ČTK

7. 4. 2024

Česko dnes zažilo letošní první tropický den, teploty tedy dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích – Rožnově, kde meteorologové zaznamenali 30,9 stupně Celsia. Do dneška byl první tropický den v roce zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934, tehdy bylo ve Vlašimi, Kutné Hoře a Českém Brodě právě 30 stupňů Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na facebooku. Loni nastal první tropický den 18. června.

Teploty dnes vystoupaly ještě výš než v sobotu a opět přepisovaly rekordy. Už odpoledne meteorologové hlásili, že na více než polovině stanic zaznamenali letní den, kdy je maximální teplota 25 stupňů Celsia nebo vyšší. „Na řadě stanic je ale podstatně tepleji, dokonce jsme již na stanici Praha-Komořany odečetli hodnotu 30,6 stupně Celsia,“ uvedl už po 15:00 ČHMÚ.

Stanici Praha – Komořany nakonec předběhly České Budějovice, kde bylo v Rožnově 30,9 stupně Celsia okolo 15:30. ČTK to řekla Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Dosavadní rekord pro 7. duben z roku 1961 tam byl nižší o šest stupňů Celsia. Tropický den dnes evidovali ještě v Čáslavi, kde naměřili, 30,1 stupně Celsia.

Rekordy dnes padly na téměř všech stanicích měřících alespoň 30 let, z celkových 167 je přepisovali na 159, uvedl ČHMÚ. „O extremitě jevu svědčí i to, že nové hodnoty nejvyšší teploty platné pro 7. duben se budou zapisovat na všech stanicích, které měří více než 100 let,“ podotkli meteorologové. Dodali, že několik stanic také zaznamenalo překonání nebo vyrovnání dubnového maxima.

Loni ve stejnou dobu byly teploty podstatně nižší, maximální denní byly většinou mezi třemi až sedmi stupni Celsia a i v nižších polohách se podle meteorologů přechodně vyskytovaly sněhové vločky. O něco tepleji bylo tehdy jen v západní polovině Čech, kde díky zmenšené oblačnosti v první polovině dne naměřili až 13 stupňů Celsia, uvedl dnes pro srovnání ČHMÚ.

Rekordy v Česku padaly na většině stanic měřících 30 a více let už v sobotu. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, teplota tam vystoupala na 27,8 stupně Celsia. Přes 27 stupňů, přesně 27,3 stupně, bylo ještě v Kopistech na Mostecku.

Na duben nezvykle horké počasí vydrží v Česku do úterý. Meteorologové nevylučují, že ojediněle se tropický den objeví i v pondělí. Z úterý na středu bude od západu přes Česko postupovat studená fronta. Teploty spadnou pod 15 stupňů Celsia, sníží se tak i o více než deset stupňů.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...