Juraj Skovajsa

23. 3. 2023

Otřesy mezi bankovními institucemi v USA podle nového průzkumu výrazně ovlivnily důvěru americké veřejnosti v tamní banky a další finanční instituce.

Po pádu 16. největší banky v USA – Silicon Valley Bank, a také po pádu Signiture Bank před dvěma týdny se půda zatřásla i pod „nohama“ First Republik Bank, jejíž akcie se během této doby propadly ze zhruba 122 dolarů za akcii na současných cca 14 dolarů, a to i přes injekci 30 miliard dolarů od největších amerických bank minulý čtvrtek.

Velký pokles hodnoty zaznamenaly i akcie švýcarského bankovního gigantu Credit Suisse, jehož kolapsu má zabránit převzetí konkurenční bankou UBS v rámci transakce v hodnotě 3,23 miliardy dolarů.

Ve světle těchto událostí provedla průzkum veřejného mínění agentura Associated Press spolu s NORC Center for Public Affairs Research. Průzkum zjistil, že pouze 10 % dospělých Američanů má vysokou důvěru v národní banky a finanční instituce (v roce 2020 mělo vysokou důvěru 22 % dotázaných).

57 % respondentů pak uvedlo, že má „jen nějakou“ důvěru v národní bankovní instituce, zatímco 30 % „téměř žádnou“.

Celonárodního průzkumu se zúčastnilo 1 081 dospělých a byl proveden ve dnech 16. až 20. března 2023. Odhad odchylky se uvádí v rámci +- 4 procentních bodů.

Spolu s klesající důvěrou v národní banky průzkum zjistil, že poklesla i míra „vysoké důvěry“ v jakoukoli složku americké vlády, či že zhruba polovina veřejnosti předpokládá, že národní hospodářství a stav země se v příštím roce zhorší (přičemž republikáni očekávají zhoršení situace daleko více než demokraté).

Ujišťování

Situaci se minulý týden snažily upokojit americké ministerstvo financí, Fed a federální zajišťovna (FDIC), když vydaly prohlášení o vyplacení klientů Silicon Valley Bank do plné výše jejich vkladů.

Ministryně financí Janett Yellenová několikrát zdůraznila, že bankovní systém je zdravý. Veřejnost ujišťoval i prezident Joe Biden či předseda Fedu Jerome Powell.

„Američané mohou mít jistotu, že bankovní systém je bezpečný. Vaše vklady budou k dispozici, až je budete potřebovat,“ řekl Biden na tiskové konferenci v Bílém domě 13. března.

Včera Powell sdělil novinářům, že americký bankovní systém zůstává „zdravý a odolný“, se „silným kapitálem a likviditou“.

Názory odborníků

Luke Ellis, generální ředitel jednoho z největších veřejně obchodovaných hedgeových fondů Man Group, varoval, že otřesy vyvolané pádem Silicon Valley Bank ještě neskončily.

22. března na konferenci agentury Bloomberg v Londýně, když byl dotázán, zda věří, že bankovní krize je u konce, odpověděl: „Záleží na tom, co definujete jako krizi; myslím si, že v následujících 12, 24 měsících nebude existovat značný počet bank, které existují dnes.“

Ellis dále upřesnil, že riziko se týká menších, regionálních bank ve Spojených státech a malých, nedávno založených retailových bank ve Spojeném království.

Během stejné konference označil události Davide Serra, zakladatel a generální ředitel globálního správce aktiv Algebris, jako „bankovní krizi bohatých“.

„Když se nad tím zamyslíte, SVB byla bankou všech technologických lidí, startupů a kapitalistických spekulantů, průměrný vklad byl více než 10 milionů dolarů – to není malá banka,“ rozvedl Serra.

Dále poznamenal, že First Republic byla bankou „manažerů hedgeových fondů a komanditních společností“ a Credit Suisse byla bankou „globálních boháčů“.

„Tentokrát jsou aktiva v pořádku, jde o problém se závazky, a to v bankách, které nejsou normálními bankami … takže svým způsobem jde o výběry z institucí velmi koncentrovanou klientelou, miliardáře, a ti všichni zpanikařili“ a přesunuli své vklady z bank, řekl. „Ale to není to, co se stane se zbytkem bankovního systému,“ dodal.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.