Před osmi týdny, když jsme s manželem Georgem přivítali na svět naše první dítě, jsem konečně pochopila, proč se po mně neustále chce, abych vytvářela recepty, které jsou rychlé, snadné a používají co nejméně ingrediencí.
Jako autorka receptů na volné noze vařím celý den, takže jsem nikdy nedokázala plně docenit, jak obtížné může být připravit večeři na stůl. Tedy dokud se neobjevil malý Mattis a představa, že bych měla připravit něco jiného než misku cereálií, mi najednou připadala jako absolutní nemožnost.
Naštěstí pro nás doma není společné stolování žádnou neznámou. Jako mnoho zaneprázdněných párů, i naše kariéra znamená, že většinu všedních dnů můžeme spolu strávit jen pár hodin. Od počátku našeho manželství je pro nás společné vaření časem, kdy si můžeme odpočinout a strávit spolu čas po náročných dnech. Při krájení, kořenění a smažení se sklenkou vína v ruce si vyprávíme, co se ten den stalo v práci, ve světě nebo s přáteli. I když zbožňuji komplimenty, kterými mě George zasypává, když mu sama uvařím krásné jídlo, mnohem víc si cením toho, když s ním mohu sdílet tento pocit úspěchu.
Abychom našli rovnováhu mezi péčí o novorozence a trávením času jeden s druhým, začali jsme s Georgem vařit jídla, která jsou rychlá, efektivní (používáme co nejméně nádobí) a výživná (přiznejme si, že jsme novopečení rodiče a na obědy jsme nejspíš už zapomněli).
Stůl pro dva: kuřecí koláč
Tím se dostávám k prvnímu receptu „Stůl pro dva“: kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve. Celý pokrm se připravuje jednoduše a rychle – na jedné pánvi se osmaží zelenina, povaří se krémová omáčka a vmíchá se rozdrobené kuřecí maso z rožně. Na pánev se pak přiklopí(v obchodě koupené!) křehké těsto na koláč a upeče se jen tak, bez potřeby koláčové mísy. Pokud jeden z vás nakrájí zeleninu, zatímco druhý odměří zbývající ingredience, můžete mít koláč v troubě asi za deset minut. Jakmile je koláčová kůrka dokonale zlatohnědá, můžete se pustit do pečení.
Kuřecí koláč s parmazánem a pórkem z jedné pánve
Porce 2
Ingredience:
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 pórek, oříznutý, rozříznutý na půlku na výšku, očištěný a nakrájený na velmi tenké půlměsíčky
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku husté smetany, plus další na potření koláčové kůrky
- 1/2 čajové lžičky kosher soli
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na ozdobu
- 1 1/2 šálku drceného vařeného kuřecího masa
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- 1/3 šálku strouhaného parmezánu
- 1 křehké těsto na koláč (ujistěte se, že máte srolované, ne předmražené ve formě na koláč!)
- Vločková mořská sůl
Příprava:
Předehřejte troubu na 200 °C.
V pánvi o průměru 20 cm rozpusťte na středním ohni máslo. Přidejte pórek a mrkev a vařte je 4 až 5 minut do změknutí. Vmíchejte česnek a vařte dalších 30 sekund.
Do zeleniny vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte 30 sekund. Vmíchejte vývar, smetanu, sůl, tymián a pepř, dokud nezůstanou žádné hrudky mouky. Zvyšte teplotu na středně vysokou, aby se náplň povařila a zhoustla téměř na konzistenci husté omáčky. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
Do směsi vmíchejte uvařené kuře, mražený hrášek a parmazán a pánev odstavte z ohně. Nechte mírně vychladnout.
Těsto položte na pánev a pomocí kuchyňských nůžek těsto zastřihněte tak, abyste nechali půlcentimetrový přesah (při pečení se těsto zmenší). Uprostřed těsta vyřízněte dva 5 cm dlouhé zářezy, aby mohla unikat pára. Těsto potřete trochou husté smetany a posypte solí a čerstvě nadrceným pepřem.
Pánev položte na plech, aby se zachytily případné kapky, a pečte 25 až 35 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Různá křehká těsta se liší dobou pečení, proto je po 25 minutách postupně kontrolujte.
Pomocí velké lžíce rozdělte koláč do dvou mělkých misek. Dobrou chuť!
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.