Alice Giordano

31. 3. 2024

Na jednu z nejlepších novinářských škol ve Spojených státech se vloudila povinná „woke“ (probuzenecká) agenda.

Škola žurnalistiky a masové komunikace Waltera Cronkiteho vyžaduje od studentů absolvování kurzu Rozmanitost a civilizovanost na Cronkiteho škole (DCC), aby mohli získat bakalářský titul v oboru žurnalistika.

Kurz, který se vztahuje i na studenty studující sportovní žurnalistiku a digitální média, nově definuje tradiční fráze jako „Amerika je tavicí kotlík“ jako mikroagresi na rasové bázi a učí budoucí novináře vyhýbat se přebírání „nezasloužených výhod“, které plynou z „heterosexuálních privilegií“.

Příkladem zastaralých heterosexuálních privilegií uvedených v učebních osnovách je vyloučení biologických mužů, kteří se identifikovali jako ženy, z tradičních míst segregovaných podle pohlaví, jako jsou ženské šatny a ženské věznice.

„Námitka proti tomu, aby muž používal ženské toalety, je příkladem diskriminace transgenderových osob,“ uvádí se v kapitole kurzu nazvané „Sexualita a genderová identita“.

Součástí sedmidílného kurzu je také povinná četba s názvem „Průvodce pojmy týkajícími se genderové identity“.

Obsahuje lekce, které zdůrazňují, že je důležité se někoho zeptat na jeho preferované zájmeno a používat ho.

„Nejprve byste měli nabídnout svá vlastní zájmena a teprve potom se zeptat na zájmena druhé osoby,“ uvádí se v materiálu k četbě. „I když to může být zpočátku nepříjemné, rychle se to může stát rutinou.“

Kurz také učí studenty vnímat výroky typu „Věřím, že práci by měl dostat ten nejkvalifikovanější člověk“ jako mikroagresi, která se překládá jako „Lidé s jinou barvou pleti mají kvůli své rase nespravedlivé výhody navíc“, a výrok „V této společnosti může uspět každý, pokud bude dostatečně tvrdě pracovat“ zase naznačuje, že „Lidé s jinou barvou pleti jsou líní a/nebo neschopní a musí více pracovat“.

V odpovědi na dotazy Epoch Times popsala státní vysoká škola povinný kurz jako „vstupní kurz, který má přinést promyšlenou a otevřenou diskusi o otázkách rasy, pohlaví, sexuální orientace, schopností, příjmů, geografie a dalších aspektech osobní identity“.

„Cílem kurzu je pomoci studentům ocenit odlišnosti lidí a nasměrovat neshody k občanské diskusi,“ uvedla vysoká škola ve svém prohlášení. „S tímto pohledem by studenti měli být schopni lépe přistupovat ke zpravodajským a komunikačním projektům s multikulturní perspektivou a vzbuzovat vzájemný respekt mezi studenty z různých prostředí a přesvědčení během studia na univerzitě i mimo ni.“

Možnost odhlášení

Mluvčí školy Waltera Cronkiteho, která je součástí Arizonské státní univerzity (ASU), rovněž sdělil Epoch Times, že se však studenti mohou odhlásit z konkrétních diskusí tak, že pošlou svému profesorovi soukromý e-mail s žádostí o odhlášení.

Timothy Minella, vedoucí konstitucionalistický pracovník Van Sittertova centra pro ústavní obhajobu při Goldwaterově institutu, řekl deníku Epoch Times, že povinný kurz žurnalistiky je znepokojivý zejména proto, že jej nařizuje veřejná vysoká škola financovaná daňovými poplatníky.

