Naveen Athrappully

3. 4. 2023

Bývalý americký prezident Donald Trump potvrdil, že se hodlá dostavit k newyorskému soudu, kde bude obviněn z trestného činu, který proti němu vznesl manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg.

„VMĚŠOVÁNÍ DO VOLEB!!!“ napsal Trump 3. dubna ve svém postu na sociální síti Truth Social.

„V pondělí ve 12 hodin v poledne opustím Mar-a-Lago a zamířím do Trump Tower v New Yorku. V úterý ráno se vydám, věřte tomu nebo ne, do soudní budovy. Takhle Amerika vypadat neměla!“ uvedl Trump v dalším příspěvku.

Soudní stání, kterému bude předsedat soudce Juan Merchano, se uskuteční ve 14:15 východoamerického času. Je to poprvé v historii USA, kdy bývalý americký prezident čelí obvinění z trestného činu.

V nedělním rozhovoru pro CNN Trumpův právník Joe Tacopina uvedl, že konkrétní bod(y) obvinění zatím neviděl, protože je stále zapečetěné.

„Obvinění si převezmeme. Budeme jej rozpitvávat. Tým se podívá na každou, každičkou potenciální otázku, kterou budeme moci napadnout, a my ji napadneme,“ řekl Tacopina a dodal, že s největší pravděpodobností podají návrh na zamítnutí.

Trump se téhož dne na Truth Social vyjádřil i k Braggovi: „Zkorumpovaný okresní prokurátor nemá žádný případ. To, co má, je místo, kde je pro mě NEMOŽNÉ získat spravedlivý proces (musí být změněno!), a Trumpa nenávidějícího soudce, kterého vybral Sorosem podporovaný okresní prokurátor (musí být změněno!). Pro úřad okresního prokurátora pracuje také ministerstvo spravedlnosti – bezprecedentní!“

Trump byl obviněn velkou porotou z účasti na vyplacení 130 000 dolarů pornoherečce Stormy Daniels z firemních prostředků. Předpokládá se, že případ se opírá především o svědectví Trumpova bývalého právníka Michaela Cohena.

Během stání soudce poprvé přečte formální obvinění proti obviněnému. Trump bude dotázán, zda se přiznává k vině, a soudce rozhodne, zda je pro jeho propuštění nutná kauce.

Republikáni trvají na tom, že případ manhattanského okresního prokurátora proti Trumpovi je politicky motivovaný. Leslie Dubecková, Braggova hlavní právní poradkyně, v pátečním dopise (pdf) adresovaném republikánským zákonodárcům označila jejich obvinění z politického pronásledování za „nepodložená a štvavá“.

„Stejně jako každý jiný obviněný má i pan Trump právo zpochybnit tato obvinění u soudu a využít všech procesů a ochranných opatření, které robustní trestní řízení státu New York poskytuje. Co však pan Trump ani Kongres nesmí, je zasahovat do běžného průběhu řízení ve státě New York.“

Politická hra

Politický veterán Bob Holsworth se domnívá, že případ manhattanského okresního prokurátora proti Trumpovi zvýší atraktivitu bývalého prezidenta v republikánských primárkách v boji o prezidentský úřad v roce 2024.

„Toto [obvinění] však pravděpodobně nebude jediné. A je otázkou, zda, až se jich později na jaře a v létě nahromadí více, to otevře cestu někomu jinému než těmto dvěma?“ řekl Holsworth v rozhovoru pro The Epoch Times s odkazem na Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantise (který ještě oficiálně svou kandidaturu neoznámil, ale v průzkumech má druhé nejvyšší preference).

„Jsme na neprobádaném území a myslím si, že po bezprostředním dopadu pravděpodobně uvidíme zvraty.“

Trump 1. dubna sdílel na sociální síti Truth Social výsledky průzkumu, podle něhož je 83 procent respondentů ochotno v republikánských primárkách hlasovat pro Trumpa. Kandidát na druhém místě DeSantis získal pouze 13procentní podporu.

„Nikdy jsem neměl proti radikálním levicovým vzbouřencům, vyděračům, křivým politikům a zločincům, kteří ničí naši zemi, takovou podporu a lásku jako nyní. Děkuji vám, uděláme AMERIKU ZNOVU VELKOU!!!“ komentoval Trump v dalším příspěvku z 3. dubna.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“