Redakce Epoch Times

5. 4. 2024

Vystoupení uměleckého souboru Shen Yun v Praze letos vidělo více než osm tisíc diváků na jevištích Kongresového centra a Státní opery. „Děkujeme za krásný zážitek. Moc se nám to líbí, je to moc pozitivní,“ říká po představení pan Lukáš Prušák, výkonný ředitel společnosti Prušák Group, který navštívil představení se svojí ženou.

Posláním souboru Shen Yun je obnovovat tradiční čínskou kulturu pomocí jevištního umění. Jeho světové turné nese motto: „Čína před komunismem“. Paní Monika Prušáková míní, že oživit čínskou kulturu, která obohacovala celý svět před obdobím komunismu by „bylo samozřejmě ideální“ a použít k tomu jevištní umění je podle ní „dobrý způsob, jak se o to pokusit“.

Soubor sídlí v New Yorku, kde tvoří nezávisle na současném čínském režimu. „Čínský systém je tak silný, že je dobré, aby tito umělci žili v zahraničí, aby skutečně mohli šířit toho ducha,“ míní paní Prušáková, která pracuje jako výkonná manažerka náboru zaměstnanců ve stejné firmě jako její manžel.

„Pocházím ze Slovenska a stále si pamatuji, bylo mi asi 14 let, když padl komunismus. Takže mám ještě docela v paměti ty časy,“ dodává.

Letošní umělecké turné opět přináší živou orchestrální hudbu, desítky tanečníků a tanečnic klasického čínského tance, dobové kostýmy plné barev, legendy ze staré Číny nebo etnické a lidové tance.

Dojmy s nimiž vystoupení opouští jsou podle paní Moniky pozitivní a umělcům Shen Yun vzkazuje: „Jste skvělí. Děláte skvělou práci a šíříte radost a štěstí.“

George Stroin, letecký mechanik na představení Shen Yun ve Státní opeře Praha se ženou Gábinou, 6. března 2024. (Mary Mann / The Epoch Times)

„Prostě fantastické,“ hodnotí představení George Stroin, který pracuje jako letecký mechanik a na večerní program se přišel podívat se svojí ženou Gábinou. „Fantastický orchestr, tanec, zkrátka úžasné,“ říká paní Stroinová.

„Představení určitě budu doporučovat.“ Říká pan Stroin.

„Kostýmy a barvy jsou nádherné, překrásné“, říká paní Stroinová, která podniká jako kostýmová designérka a grafička, a dodává, že si z představení odnáší inspiraci pro svojí práci.

Klasický čínský tanec, který se ve vystoupeních Shen Yun objevuje, má kořeny v bojových uměních a obsahuje náročné akrobatické prvky, skoky a otočky.

„Líbila se nám technika tance a ta propracovanost rukou, ty ženy… že to mají spojené i s bojovým uměním, prostě všechno,“ těší se paní Stroinová z večerního programu.

V představení Shen Yun se také objevují duchovní aspekty tradiční čínské kultury. V některých příbězích vystupují nebeské bytosti nebo mýtické postavy. „Legenda praví, že starověké čínské oděvy byly inspirovány rouchy, jaká se nosí na nebesích,“ uvádí programová kniha Shen Yun z letošního turné.

Duchovní aspekty představení byly podle manželů Stroinových úžasné. „No my jsme první s Gábinkou vstali (při potlesku na konci představení), protože si to zasloužili,“ říká pan Stroin a jeho žena dodává, že propojení jednotlivých vystoupení s duchovnem bylo „naprosto úžasné“.

„Oáza pro duši,“ říká paní Stroinová. „Obdivuji je. Jsou úžasní, protože za tím je určitě hodně dřiny a práce a píle.“

The Epoch Times je hrdým sponzorem uměleckého souboru Shen Yun Performing Arts.

Související témata

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 %, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.