Juraj Skovajsa

5. 3. 2024

Starším pomáhá zbavovat se závislosti, mladé naopak k návyku vede… Senátní Výbor pro zdravotnictví se zabýval znepokojivým trendem nárůstu užívání elektronických cigaret u mladých lidí.

Téma otevřela na výboru senátorka Věra Procházková, která není proti e-cigaretám, protože dle jejího zjištění jsou menším rizikem než cigarety klasické a mohou být účinné i při odbourávání závislosti na tabákových výrobcích.

Nicméně, volá po iniciativě pro potlačení „raketového vzestupu užívání“ elektronických cigaret u mladých ve věkové skupině 15–24 let, který demonstrovala na prezentovaných statistikách, obzvláště pak na roce 2022. Ze všech uživatelů e-cigaret tvoří tato skupina 21,4% podíl.

Procházková identifikovala i několik faktorů, které mladé k e-cigaretám motivují, jako například líbivý design krabiček anebo příchutě, které navrhuje legislativně omezit.

Dalším motivačním faktorem je dle ní předvádění se dětí: „Naučí se něco v té ruce držet a s něčím dělat toho machra, a pak tedy má v té škole mezi svými spolužáky lepší pozici.“

Problémy, coby důsledky užívání e-cigaret mladými, vidí ve vytvoření závislosti na nikotinu, na níž jsou náchylnější než starší lidé. A i když existují náplně i bez nikotinu, jejich kouřením se vytváří výše popsaný návyk „něco v té ruce držet“.

Upozornila také na rostoucí počet případů nedodržování zákonných požadavků na takovéto produkty. To potvrdila i zástupkyně ministerstva zdravotnictví Pavla Svrčinová, hlavní hygienička ČR, dle které jsou „kontroly sice na běžícím pásu“, ale vzhledem k obrovskému množství provozoven a internetových prodejů s tím mají „velký problém a skoro každý týden podepisuji nebezpečné výrobky, kdy v každém hlášení je těch výrobků i pět až šest“.

V tomto směru upozornila, že nejhorší produkty, když začínali s kontrolami, pocházely z Číny a na druhém místě byla lokální výroba.

Svrčinová kvitovala i problém s atraktivitou příchutí a designu, nicméně nesouhlasí se senátorkou Procházkovou v míře zdravotní závadnosti e-cigaret. Dle ní jsou „možná ještě škodlivější, protože do dneška nemáme výzkumy a data na to, co se děje v té elektronické cigaretě, která je většinou z plastu/kovu, při zahřívání těch náplní na opravdu vysoké teploty, které přesahují teploty, které jsou v potravinách při pečení, a oni na výrobu těch náplní používají aromata pro potravinářství. A nikdo neví, jak se změní třeba aroma vanilky a pod. při teplotách při 350 stupních, které jsou v těch spalovacích komorách“.

Zákaz příchutí bez nikotinu pro mladší 18 let dle Svrčinové není momentálně v možnostech ministerstva zdravotnictví a muselo by se zasáhnout legislativně.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.