Pavel Fischer

4. 1. 2024

Jimmy Lai v Hongkongu nestojí před soudem, ale před karikaturou soudu. Proces s ním připomíná monstrpocesy z padesátých let organizované v komunistickém Československu. Tehdy hráli klíčovou roli poradci z Moskvy, dnes jde o poradce z Pekingu. Jinak je vše až příliš povědomé. Šlo o to zastrašit jednou provždy všechny, kdo nepochopili, že se poměry změnily a že svoboda už není. 

Komunistická strana Číny během několika posledních let v Hongkongu vyřadila z provozu parlament zvolený ve svobodných volbách, omezila svobodu slova a svobodu shromažďování. V roce 2020 protlačila přijetí zákona o národní bezpečnosti, podle kterého dnes obviňuje jako na běžícím pásu. To byl přelomový okamžik. O budoucnosti Hongkongu tedy nerozhodují jeho občané, ale komunisti v Pekingu. 

Pro režim v Číně je dnes evidentně důležité, aby byl Jimmy Lai před soudem označen za součást globálního zákeřného spiknutí proti Číně. A přitom opak je pravdou, Jimmy Lai byl „pouze“ úspěšným podnikatelem a zastáncem svobody slova. Je občanem Spojeného království a ve jménu svobody a důstojnosti člověka dnes čelí obrovské přesile. Tušil, že Čína utahuje šrouby, mohl utéci do zahraničí, ale přesto v zemi zůstal. Byl v roce 2021 odsouzen na 14 měsíců za nedovolené shromáždění, když chtěl uctít památku obětí masakru na náměstí Tienanmen. Tuto památku si připomínáme v Praze rovněž. Podle všeho se jedná o akt, který je zřejmě trestný. 

Jimmy Lai dnes čelí druhému procesu, v němž je obžalován za spolupráci s cizí mocí. To je absurdní, jako majitel významného deníku musel mít živé kontakty doslova po celém světě. Osobně jsme se nikdy nesetkali, ale kdyby k tomu došlo, řekl bych mu, že mu rozumíme, protože i naše země si prošla dekádami komunistické zvůle, kdy byli ti nejlepší zavíráni do kriminálu, mučeni, vyháněni do zahraničí a zabíjeni, protože odmítali spolupracovat s komunisty. Čínské tažení proti zastáncům svobody slova považuji za nechutné a nepřijatelné divadlo, které je v rozporu nejen s ústavou Hongkongu, ale dokonce i se závazky, které na sebe Čína přijala, když se stala členským státem OSN. 

Všeobecná deklarace lidských práv z roku 1948 pro členské státy OSN stanoví povinnost, že každý, kdo je obviněn z nějakého trestného činu, se považuje až do rozsudku za nevinného, a to konkrétně do té doby, dokud mu nebyla prokázána vina v řízení, při němž mu byly zajištěny všechny možnosti obhajoby. Jimmy Lai je obětí procesu v naprostém rozporu s těmito principy. Ve vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Hongkongu z 3. ledna 2024 se tvrdí, že Jimmy Lai je „hlavním plánovačem, účastníkem a zákulisním podněcovatelem protičínského chaosu v Hongkongu. Jako agent zahraničních protičínských sil a pěšák se otevřeně spolčil s vnějšími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost a ochotně sloužil jako politický nástroj…“ Mluvčí vlády tedy dopředu ví, co má soud teprve dokazovat při soudním přelíčení. Zdá se, že si v Hongkongu popletli papíry a vydali stanovisko dříve, než soudní přelíčení stačilo proběhnout. 

Česká republika má s Hongkongem uzavřeny dohody o soudní spolupráci z dob, kdy Hongkong požíval významné autonomie, byly garantovány ústavní svobody občanům a bylo jasné rozdělení moci zákonodárné, výkonné a soudní. Časy se změnily, a tak bude muset ČR tyto smlouvy znovu přezkoumat a případně buď pozastavit, nebo rovnou vypovědět. Jinak bychom politicky legitimizovali režim, který kašle na parlament i na pravidla a který dopředu ví, kdo bude odsouzen a za co.

Je třeba také informovat podnikatelskou veřejnost, že se otočil vítr a v Hongkongu politika komunistické strany Číny podlamuje právní stát a vynutitelnost práva. To může ve výsledku dopadnout na podnikatele z České republiky. A také je třeba uvalit sankce na ty, kdo v Hongkongu prosazují bezpráví pod vládnou komunistické strany Číny. Na prvním místě tyto sankce musí směřovat na šéfa správy Johna Lee, který plní pokyny politického vedení komunistické strany Číny a stal se loutkou ve hře, jejíž scénář napsal někdo jiný. 

Měli bychom důsledně trvat na využití nástrojů OSN, aby byla Čína volána k odpovědnosti. Zde se nabízí univerzální periodický přezkum, který v Radě OSN pro lidská práva umožní položit Číně i nepříjemné otázky, například na vývoj v Hongkongu a na politický monstrpoces, v jehož středu stojí Jimmy Lai. Je nejvyšší čas, protože Čína bude na agendě již koncem ledna 2024. Jimmy Lai promluvit svobodně nesmí, my však můžeme. Je naší povinností mluvit i za ty, které režim připravil o svobodu projevu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.