13. 1. 2024

Před osmi týdny, když jsme s manželem Georgem přivítali na svět naše první dítě, jsem konečně pochopila, proč se po mně neustále chce, abych vytvářela recepty, které jsou rychlé, snadné a používají co nejméně ingrediencí.

Jako autorka receptů na volné noze vařím celý den, takže jsem nikdy nedokázala plně docenit, jak obtížné může být připravit večeři na stůl. Tedy dokud se neobjevil malý Mattis a představa, že bych měla připravit něco jiného než misku cereálií, mi najednou připadala jako absolutní nemožnost.

Naštěstí pro nás doma není společné stolování žádnou neznámou. Jako mnoho zaneprázdněných párů, i naše kariéra znamená, že většinu všedních dnů můžeme spolu strávit jen pár hodin. Od počátku našeho manželství je pro nás společné vaření časem, kdy si můžeme odpočinout a strávit spolu čas po náročných dnech. Při krájení, kořenění a smažení se sklenkou vína v ruce si vyprávíme, co se ten den stalo v práci, ve světě nebo s přáteli. I když zbožňuji komplimenty, kterými mě George zasypává, když mu sama uvařím krásné jídlo, mnohem víc si cením toho, když s ním mohu sdílet tento pocit úspěchu.

Abychom našli rovnováhu mezi péčí o novorozence a trávením času jeden s druhým, začali jsme s Georgem vařit jídla, která jsou rychlá, efektivní (používáme co nejméně nádobí) a výživná (přiznejme si, že jsme novopečení rodiče a na obědy jsme nejspíš už zapomněli).

Stůl pro dva: kuřecí koláč

Tím se dostávám k prvnímu receptu „Stůl pro dva“: kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve. Celý pokrm se připravuje jednoduše a rychle – na jedné pánvi se osmaží zelenina, povaří se krémová omáčka a vmíchá se rozdrobené kuřecí maso z rožně. Na pánev se pak přiklopí(v obchodě koupené!) křehké těsto na koláč a upeče se jen tak, bez potřeby koláčové mísy. Pokud jeden z vás nakrájí zeleninu, zatímco druhý odměří zbývající ingredience, můžete mít koláč v troubě asi za deset minut. Jakmile je koláčová kůrka dokonale zlatohnědá, můžete se pustit do pečení.

Tento kuřecí koláč se opírá o poslední zimní jemný česnekový pórek a velkorysou porci parmazánu, která tvoří jeho krémový základ. (Caroline Chambers)

Kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve

Porce 2

Ingredience:

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 pórek, oříznutý, rozříznutý na půlku na výšku, očištěný a nakrájený na velmi tenké půlměsíčky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku husté smetany, plus další na potření koláčové kůrky
  • 1/2 čajové lžičky kosher soli
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na ozdobu
  • 1 1/2 šálku drceného vařeného kuřecího masa
  • 1/2 šálku mraženého hrášku
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 křehké těsto na koláč (ujistěte se, že máte srolované, ne předmražené ve formě na koláč!)
  • Vločková mořská sůl

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 °C.

V  pánvi o průměru 20 cm rozpusťte na středním ohni máslo. Přidejte pórek a mrkev a vařte je 4 až 5 minut do změknutí. Vmíchejte česnek a vařte dalších 30 sekund.

Do zeleniny vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund. Vmíchejte vývar, smetanu, sůl, tymián a pepř, dokud nezůstanou žádné hrudky mouky. Zvyšte teplotu na středně vysokou, aby se náplň povařila a zhoustla téměř na konzistenci husté omáčky. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.

Do směsi vmíchejte uvařené kuře, mražený hrášek a parmazán a pánev odstavte z ohně. Nechte mírně vychladnout.

Těsto položte na pánev a pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, abyste nechali půlcentimetrový přesah (při pečení se těsto zmenší). Uprostřed těsta vyřízněte dva 5 cm  dlouhé zářezy, aby mohla unikat pára. Těsto potřete trochou husté smetany a posypte solí a čerstvě nadrceným pepřem.

Pánev položte na plech, aby se zachytily případné kapky, a pečte 25 až 35 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Různá křehká těsta se liší dobou pečení, proto je po 25 minutách postupně kontrolujte.

Pomocí velké lžíce rozdělte koláč do dvou mělkých misek. Dobrou chuť!

Koláč rozdělte do dvou mělkých misek a vychutnejte si ho. (Caroline Chambers)

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Míra porodnosti v USA klesá. Přijdou zásadní změny?

Střední věk dospělé populace přesáhl v roce 2024 hranici 39 let, zatímco plodnost i porodnost dál klesají. Odborníci varují před následky.

Vysoká spotřeba dubajské čokolády, matchy a quinoy ohrožuje životní prostředí

Za oblíbeností těchto potravinových trendů se však skrývá zásadní dopad na životní prostředí a místní producenty.

Odborníci: Útoky v kyberprostoru jsou nedílnou součástí moderní války

Kybernetická obrana má proto stále větší význam, shodli se odborníci na kyberbezpečnost, které oslovila ČTK.

Jak čas strávený u obrazovky ovlivňuje jednotlivé orgány

Vědecky podložené důvody, díky kterým možná budete chtít trávit méně času na telefonu. ZÁKLADNÍ PRŮVODCE Odborně posoudil: Jimmy Almond, M.D. Pohlceni svými chytrými telefony ztrácíme pojem o čase, zatímco palcem bez námahy posouváme nekonečné proudy zábavného obsahu. Mezitím několikapalcový displej tiše vyzařuje modré světlo a vytváří elektromagnetická pole (EMF). Tyto vlivy si možná ani neuvědomujeme, […]

Poláci žádají Mela Gibsona, aby nedával roli panny Marie herečce, která podporuje „právo na potrat“

Fotku s nápisy „toto je válka“, „právo na potrat“, „jděte do p**ele“ zveřejnila Smutniaková se zdviženým prostředníčkem na svém instagramovém účtu. Tím vyjadřovala protest proti konzervativním polským zákonům o potratech.

Stroj nakládá rudný materiál obsahující vzácné zeminy na hromadu v přístavu v čínském Lianyungangu, před nakládkou na loď.
Konec čínského monopolu na vzácné zeminy se blíží, strategie Pekingu se obrací proti němu, tvrdí experti

Spojené státy, EU a asijští spojenci rozšiřují těžbu a výrobu vzácných zemin mimo Čínu, aby snížili závislost na jejích dodávkách. Nové dohody a podpora firem mají zajistit stabilní zdroje a omezit čínský tlak. Přísné exportní kroky Pekingu urychlují hledání alternativ.

Ručně vyšila „sluneční soustavu“ po spatření komety a její dílo je překvapivě přesné

Ellen Harding Bakerová v roce 1876 vytvořila vyšívanou "mapu" sluneční soustavy, která zachycuje planetární dráhy a kometu, kterou pozorovala.

Průzkum: Na státní důchod se plně spoléhají jen čtyři procenta Čechů

Tři čtvrtiny lidí je přesvědčeno, že se o ně stát v penzi dostatečně nepostará.

Demonstranti v Paříži nesou transparent s nápisem „Zničte kapitalismus“ během protestu proti pracovněprávním reformám v červnu 2016.
Závist: Morální rozklad v srdci socialismu

Závist se ukazuje jako motor snahy o rovnost „shora dolů“, která místo podpory talentu a úspěchu vede k podezírání, nivelizaci a trestání výjimečnosti. Takové prostředí oslabuje inovace i prosperitu a mění ideál rovnosti v tlak na to, stát se průměrným.