Zachary Stieber

29. 3. 2023

Podle spisů, které získal deník The Epoch Times, identifikovala nejvyšší americká agentura pro veřejné zdraví stovky bezpečnostních signálů u vakcín proti covidu-19 od společností Pfizer a Moderna o několik měsíců dříve, než bylo dosud známo.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zjistilo již v květnu 2022 více než 700 signálů, že vakcíny mohou způsobovat nežádoucí účinky, včetně akutního srdečního selhání a úmrtí, vyplývá ze spisů.

CDC zjistilo řadu stejných varovných signálů v červenci 2022, uvedl dříve The Epoch Times. Z nových souborů vyplývá, že CDC identifikovalo varovné signály, už když poprvé vypočítávalo poměrný nahlašovací podíl (PRR) u hlášení o poškozeních způsobených vakcínami. PRR je metoda datové analýzy.

Analýza procházela hlášení podaná v období od 14. prosince 2020 do 6. května 2022.

CDC původně tvrdilo, že PRR v nahlašovacím systému VAERS neprovádělo. Později CDC tvrdilo, že tuto metodu spustilo v únoru 2021, krátce po zavedení vakcín. Obě tato tvrzení byla nepravdivá, přiznal nakonec úřad a dodal, že s metodou začal až v březnu 2022.

Když byly v tomto měsíci provedeny první analýzy, pracovníci CDC identifikovali více než 200 varovných signálů u vakcíny od společnosti Pfizer a 93 varovných signálů u očkovací látky od společnosti Moderna, vyplývá ze spisů. Tyto analýzy porovnávají podezření na nežádoucí účinky po podání jedné vakcíny s podezřeními na nežádoucí účinky po podání jiné nebo několika dalších vakcín.

Deník Epoch Times získal tyto spisy na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nejsilnější analýza zahrnuje porovnání hlášení podaných po očkování vakcínami na covid-19 od společností Pfizer a Moderna s hlášeními podanými po očkování všemi vakcínami, které nejsou vakcínami proti covidu. Analýza je obsažena v souborech označených jako „Tabulka 5“ (Table 5), viz níže.

Podle souborů poskytnutých CDC zahájila agentura tuto analýzu až v květnu 2022.

„Zaměstnanci programu avizují, že ,Tabulka 5 byla vytvořena až od 6. května 2022 do 31. července 2022‘,“ uvedl zpracovatel CDC prostřednictvím e-mailu. CDC na žádost o další informace nereagovalo.

„Federální zdravotnické agentury ignorovaly blikající alarmy svých vlastních systémů bezpečnostního dohledu od počátku roku 2021. Ignorovaly mé dopisy o dohledu a lhaly o tom, jaké analýzy provedly. Už je dávno na čase, aby se americká veřejnost dozvěděla pravdu,“ napsal deníku The Epoch Times v e-mailu senátor Ron Johnson, hlavní republikán ve Stálém podvýboru pro vyšetřování.

Operační postupy

CDC a americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) společně spravují systém hlášení podezření na nežádoucí účinky vakcín – VAERS, který přijímá hlášení od kohokoli, ale využívají ho především zdravotníci. Hlášení do systému analyzují a ověřují zdravotničtí úředníci a smluvní partneři.

V dokumentech s operačními postupy oba úřady uvádějí, že úředníci budou systém sledovat, aby identifikovali „potenciální nové bezpečnostní problémy u vakcín proti covidu-19“. Úřad FDA má provádět jeden typ analýzy, tzv. empirické bayesovské vytěžování dat, zatímco CDC má na starosti vytěžování dat pomocí PRR.

Podle CDC PRR spustí varovný signál, když jsou splněny tři prahové hodnoty: poměr hlášení nejméně dva, statistika chí-kvadrát (ukazatel vztahu mezi proměnnými) nejméně čtyři a tři nebo více případů podezření po podání analyzované vakcíny nebo vakcín. Zdravotničtí úředníci tvrdí, že k prokázání příčinné souvislosti je zapotřebí více důkazů než signálů.

Úřady vykreslily empirické bayesovské (EB) vytěžování dat jako silnější. Úředníci tvrdí, že CDC podniklo PRR, „aby potvrdilo výsledky vytěžování dat EB“.

„Výsledky PRR byly obecně v souladu s vytěžováním dat prostřednictvím EB a neodhalily žádné další neočekávané bezpečnostní signály. Vzhledem k tomu, že se jedná o robustnější techniku vytěžování dat, bude CDC v tuto chvíli nadále spoléhat na vytěžování dat pomocí EB,“ uvedl již dříve pro The Epoch Times mluvčí CDC.

FDA odmítla zveřejnit výsledky EB analýzy, ačkoli pracovníci agentury je popsali v některých studiích a prezentacích.

CDC zdůraznilo, že některé signály prozkoumalo, několik jich potvrdilo a jiné vyloučilo. Důkazy o tom, že prozkoumalo každý signál, neposkytlo. Úřad rovněž odmítl odpovědět, co měl na mysli, když uvedl, že očekává signály, jako je rakovina ženského prsu, Crohnova choroba a Bellova obrna.

Kim Witczaková, obhájkyně bezpečnosti léčiv a zakladatelka organizace Woody Matters, sdělila deníku The Epoch Times prostřednictvím e-mailu: „Nezdá se, že by v procesu, co, kdy a jak se shromažďuje a zveřejňuje, panovala nějaká konzistence. CDC říká jedno a nově zveřejněné údaje ukazují něco jiného. Proto je nutná transparentnost a proto potřebujeme, aby údaje analyzovaly a přezkoumávaly externí vyšetřovací strany, které nejsou ve hře nijak zainteresované.“

Pravděpodobnost „v podstatě nulová“

Norman Fenton, profesor řízení rizik na Queen Mary University of London, signály přezkoumal a uvedl, že u mnoha hlášených nežádoucích účinků byl chí-kvadrát tak vysoký, že šance, že „skutečná míra [nežádoucích účinků] vakcín proti covidu není vyšší než u jiných vakcín, je v podstatě nulová“.

„Je na regulačních orgánech, aby přišly s nějakým jiným kauzálním vysvětlením tohoto rozdílu, pokud chtějí tvrdit, že pravděpodobnost, že [nežádoucí účinek] u vakcíny na covid způsobí úmrtí, není významně vyšší než u ostatních vakcín,“ dodal Fenton.

Soubory ke stažení níže.

Table 3 Prr Of Pts For Covid 19 Pfizer Compared To Moderna March 25 2022

Table 4 Prr Of Pts For Covid 19 Moderna Compared To Pfizer March 25 2022

Table 5 Prr Of Pts For Covid 19 Mrna Compared To 2009_2022 Non-covid 19 May 6 2022

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.