Jack Phillips

17. 3. 2023

Americká banka First Republic obdrží 30 miliard dolarů od některých svých předních konkurentů ve snaze stabilizovat tuto problémovou firmu, potvrdily banky ve společném prohlášení z 16. března.

Jedenáct největších amerických finančních institucí poskytne bance finanční injekci po nestabilním týdnu, kdy akcie banky tento týden prudce klesly po pádu banky Silicon Valley Bank (SVB) z minulého týdne. Banky tak ve svém prohlášení potvrdily zprávy anonymních zdrojů o tom, že probíhala jednání o podpoře First Republic Bank.

„Kroky největších amerických bank odrážejí jejich důvěru v bankovní systém země. Společně nasazujeme naši finanční sílu a likviditu do širšího systému, kde je jí nejvíce zapotřebí,“ uvedly banky v prohlášení z 16. března. „Menší a střední banky podporují své místní zákazníky a podniky, vytvářejí miliony pracovních míst a pomáhají pozvednout komunity. Větší americké banky stojí jednotně se všemi bankami, aby podpořily naši ekonomiku a všechny lidi kolem nás.“

Mezi banky, které do First Republic Bank vloží peníze, patří Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY-Mellon, PNC Bank, State Street, Truist a U.S. Bank. Tyto vklady nebudou pojištěné, specifikuje se v prohlášení.

Ministerstvo financí USA, federální zajišťovna Federal Deposit Insurance Corp. a Federální rezervní systém (Fed) rovněž vydaly prohlášení, v němž tento krok potvrdily.

„Tento projev podpory ze strany skupiny velkých bank je velmi vítaný a svědčí o odolnosti bankovního systému,“ uvedly federální agentury.

Po pádu SVB a newyorské Signature Bank panovaly obavy, že se „nákaza“ rozšíří i na First Republic. Tato instituce měla údajně stejně jako dvě výše zmíněné velké množství nepojištěných vkladů, což vyvolalo obavy, že klienti budou hromadně vybírat své peníze.

Akcie First Republic se ještě 8. března obchodovaly kolem 115 USD za akcii, ale 16. března se propadly ke 20 USD a v průběhu týdne byly několikrát zastaveny.

Ratingová agentura Moody’s 14. března uvedla, že First Republic bude znovu hodnotit kvůli velmi nestabilním podmínkám financování této společnosti a dalších amerických bank vystavených výběru nepojištěných vkladů.

O víkendu federální vláda, odhodlaná obnovit důvěru veřejnosti v bankovní systém, přikročila k ochraně vkladů všech bank. To se týkalo i těch, které přesáhly limit 250 000 dolarů stanovený FDIC na jeden individuální účet, což vyvolalo kritiku ze strany některých předních investorů.

Dne 16. března ministryně financí Janet Yellenová během slyšení před senátory zdůraznila, že bankovní vklady a úspory „zůstávají v bezpečí“ a že federální vláda je odhodlána zajistit, aby vklady byly bezpečné a aby americký bankovní systém byl zdravý.

Analytici mají za to, že banky utrpěly v důsledku zvyšování úrokových sazeb Fedem, ke kterému přistoupil v boji proti vysoké inflaci. Vyšší sazby sice mohou zkrotit inflaci tím, že zpomalí ekonomiku, ale zvyšují riziko pozdější recese a také mohou mít negativní vliv na ceny akcií, dluhopisů a dalších investic.

Yellenová poznamenala, že cílem záchranné akce bylo zajistit, aby klienti mohli získat přístup ke svým penězům, platit účty a platit svým zaměstnancům. Řekla, že věřitelé a akcionáři nejsou chráněni před ztrátami spojenými s krachem banky, a dodala, že Fed také usnadnil bankám půjčování v případě možné nouze.

Nezmínila se o situaci týkající se švýcarského gigantu Credit Suisse, jehož akcie začátkem tohoto týdne také prudce klesly. Firma tento týden ve svém prohlášení uvedla, že si od švýcarské centrální banky půjčí až 50 miliard švýcarských franků, tedy asi 53 miliard USD, aby si zajistila větší likviditu.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“