„Studenti, kteří se rozhodnou studovat tyto předměty, se nutně nehlásí jako progresivní aktivisté,“ uvedl. „Veřejná univerzita, která by měla sloužit celé veřejnosti, a ne jen její liberální části, se musí vrátit ke svému základnímu poslání, kterým je vzdělávání, nikoli indoktrinace.“

Minella, který nedávno napsal kritickou analýzu kurzu poté, co získal zadání pro studenty a sylaby pro učitele prostřednictvím žádosti o zveřejnění záznamů, sdělil, že ho obzvláště šokovalo zadání pro studenty, kteří uvažují o kariéře v oblasti veřejných vztahů.

Úkol, jak vyplývá ze záznamů, které Minella získal, byl založen na rozhovoru pro National Public Radio s Demi Lovato, popovou hvězdou, která několikrát změnila svou pohlavní identitu.

Studenti se v něm ptají: „Představte si, že pracujete v PR firmě a máte klienta, jehož první album se chystá na trh. Pohlavní identita vašeho klienta je nebinární a používá zájmena „oni“, „jejich“ a „jim“. Mají naplánované rozsáhlé tiskové turné. Jak připravíte novináře na rozhovor s vaším klientem?“

Podle Minelly se tvůrci kurzu „zřejmě snažili zahrnout všechny aspekty levicové politiky identity“, které je napadly.

Prosazování rozmanitosti

Rostoucí kontroverze státních vysokých škol, které prosazují transgender a kritickou rasovou teorii, se stala všeobecně rozšířenou.

Sněmovna reprezentantů Jižní Karolíny 2. března v poměru 84 ku 30 hlasům schválila návrh zákona, který zakazuje povinné školení o diverzitě pro studenty i zaměstnance státních univerzit.

Návrh zákona rovněž zakazuje jakákoli prohlášení o poslání v oblasti rozmanitosti jako součást jejich přijímacího a pracovního procesu. Pokud by byl přijat, přidala by se Jižní Karolína k 22 státům, které přijaly podobnou legislativu.

Tento problém se stále řeší i na středních veřejných školách ve Spojených státech.

Začátkem tohoto týdne podali dva právníci zabývající se občanskými právy jménem skupiny složené ze středoškolského učitele z Little Rocku, studentů a jejich rodičů federální žalobu na guvernérku Arkansasu Sarah Huckabee Sandersovou a státního ministra školství Jacoba Olivia kvůli státnímu zákonu LEARNS, což je v angličtině zkratka pro Gramotnost, Posílení, Odpovědnost, Připravenost, Propojení do sítě a Bezpečnost ve škole.

Zákon zakazuje výuku Kritické rasové teorie a genderové ideologie na veřejných školách. Skupina tvrdí, že zákon porušuje jejich ústavní práva na svobodu projevu.

V jiném nedávném soudním sporu v této věci vyhrála konzervativní právní skupina Liberty Counsel (LC) svůj boj se školským obvodem Osseo Area School District v Minnesotě za to, že nařídil středoškolákům kurz s názvem „Lekce historie a kultury LGBTQIA+“.

V e-mailu z 28. března adresovaném LC školní obvod napsal, že „budou schváleny náboženské výjimky pro učitele“ a „studenti se mohou rozhodnout odejít před hodinou nebo během ní“.

Podle Minelly je rozmanitost ve školách hnána do extrémů.

Podle svých výpočtů zjistil, že ve školním roce 2023 strávilo více než 400 studentů školy Waltera Cronkiteho více než 2 000 vyučovacích hodin výukou o rozmanitosti, rovnosti a inkluzi (začlenění).

Podle Minelly je na žurnalistické škole nabízeno nejméně 100 předmětů, které zahrnují „rozmanitost“, „rovnost“ a „inkluzi“, a to ve svých základních učebních osnovách.

Kromě zprávy o kurzu DCC na škole Waltera Cronkiteho podal Goldwaterův institut nedávno žalobu na ASU jménem dvou profesorů, kterým bylo údajně vyhrožováno disciplinárním obviněním za to, že se odmítli zúčastnit školení o rozmanitosti na této škole.

Překlad původního článku ze stránek americké redakce Epoch Times byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.