A pokud jste dosud jedli pouze těstoviny z krabice, připravte se na poznání zcela nového světa.
Víte, jak si můžete vyrobit vlastní těstoviny? Nebo že v obchodě s potravinami existuje jejich verze, která není vysušená v krabici?
Vítejte ve světě čerstvých těstovin, které mohou posunout italskou kuchyni na jinou úroveň. Obsahují stejné základní ingredience, ale mají mnohem lepší chuť a strukturu. Čerstvé těstoviny jsou měkčí, nejsou tak tuhé jako ty v krabici a chutnají lehčeji. Bonus: žádné chemikálie ani konzervační látky. A jakmile jednou ochutnáte čerstvé těstoviny, budete jezdit s nákupním vozíkem kolem krabic se sušenými těstovinami bez povšimnutí.
U čerstvých těstovin máte dvě možnosti. Některé obchody s potravinami nabízejí několik verzí, které se obvykle nacházejí ve vitríně s mléčnými výrobky vedle sýrů. Pokud vám ale nevadí, že si při zábavě zaneřádíte kuchyň, můžete si vyrobit vlastní.
Co budete potřebovat
Ingredience
- Krupicová mouka nebo mouka 00
- Vejce (pokud seženete čerstvá farmářská vejce, je to ještě lepší)
- Olivový olej
- Voda
- Sůl
- Ramínka na šaty (nepovinné)
(Poslední „přísada“ vás zaujala, že? Existuje alternativa, ale ramínka fungují stejně dobře.)
Přestože nezbytně nepotřebujete strojek na těstoviny – můžete použít váleček na těsto, abyste těsto rozváleli na velmi tenkou vrstvu a nakrájeli si ho sami – usnadní vám život. Na trhu existuje několik druhů strojků na těstoviny, některé jsou elektrické, jiné ruční. Jedním z nejoblíbenějších a podle mého názoru i nejjednodušších je sada nástavců, které se nasazují na mixér KitchenAid.
Na těstoviny se výborně hodí semolina nebo mouka 00. Někdo je míchá, jiný používá pouze semolinovou. Můžete sice použít i běžnou univerzální mouku, ale mějte na paměti, že takto připravené těstoviny po uvaření trochu nabobtnají, zatímco krupice a mouka 00 poskytují velmi příjemnou, lehkou strukturu. Superjemná mouka 00 má pružnost, která pomáhá při hnětení. Semolina má podobnou pružnost a vyšší obsah lepku, který pomáhá těstovinám udržet tvar. Ne všechny obchody s potravinami je mají v nabídce, takže se možná budete muset trochu porozhlédnout.
Který recept je nejlepší?
Protože jsem Ital a léta jsem pracoval v otcově lahůdkářství, vždycky mě bavilo vařit metodou pokus –omyl a během let jsem vyzkoušel několik různých postupů. Recepty z hladké mouky mě vůbec nezajímaly – byly příliš „žvýkavé“. Nikdy jsem si nevšiml velkého rozdílu mezi verzemi používajícími pouze žloutky a celá vejce, kromě toho, že těsta používající pouze žloutky měla sytější barvu, zatímco ta s celými vejci se lépe hnětla.
Já dávám přednost následujícímu receptu, který vystačí asi na čtyři porce těstovin. (Pro mou italskou rodinu možná tři!) Nezapomeňte, že záleží na vaší osobní chuti, takže se nebojte experimentovat a vyzkoušet i jiné, než se rozhodnete pro své oblíbené.
Čerstvé těstoviny
Porce 4
- 1 1/2 šálku mouky (buď krupice, nebo mouka 00, nebo směs 50-50)
- 2 velká vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1/2 lžičky soli
Těsto můžete míchat dvěma způsoby. Buď vše vložíte do mixéru a použijete hnětací hák, nebo uprostřed hromady mouky uděláte důlek, do něj nasypete zbytek ingrediencí, zapracujete je a těsto uhnětete sami. V obou případech to bude trvat 10 minut. Vyzkoušel jsem obojí a zdá se mi, že se ingredience lépe promíchají v mixéru.
