen tak, aby obešel normální demokratický proces, a místo toho vnutil Američanům jejich ideologii“.

Tarren Bragden, prezident a generální ředitel FGA, k nařízení uvedl: „Tyto týmy pro rovnost jsou trojským koněm zasazeným do srdce každé federální agentury s cílem zásadně změnit rozhodování v celé byrokracii. Jejich cílem je postupně a natrvalo zabudovat levicovou ideologii do každé činnosti agentury.“

„Nemůžeme dovolit, aby tato nová ‚woke armáda‘ protlačila neamerickou filozofii do všech koutů naší federální vlády. Znehodnotí schopnosti a efektivitu našeho národa a zároveň podkope naši svobodu a bezpečnost.“

„Během prvních dvou let Bidenova prezidentství vidíme ekonomickou devastaci. Pokud radikální ideologie zakoření v každé směrnici a regulačních rozhodnutích všech agentur, dopad na americký lid a ekonomiku bude rozsáhlý, ničivý a bez možnosti jej zvrátit,“ dodal Bragdon.

Bragden komentoval Sekci 2 nařízení, která nařizuje, aby vedoucí agentur napříč administrativou zajistili, že ve svých úřadech zřídí „agenturní tým pro rovnost“, který bude „koordinovat realizaci iniciativ v oblasti ekvity“, aby se Američanům dostalo „spravedlivých výsledků“.

Stewart Whitson, ředitel právního oddělení FGA, k této problematice uvedl: „Hodiny ve funkčním období prezidenta Bidena tikají. A radikální síly uvnitř jeho administrativy a jejich partneři zvenčí vědí, že mají jen omezený čas na to, aby své ‚vůdce a praktiky‘ zasadili do všech federálních agentur, než ztratí moc. Pokud se to podaří, tato ‚woke armáda‘ přežije Bidenovo prezidentství a stane se trvalou součástí hluboce zakořeněnou v naší vládě.“

„Prostřednictvím tohoto vyšetřování FGA bojuje za odhalení tohoto pokusu o ideologické ovládnutí našich federálních agentur a nepřestaneme, dokud neodhalíme pravdu. O odhalené informace se podělíme s Kongresem, státy a americkým lidem, abychom společně pomohli zastavit tuto protiústavní snahu dříve, než bude příliš pozdě.“

Bílý dům na žádost The Epoch Times o komentář do doby publikování zprávy nereagoval.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.