V tomto snadném receptu obklopuje kolečko plísňového sýra typu Brie listové těsto a peče se, dokud se sýr schovaný uvnitř lahodně nerozteče.
Proč miluji tento recept
Působivý – tento předkrm působí velmi elegantně a sofistikovaně a je ideální na sváteční večírek nebo na jakékoli setkání s rodinou a přáteli.
Snadný – protože používáme mražené listové těsto, je tento pikantní pečený sýr rychle hotový a jeho příprava zabere jen pár minut! Nejlepší na tom je, že po něm v kuchyni nezůstane žádný nepořádek!
Příjemný pro davy – o tomto pečeném sýru v listovém těstě vždycky všichni básní, a protože ho můžete podávat s různým ovocem, krekry a chlebem, každý si může vybrat, co má rád!
Jak připravit zapečený sýr
Vyválejte listové těsto: Vyjměte listové těsto z obalu a položte ho na lehce pomoučněnou plochu. Pomocí válečku ho opatrně rozválejte na čtverec o rozměrech 28 × 28 cm. Listové těsto položte na pečící papír.
Přidání sýra: Do středu položte kulatý sýr Brie. Já ráda odkrajuju vrchní část sýra, ale není to nutné, protože tato kůrka je také jedlá.
Přidání přílohy: Přidejte marmeládu a rovnoměrně ji rozetřete na sýr, marmeládu zasypejte ořechy, rozmarýnem a případně přidejte med. V případě potřeby dochuťte jemnou solí.
Zabalení: Jeden roh listového těsta vytáhněte nahoru a přetáhněte jej přes sýr a přílohy. Horní část rohu potřete tenkou vrstvou rozšlehaného vejce. Vytáhněte další roh nahoru, přeložte ho přes listové těsto a spojte je dohromady. (Vejce pomůže slepit listové těsto k sobě). Vrchní část potřete rozšlehaným vejcem. Opakujte s ostatními rohy a rovnoměrně uhlaďte těsto okolo sýra. Celou vnější stranu potřete rozšlehaným vejcem.
Pečení: V horní části těsta udělejte ostrým nožem několik mělkých zářezů, aby mohla během pečení odcházet pára. Zabalený sýr položte na pergamenový papír na plech. Pečte 30 minut při teplotě 200 °C. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat.
Podávání: Při podávání položte vedle Brie malý nůž nebo lžičku. Podávejte s plátky jablek, hroznovým vínem, fíky a s trochou krekrů a plátky bagety na zachycení rozteklého sýra.
Suroviny
(pro 8 osob)
- 250 g sýra Brie*
- 1 listové těsto
- vaječný krém: 1 bílek + 1 polévková lžíce vody
Možnosti doplňujících ingrediencí (použijte libovolnou kombinaci):
- 3 lžíce džemu, libovolné příchutě, zavařenin, brusinkové omáčky nebo fíkového másla
- 2–3 lžíce nasekaných pekanových ořechů, pistácií nebo vlašských ořechů.
- ½ lžičky čerstvého rozmarýnu nebo čerstvého tymiánu, mletého
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- Mořská sůl, vločková
Postup
Rozmrazení listového těsta: Vyndejte listové těsto z lednice 30 minut před začátkem přípravy, aby se rozmrazilo.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Vyválení listového těsta: Vyjměte listové těsto z obalu a položte ho na lehce pomoučněný povrch. Pomocí válečku ho opatrně rozválejte na čtverec o rozměrech 28 × 28 cm. Listové těsto položte na pečící papír.
Do středu položte kulatý sýr Brie. Já ráda odkrajuju vrchní část sýra, ale není to nutné, protože tato kůrka je také jedlá.
Přidejte doplňující ingredience: Přidejte marmeládu a rovnoměrně ji rozetřete na sýr, marmeládu zasypejte ořechy, rozmarýnem a případně přidejte med. V případě potřeby dochuťte jemnou solí.
Zabalení: Jeden roh listového těsta přeložte přes sýr a doplňující ingredience. Horní část rohu těsta potřete tenkou vrstvou rozšlehaného vejce. Vytáhněte další roh nahoru, přeložte ho přes listové těsto a spojte je dohromady. (Vejce pomůže slepit listové těsto k sobě). Vrchní část těsta opět potřete rozšlehaným vejcem. Opakujte s ostatními rohy a rovnoměrně uhlaďte těsto okolo sýra. Celou vnější stranu těsta potřete rozšlehaným vejcem.
V horní části těsta udělejte ostrým nožem několik mělkých zářezů, aby mohla během pečení odcházet pára.
Pečení: Zabalený sýr položte na pergamenový papír na plech. Pečte 30 minut při teplotě 200 °C. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat.
Podávání: Při podávání položte vedle Brie malý nůž nebo lžičku. Podávejte s plátky jablek, hroznovým vínem, fíky a s trochou krekrů a plátky bagety na zachycení rozteklého sýra.
Ohřívání: Pečený sýr s medem vydrží rozpuštěný asi 15 minut, ale roztíratelný přibližně 30 minut. Zbytky ohřívejte v mikrovlnné troubě jen několik sekund nebo v teplé troubě několik minut, dokud nejsou opět roztíratelné.
Poznámky
*Sýr: Až do přípravy uchovávejte sýr v chladu. Do tohoto receptu se hodí dvojitá nebo trojitá smetana. Brie lze nahradit sýrem Camembert nebo Hermelín. Můžete také použít větší nebo menší množství a podle potřeby upravit recept/oblohu.
*Listové těsto: Je to jedna z věcí, které sama doma nevyrábím, protože (zeptejte se většiny kuchařů a řeknou vám) mražené je stejně dobré.
Pokyny pro přípravu a ohřívání
Pro přípravu předem: Celý předkrm lze připravit předem, ale s potřením vnější strany vejcem počkejte až na dobu těsně před pečením. Takto připravené Brie pevně zabalte do plastové fólie a uložte do chladničky na maximálně 2 dny (v závislosti na čerstvosti sýra).
Ohřívání: Pečený sýr s medem vydrží rozpuštěný asi 15 minut, ale roztíratelný přibližně 30 minut. Zbytky ohřívejte v mikrovlnné troubě jen několik sekund nebo v teplé troubě několik minut, dokud nejsou opět roztíratelné.
Varianty
- Bez listového těsta: Nechte celé kolečko Brie vcelku (neodřezávejte vršek). Položte ho na pergamenový papír, do misky nebo na plech. Pečeme při 190 °C asi 15 minut, nebo dokud se při dotyku na střed sýra nerozpustí. Navrch dejte med, džem a drcené ořechy.
- Přílohy: Použijte mé návrhy nebo si zkuste přidat vlastní přísady! Mezi oblíbené varianty patří fíkový džem (nebo jakýkoli jiný džem), med nebo brusinky.
Výživové hodnoty
Kalorie: 310 kcal, Sacharidy: 1,5 %, Váhy: 1,5 %: Vláknina: 1 g, Cukr: 6 g, Vitamin A: 170IU, Vitamin C: 1mg, Vápník: 59 mg, Železo: 1 mg
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.