ČTK

16. 10. 2023

Nemocnice sv. Kříže Žižkov představila hudební klip věnovaný Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči (DIOP)

Specializované oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) v Nemocnici Sv. Kříže Žižkov o sobě dává vědět hudebním klipem, ve kterém se objevili také herci Daniela Kolářová a David Matásek.

Violoncellista Petr Špaček ve videu promění střechu nemocniční budovy v koncertní pódium, s žižkovskou věží coby ikonickou kulisou. Zazní první tóny skladby Raindrops Keep Falling On My Head a v Nemocnici Sv. Kříže právě začíná nový den. Od ranních ambulancí, přes návštěvy na lůžkových odděleních až po odpolední rehabilitace – všude je cítit naděje a téměř rodinná atmosféra.

Ve videoklipu si zahráli nejen herci, ale také zaměstnanci nemocnice a řádové sestry.

„Chtěli jsme originálním způsobem ukázat jak Nemocnici sv. Kříže Žižkov, tak i blíže oddělení Dlouhodobá intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) a následné rehabilitační péče. Mě tento nápad oslovil. S panem ředitelem Tomášem Krajníkem jsme se potkali, když přišel na jeden z koncertů, na kterém jsem hrál. Tam vznikl vlastně první náš kontakt a první nápad na natočení charitativního videoklipu pro nemocnici,“ říká Petr Špaček.

„Žijeme v době, která popírá, že člověk může být nemocný a dokonce ve stavu, jaký zobrazujeme – tedy vyžadovat intenzivní péči 24 hodin denně. DIOP dotujeme 350 tisíci Kč měsíčně. Videoklip jsme natočili jako formu poděkování zdravotníkům, pacientům a jejich rodinám,” říká Mgr. Tomáš Krajník, ředitel nemocnice.

Na šesti lůžkách žižkovského DIOP se léčí těžce nemocní pacienti s tracheostomií. Složité případy s nejistou prognózou, pacienti, jejichž stav vyžaduje neustálou odbornou péči a dohled. Pracoviště DIOP přitom dlouhodobě patří k oddělením, které jsou z finančního hlediska podfinancované zdravotními pojišťovnami.

Písnička Raindrops Keep Falling On My Head je natolik pozitivní, že vyjadřuje přesně to, o co nemocnice a její zaměstnanci usilují – pomáhá najít sílu k překonání nemoci a vydat se vstříc dalším životním příběhům.

„O pár týdnů později mi Tomáš Krajník ukázal krásně zrekonstruovanou moderní křesťanskou Nemocnici sv. Kříže a tehdy jsme se začali již více konkrétně domlouvat na celém videoklipu. Vybrali jsme píseň Rain Drops Keep Fallin‘ On My Head z mého nového alba Believe, která nám přišla jako krásné pojítko toho, co nemocnice prožívá,“ říká Petr Špaček.

Mgr. Tomáš Krajník

Do pozice jednatele a ředitele Nemocnice sv. Kříže Žižkov nastoupil v roce 2019. Zahájil kompletní rekonstrukci budovy a zároveň zařídil celkovou proměnu poskytovaných služeb.

Petr Špaček

Český violoncellista, který se jako sólista angažoval u několika orchestrů. Před 2 lety se vydal na sólovou dráhu, kterou zahájil vyprodanou Dvořákovou síní pražského Rudolfina. V roce 2023 vydal svoje první sólové CD s názvem Believe.

Nemocnice sv. Kříže Žižkov

Církevní Nemocnice sv. Kříže Žižkov, vlastněná Kongregací Milosrdných sester sv. Kříže, se kromě ambulantního centra specializuje na následnou rehabilitační péči a provozuje unikátní oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) pro pacienty s tracheostomií.

O videoklipu

Videoklip k písni Petra Špačka Raindrops Keep Falling On My Head z alba Believe vznikl na námět Tomáše Krajníka a Radka Pešouta, který s režisérem Tomášem Bláhou napsal i scénář. Produkčně se na výrobě klipu podílela agentura MediaShow Digital (PR Nest Media s.r.o.).

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.