13. 1. 2024

Před osmi týdny, když jsme s manželem Georgem přivítali na svět naše první dítě, jsem konečně pochopila, proč se po mně neustále chce, abych vytvářela recepty, které jsou rychlé, snadné a používají co nejméně ingrediencí.

Jako autorka receptů na volné noze vařím celý den, takže jsem nikdy nedokázala plně docenit, jak obtížné může být připravit večeři na stůl. Tedy dokud se neobjevil malý Mattis a představa, že bych měla připravit něco jiného než misku cereálií, mi najednou připadala jako absolutní nemožnost.

Naštěstí pro nás doma není společné stolování žádnou neznámou. Jako mnoho zaneprázdněných párů, i naše kariéra znamená, že většinu všedních dnů můžeme spolu strávit jen pár hodin. Od počátku našeho manželství je pro nás společné vaření časem, kdy si můžeme odpočinout a strávit spolu čas po náročných dnech. Při krájení, kořenění a smažení se sklenkou vína v ruce si vyprávíme, co se ten den stalo v práci, ve světě nebo s přáteli. I když zbožňuji komplimenty, kterými mě George zasypává, když mu sama uvařím krásné jídlo, mnohem víc si cením toho, když s ním mohu sdílet tento pocit úspěchu.

Abychom našli rovnováhu mezi péčí o novorozence a trávením času jeden s druhým, začali jsme s Georgem vařit jídla, která jsou rychlá, efektivní (používáme co nejméně nádobí) a výživná (přiznejme si, že jsme novopečení rodiče a na obědy jsme nejspíš už zapomněli).

Stůl pro dva: kuřecí koláč

Tím se dostávám k prvnímu receptu „Stůl pro dva“: kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve. Celý pokrm se připravuje jednoduše a rychle – na jedné pánvi se osmaží zelenina, povaří se krémová omáčka a vmíchá se rozdrobené kuřecí maso z rožně. Na pánev se pak přiklopí(v obchodě koupené!) křehké těsto na koláč a upeče se jen tak, bez potřeby koláčové mísy. Pokud jeden z vás nakrájí zeleninu, zatímco druhý odměří zbývající ingredience, můžete mít koláč v troubě asi za deset minut. Jakmile je koláčová kůrka dokonale zlatohnědá, můžete se pustit do pečení.

Tento kuřecí koláč se opírá o poslední zimní jemný česnekový pórek a velkorysou porci parmazánu, která tvoří jeho krémový základ. (Caroline Chambers)

Kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve

Porce 2

Ingredience:

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 pórek, oříznutý, rozříznutý na půlku na výšku, očištěný a nakrájený na velmi tenké půlměsíčky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku husté smetany, plus další na potření koláčové kůrky
  • 1/2 čajové lžičky kosher soli
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na ozdobu
  • 1 1/2 šálku drceného vařeného kuřecího masa
  • 1/2 šálku mraženého hrášku
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 křehké těsto na koláč (ujistěte se, že máte srolované, ne předmražené ve formě na koláč!)
  • Vločková mořská sůl

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 °C.

V  pánvi o průměru 20 cm rozpusťte na středním ohni máslo. Přidejte pórek a mrkev a vařte je 4 až 5 minut do změknutí. Vmíchejte česnek a vařte dalších 30 sekund.

Do zeleniny vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund. Vmíchejte vývar, smetanu, sůl, tymián a pepř, dokud nezůstanou žádné hrudky mouky. Zvyšte teplotu na středně vysokou, aby se náplň povařila a zhoustla téměř na konzistenci husté omáčky. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.

Do směsi vmíchejte uvařené kuře, mražený hrášek a parmazán a pánev odstavte z ohně. Nechte mírně vychladnout.

Těsto položte na pánev a pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, abyste nechali půlcentimetrový přesah (při pečení se těsto zmenší). Uprostřed těsta vyřízněte dva 5 cm  dlouhé zářezy, aby mohla unikat pára. Těsto potřete trochou husté smetany a posypte solí a čerstvě nadrceným pepřem.

Pánev položte na plech, aby se zachytily případné kapky, a pečte 25 až 35 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Různá křehká těsta se liší dobou pečení, proto je po 25 minutách postupně kontrolujte.

Pomocí velké lžíce rozdělte koláč do dvou mělkých misek. Dobrou chuť!

Koláč rozdělte do dvou mělkých misek a vychutnejte si ho. (Caroline Chambers)

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Útok ISIS v New Orleans ukazuje, že vliv jeho propagandy trvá dál, říkají analytici

To, zda ISIS fyzicky existuje nebo ne, je pro islámské extremisty „irelevantní“, říká odbornice na boj proti terorismu. Proč je jeho ideologie stále atraktivní?

Sněmovna schválila růst platů vrcholných politiků pro letošek téměř o sedm procent

Do budoucna se mají podle přijatého pozměňovacího návrhu meziročně zvyšovat nejvýše o pět procent.

norsko krajina domy
Jak se miliardáři v Norsku stali ohroženým druhem

Kritici varovali, že norská daň z bohatství „vyvolá odliv kapitálu a ohrozí tvorbu pracovních míst“, a přesně to se také stalo. Norský novinář Rupert Neate poznamenal, že v roce 2022 opustilo Norsko více „superbohatých lidí“ než „během předchozích 13 let“.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu má čínská sociální síť TikTok v neděli v USA ukončit činnost

U amerických uživatelů populární služba by podle zákona měla v neděli ukončit činnost, pokud by ji čínská mateřská firma ByteDance do té doby neprodala.

Kyle Bass, zakladatel a investiční ředitel společnosti Hayman Capital Management a zakládající člen Výboru pro současné nebezpečí: Čína, ve Washingtonu, 26. září 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)
Čínský trh s dluhopisy je známkou kolabující ekonomiky, říká Kyle Bass

Podle manažera hedgeového fondu se čínská ekonomika potýká také s problémy v bankovnictví a realitách.

Esenciální oleje pro zahřátí, lepší spánek a usnadnění trávení v zimě

Esenciální oleje jako zimní spojenci se snadno používají a nabízejí řadu výhod pro tělo i mysl. V zimě se lidé často cítí depresivně, když se dny zkracují a teplota klesá. Tehdy mohou esenciální oleje dělat zázraky. Wej Čchen-i, koordinátorka zdraví certifikované společností TÜV Rheinland, doporučuje esenciální oleje, které podporují spánek a teplo a zklidňují trávicí trakt. Tyto oleje pomáhají uvolnit […]

Česko vypustilo do vesmíru svou největší družici, sloužit bude obraně

Česko v úterý vypustilo do vesmíru zatím svou největší družici SATurnin-1. Sloužit má k obraně a bezpečnosti. Na rozdíl od jiných družic není závislá na zahraničních technologiích.

„Tohle je pro mě silný příběh,“ říká režisér Dan Svátek o osudech čínského obhájce Kao Č‘-šenga

V Senátu zazněl silný příběh renomovaného čínského právníka Kao Č‘-šenga, jenž upadl v nemilost komunistického režimu. Jak jej vnímají režisér Dan Svátek a senátorky Jitka Seitlová a Jaromíra Vítková?

National Geographic Society: Jak a kde vznikla tato nejvlivnější geografická společnost na světě?

Vznik National Geographic Society v roce 1888 spojil objevitele a vědce s cílem šířit geografické poznání a podporovat vědecké expedice.