Milan Kajínek

24. 1. 2024

Některé románové příběhy filmoví tvůrci překroutili do podoby, z níž dnes diváci již nemohou poznat, jak to vlastně v původní románové předloze bylo. A to se právě stalo i se známým románem Alexandra Dumase Tři mušketýři.

Ve filmových adaptacích se vždy potýká D’Artagnan s kardinálovým pobočníkem, jednookým Rochefortem, mimochodem vynikajícím šermířem, a v závěru filmových adaptací vždy Rocheforta poráží smrtelnou ranou mečem a ten na místě umírá. Ale bylo to tak i v románu Alexandra Dumase?

Ve skutečnosti nikoliv.

(Pavel Brom / Mladá fronta, 1969)

Jak je vidět na titulní kresbě tohoto článku, kterou krásně vyhotovil Pavel Brom v 60. letech minulého století, D’Artagnan si podává s Rochefortem ruku na znamení přátelství. Jeho kresba popisuje následující závěrečnou scénu, kterou popisujeme níže ve výňatku z Dumasova románu [1].

D’Artagnan se s Rochefortem třikrát bil a třikrát ho zranil.

„Počtvrté vás už snad zabiji,“ řekl, podávaje mu ruku, aby mohl hrabě vstát.

„Bylo by snad lépe pro vás i pro mne, kdybychom ustali,“ odpověděl zraněný. „Jsem vám větším přítelem, než si myslíte. Hned po svém prvém setkání s vámi jsem mohl kardinálovi říci jen slůvko, a byl byste přišel o hlavu.“

Objali se, tentokrát však doopravdy a beze vší záludnosti.

Filmoví Rochefortové

Alexandre Dumas tedy nemínil nechat Rocheforta zabít. Naopak, přátelství mezi D’Artagnanem a Rochefortem se dále upevňovalo i poté, co se stal D’Artagnan velitelem královských mušketýrů. Následně se moci ve Francii chopil kardinál Mazarin, který vystřídal zesnulého kardinála Richelieu.

Přesně to se můžeme dočíst v Dumasově knižním pokračování Tři mušketýři po 20 letech. Tehdy je D’Artagnan pověřen kardinálem, aby eskortoval vězně z Bastily a přivedl ho k výslechu před kardinála.

Tím vězněm není nikdo jiný než Rochefort, k němuž si D’Artagnan během převozu přisedne do uzavřeného kočáru a společně rozmlouvají. Poté prožijí ještě řadu dobrodružství.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas. (Nadar / Volné dílo)

Alexandre Dumas starší byl synem divizního generála a vnukem markýze de La Paillerie.

Proslul jako francouzský spisovatel, který se proslavil také románem Hrabě Monte Christo. Z jeho pokračování tří mušketýrů si filmoví tvůrci také vypůjčili příběh o Muži se železnou maskou.

Narodil se roku 1802. Oslněn Shakespearem a Schillerem zasáhl v mládí do vývoje francouzského divadla. Obdivoval spisovatele Waltera Scotta. Jeho současníkem byl spisovatel Honoré de Balzac.

Kniha Tři mušketýři vychází ze zápisků Courtilze de Sandras, kapitána francouzské jízdy, který napsal řadu pamfletů o skandálech na francouzském dvoře, za což byl devětkrát uvězněn v Bastile. Právě z jeho pera vzešly takzvané Paměti pana D’Artagnana, jež inspirovaly Alexandra Dumase, který se stal nejčtenějším autorem své doby.

Poznámky:

[1] Tři mušketýři, nakladatelství Mladá fronta Praha, 1969. Z francouzského originálu přeložili Jaroslav a Růžena Pochovi.

Filmový D’Artagnan

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.