Tom Ozimek

15. 9. 2023

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter Biden byl obžalován u federálního soudu v Delaware z trestného činu souvisejícího s držením střelné zbraně.

Soudní dokumenty podané 14. září u amerického soudu pro okres Delaware (pdf) ukazují, že Hunter Biden byl obžalován ve třech bodech v souvislosti s obviněním, že učinil nepravdivé prohlášení prodejci zbraní a držel střelnou zbraň v době, kdy užíval narkotika.

Dva z bodů obžaloby se týkají obvinění, že Biden mladší „vědomě učinil nepravdivé a fiktivní písemné prohlášení, kterým měl v úmyslu pravděpodobně oklamat“ prodejce zbraní, když se v říjnu 2018 snažil zakoupit střelnou zbraň.

„Poskytl písemné prohlášení na formuláři 4473 potvrzující, že nebyl nezákonným uživatelem žádného stimulantu, omamné látky a jakékoli jiné kontrolované látky a ani na nich nebyl závislý, ačkoli ve skutečnosti, jak věděl, toto prohlášení bylo nepravdivé a fiktivní, “ stojí v obžalobě.

Třetí bod obvinění se týká jeho držení revolveru Colt Cobra 38PL v době, kdy užíval drogy a byl na nich závislý, což je stejně jako předchozí dva body v rozporu se zákony.

Nejzávažnější z obvinění, body jedna a tři, znamenají maximální trest 10 let vězení, pokutu 250 tisíc dolarů a tři roky na podmínečné propuštění pod dohledem. Obžalobu podepsal zvláštní právník David Weiss, kterého do vedení vyšetřování pověřil generální prokurátor Merrick Garland.

Pokyny k předvolání Huntera Bidena k prvnímu soudnímu jednání byly podány 14. září, aniž by byly určeny další podrobnosti o datu přelíčení. Právní tým obžalovaného v době publikace článku nevydal žádné prohlášení.

Obžaloba přichází jen několik dní poté, co republikáni ve Sněmovně reprezentantů zahájili impeachmentové vyšetřování prezidenta Bidena v souvislosti se zahraničními obchodními aktivitami jeho syna.

Výbor Sněmovny reprezentantů pro dohled zveřejnil více než 20 příkladů důkazů spojujících prezidenta Bidena s obchodními záležitostmi jeho syna. Předseda Výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled, republikán James Comer, který vede vyšetřování korupce v rodině Bidenových, řekl reportérovi Epoch Times Jacksonu Richmanovi, že obžaloba týkající se střelné zbraně je svou důležitostí nepatrná v porovnání s vyšetřováním výboru.

„Toto je nejmenší ze všech zločinů, které [Hunter Biden] spáchal, a jediný zločin, do kterého nemůžete zaplést jeho otce,“ řekl a dodal, že jeho výbor se zaměřuje na vyšetřování prezidenta Bidena.

„A co daňové úniky? A co praní špinavých peněz? A co porušení zákona o zahraniční registraci? A tak bychom mohli pokračovat dál,“ vyjmenoval Comer další obvinění proti prezidentovu synovi.

Z původního článku americké redakce The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.

Související témata

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.