Zdenka Danková

13. 11. 2023

Darka Vostřela všichni dozajista pamatují, jak v černobílém úboru zpívá „Kujme pikle“ v pohádkové komedii Šíleně smutná princezna. Spolu s Josefem Kemrem zde vytvořili nezapomenutelnou dvojici spiklenců, kteří manipulovali s vládci zemí.

Protože se scenárista, dramaturg a herec Darek Vostřel postupem času v minulém režimu dostal „na index“, byla z filmu tato píseň proradných rádců vystřižena a v této verzi byl film prodán i do NDR a vysílán v televizi. Pikantní však bylo, že po českých venkovských kinech a po pionýrských táborech putovala plná verze, tedy i s postavami spiklenců.

Tento herec dostal křestní jméno Božidar, protože jeho matka byla původem Jugoslávka. Jeho otec byl Čech a pracoval v tabákovém průmyslu i v divadle. Ve svých uměleckých začátcích Darek používal pseudonym Kristián Bambas.

V 50. letech, po skončení studia na DAMU, nastoupil v jihlavském Horáckém divadle. Ještě však musel odsloužit povinnou vojenskou službu v armádě. Tam působil v AUS – Armádním uměleckém souboru. Zde se setkal s Jiřím Šaškem a začaly vznikat základy pro následující divadelní styl: tzv. forbíny – satirické dialogy. Spolu s Šaškem vytvořili populární dvojici – „VOŠA“.

Poté, co uzrála myšlenka mít v Praze stálou scénu, zasáhla štěstěna – podařilo se najít divadelní sál, který se podle tradice nazýval Rokoko. V předválečném čase hostil celou řadu našich významných herců, po válce chátral. Tento sál si museli protagonisté sami opravit a znovu zbudovat scénu. Od roku 1958 začali hrát. Zpočátku nebylo snadné prorazit a vejít ve známost – reklama tehdy neexistovala. Vostřel však měl talent psát hry a zaujmout diváky – postupně do Rokoka přicházeli začínající zpěváci, jako byla Eva Pilarová, Hana Hegerová nebo Valdemar Matuška. K nim pak přibyli Neckář, Marta Kubišová nebo Helena Vondráčková. Přicházeli ze Semaforu, v 60. letech začínali zpívat nebo pokračovali. Divadlo Rokoko tehdy směle konkurovalo Semaforu.

Divadlo Rokoko s Vostřelovým vedením vyprodukovalo řadu hvězd ze zpěváků do té doby málo známých, jako byla tehdy trojice Kubišová – Vondráčková – Neckář, kteří zazářili právě díky repertoáru divadla Rokoko a lidem kolem něj. Soubor se postupně dostával do pořadů v rozhlase a do televizních pořadů.

„Po určitém čase bylo naprosto jasné, že kromě Gotta se v Rokoku prezentovala celá tehdejší špička populární hudby,“ uvedli autoři knihy Vzpomínky na divadlo Rokoko, jeho hvězdy a historky. Zlatá éra Rokoka trvala do srpna 1968, do příchodu vojsk Varšavské smlouvy.

Než skončilo tzv. pražské jaro, objevil se D. Vostřel v televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III. od Jaroslava Dietla. V něm ztvárnil postavu vedoucího masny, který žil obyčejným životem, ovšem jeho dcera Šárka (Iva Janžurová), neustále romanticky zasněná, jej vtahovala do svých příběhů. V oblíbeném seriálu muzikálového ražení vystupovala celá plejáda herců a zpěváků, v záběrech vystoupil také francouzský zpěvák Hugues Aufray se svou skupinou. Vostřel se ještě stihl promítnout v dalším hudebním filmu, Kdyby tisíc klarinetů.

Darek Vostřel (1929–1992) byl čtyřikrát ženatý, měl dvě dcery. Jeho kolegové potvrdili, že „byl vždy nabitý energií, měl výborné nápady, ale byl i velice náladový“. Avšak – „Dovedl snášet invektivy na svoji osobu s přehledem a humorem“.

Podle zdroje: Vzpomínky na divadlo Rokoko, jeho hvězdy a historky

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.