Po promíchání získáte hladkou kouli těsta. Pokud se vám těsto lepí na ruce, přidávejte po troškách mouku a pokračujte v hnětení, dokud se nelepí. Je příliš suché a drobivé? Přidávejte po kapkách vodu, dokud nebude držet pohromadě. Zabalte ho do fólie a nechte těsto alespoň hodinu odpočívat při pokojové teplotě. To umožní, aby mouka plně absorbovala vejce.
Po odpočinutí těsta rozkrojte kouli na čtyři díly.
Válení a krájení
Každý strojek na výrobu těstovin nebo nástavec funguje jinak, proto si vždy přečtěte návod. Používáte-li mixér KitchenAid, nasaďte váleček na těstoviny a nastavte šířku na nejširší polohu. Vezměte jednu čtvrtku a projeďte ji válečkem. Přeložte plát těsta na polovinu a znovu jej přejeďte. Poté nastavte váleček na těstoviny na další tenčí nastavení. Těsto nebudete muset znovu přeložit. Pokračujte v prohánění těsta válečkem, cestou ho posypte trochou mouky, aby se nelepilo, a pokaždé změňte nastavení válečku na tenčí, dokud nedosáhnete požadovaného nastavení pro požadovanou tloušťku. Totéž proveďte se zbylými třemi čtvrtinami těsta.
Chcete-li těstoviny na lasagne, připravte si pláty. Pokud chcete fettuccine, vyměňte váleček za kráječ na těstoviny fettuccine a protáhněte jím jednotlivé plátky těsta.
Společnost KitchenAid nabízí velmi užitečné video s celým postupem. I když to můžete zvládnout sami, je mnohem snazší mít k dispozici další pár rukou, než si to osvojíte. Při první přípravě čerstvých těstovin si můžete připadat jako v grotesce.
Sušení
Nakonec těstoviny pověste, aby uschly. Zde se mohou hodit ramínka na šaty. Těstoviny navlékněte na ramínka a můžete je zavěsit na úchyty kuchyňských skříněk. Vznikne tak dokonale komický obrázek, kdy těstoviny visí ze skříněk jako španělský mech. Kdyby se u vás někdo stavil, mohl by si myslet, že jste se pomátli na rozumu.
Stojany na sušení těstovin, které jsou levné, usnadňují práci a jsou mnohem lépe omyvatelné než ramínka na šaty.
Těstoviny sušte 15 až 30 minut nebo dokud nejsou tuhé, ale na dotek poddajné – ne tvrdé jako těstoviny z krabice. Doba se liší v závislosti na teplotě a vlhkosti ve vaší domácnosti. (Zkoušel jsem je vařit ihned po přípravě, ale zjistil jsem, že se trochu rozpadají.)
Těstoviny můžete po usušení uvařit nebo uchovávat v chladničce asi dva dny. Nezapomeňte, že neobsahují žádné konzervační látky. Můžete je také skladovat v mrazničce a to až po dobu jednoho měsíce. Já je jednoduše vložím do sáčků pro skladování v mrazničce uzavíratelných zipem.
Všimněte si, že čerstvé těstoviny se vaří velmi rychle, někdy dokonce za 2 až 3 minuty po přidání do vroucí vody. Přímo z mrazáku to trvá 3 až 5 minut. V obou případech těstoviny pečlivě sledujte tak, že vytáhnete jeden kousek a ochutnáte je. Pokud se na lasagne chystáte použít nerozkrájené listy těstovin, nemusíte je před sestavením lasagní vařit.
Nyní si můžete dopřát lahodnou pochoutku a ověřit si, že dělání nepořádku v kuchyni se mnohdy vyplatí. A jestli nakonec použijete ramínka, nezapomeňte je před použitím k zavěšení košil a kabátů umýt, protože mouka na oblečení nepůsobí dobře.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.