Caroline Chambers

13. 1. 2024

Před osmi týdny, když jsme s manželem Georgem přivítali na svět naše první dítě, jsem konečně pochopila, proč se po mně neustále chce, abych vytvářela recepty, které jsou rychlé, snadné a používají co nejméně ingrediencí.

Jako autorka receptů na volné noze vařím celý den, takže jsem nikdy nedokázala plně docenit, jak obtížné může být připravit večeři na stůl. Tedy dokud se neobjevil malý Mattis a představa, že bych měla připravit něco jiného než misku cereálií, mi najednou připadala jako absolutní nemožnost.

Naštěstí pro nás doma není společné stolování žádnou neznámou. Jako mnoho zaneprázdněných párů, i naše kariéra znamená, že většinu všedních dnů můžeme spolu strávit jen pár hodin. Od počátku našeho manželství je pro nás společné vaření časem, kdy si můžeme odpočinout a strávit spolu čas po náročných dnech. Při krájení, kořenění a smažení se sklenkou vína v ruce si vyprávíme, co se ten den stalo v práci, ve světě nebo s přáteli. I když zbožňuji komplimenty, kterými mě George zasypává, když mu sama uvařím krásné jídlo, mnohem víc si cením toho, když s ním mohu sdílet tento pocit úspěchu.

Abychom našli rovnováhu mezi péčí o novorozence a trávením času jeden s druhým, začali jsme s Georgem vařit jídla, která jsou rychlá, efektivní (používáme co nejméně nádobí) a výživná (přiznejme si, že jsme novopečení rodiče a na obědy jsme nejspíš už zapomněli).

Stůl pro dva: kuřecí koláč

Tím se dostávám k prvnímu receptu „Stůl pro dva“: kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve. Celý pokrm se připravuje jednoduše a rychle – na jedné pánvi se osmaží zelenina, povaří se krémová omáčka a vmíchá se rozdrobené kuřecí maso z rožně. Na pánev se pak přiklopí(v obchodě koupené!) křehké těsto na koláč a upeče se jen tak, bez potřeby koláčové mísy. Pokud jeden z vás nakrájí zeleninu, zatímco druhý odměří zbývající ingredience, můžete mít koláč v troubě asi za deset minut. Jakmile je koláčová kůrka dokonale zlatohnědá, můžete se pustit do pečení.

Tento kuřecí koláč se opírá o poslední zimní jemný česnekový pórek a velkorysou porci parmazánu, která tvoří jeho krémový základ. (Caroline Chambers)

Kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve

Porce 2

Ingredience:

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 pórek, oříznutý, rozříznutý na půlku na výšku, očištěný a nakrájený na velmi tenké půlměsíčky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku husté smetany, plus další na potření koláčové kůrky
  • 1/2 čajové lžičky kosher soli
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na ozdobu
  • 1 1/2 šálku drceného vařeného kuřecího masa
  • 1/2 šálku mraženého hrášku
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 křehké těsto na koláč (ujistěte se, že máte srolované, ne předmražené ve formě na koláč!)
  • Vločková mořská sůl

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 °C.

V  pánvi o průměru 20 cm rozpusťte na středním ohni máslo. Přidejte pórek a mrkev a vařte je 4 až 5 minut do změknutí. Vmíchejte česnek a vařte dalších 30 sekund.

Do zeleniny vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund. Vmíchejte vývar, smetanu, sůl, tymián a pepř, dokud nezůstanou žádné hrudky mouky. Zvyšte teplotu na středně vysokou, aby se náplň povařila a zhoustla téměř na konzistenci husté omáčky. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.

Do směsi vmíchejte uvařené kuře, mražený hrášek a parmazán a pánev odstavte z ohně. Nechte mírně vychladnout.

Těsto položte na pánev a pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, abyste nechali půlcentimetrový přesah (při pečení se těsto zmenší). Uprostřed těsta vyřízněte dva 5 cm  dlouhé zářezy, aby mohla unikat pára. Těsto potřete trochou husté smetany a posypte solí a čerstvě nadrceným pepřem.

Pánev položte na plech, aby se zachytily případné kapky, a pečte 25 až 35 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Různá křehká těsta se liší dobou pečení, proto je po 25 minutách postupně kontrolujte.

Pomocí velké lžíce rozdělte koláč do dvou mělkých misek. Dobrou chuť!

Koláč rozdělte do dvou mělkých misek a vychutnejte si ho. (Caroline Chambers)

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Nemít krávy, tak nemáme ani na výplaty, stěžovali si zemědělci na protestu v Hodoníně
Nemít krávy, tak nemáme ani na výplaty, stěžovali si zemědělci na protestu v Hodoníně

Podle něj evropská pravidla mohl nastavovat jen někdo bez reálné zkušenosti z výroby. „Vypadá to, jako by to vymýšleli lidí, kteří nikdy nebyli v poli a ti nám vyprávějí, co máme dělat,“ domnívá se Tomáš Krč.

Mercedes obrátil. Spalovací motory ukončovat nehodlá
Mercedes obrátil. Spalovací motory ukončovat nehodlá

Společnost Mercedes-Benz včera oznámila, že odsouvá dříve avizované ukončení výroby spalovacích motorů. Firma to uvedla ve své zprávě pro investory.

Geopolitická zbraň KS Číny v hodnotě jednoho bilionu dolarů selhává
Geopolitická zbraň KS Číny v hodnotě jednoho bilionu dolarů selhává

Čínská iniciativa Pás a stezka ztrácí na atraktivitě kvůli skrytým vojenským ambicím, korupci a nedostatečným hospodářským výsledkům.

Intersucho: Nasycení půdy je na většině míst ČR nad 90 %, menší je na jihu
Intersucho: Nasycení půdy je na většině míst ČR nad 90 %, menší je na jihu

Půda je v Česku podle portálu Intersucho nasycená, úroveň nasycení se na většině míst republiky pohybuje nad 90 procenty.

Naše herkulovské úkoly: Hledání moudrosti ve 12 úlohách
Naše herkulovské úkoly: Hledání moudrosti ve 12 úlohách

Herkules je jednou z nejoblíbenějších postav řecké mytologie. Jeho obrovská síla a odvaha inspirovala západní svět.