Juraj Skovajsa

8. 4. 2024

Aktualizováno 8. 4. 2024 ve 22:20 o správné jméno analytika odhadujícího zásoby zlata držené Čínskou lidovou bankou

Bylo to přesně před rokem, 4. dubna 2023, kdy cena zlata podruhé v historii přesáhla „psychologickou hranici“ 2 000 dolarů za trojskou unci. Rok se sešel s rokem a letos 3. dubna dosáhla cena na 2 300 dolarů a pořád roste.

Pokoření hranice 2 000 dolarů doprovázela vysoká inflace, nákupy zlata centrálními bankami a předcházely jí pády bank v USA a celkově méně jistá situace v bankovním sektoru. Jen pro ilustraci, ještě na podzim roku 2022 se pohybovaly ceny zlata na hladinách kolem 1 650 dolarů.

Cena zlata v dolarech od srpna 2022 po 8. 4. 2024.

Po různých fluktuacích během uplynulého roku se cena v polovině února pohybovala těsně pod „psychologickou hranicí“. Od té doby však neustále roste a 3. dubna překonala další rekordně nastavenou laťku 2 300 dolarů. Nezastavila se však ani tam a dnešní obchodování na burze otevíralo s cenou 2 347 dolarů za trojskou unci.

Cena zlata v dolarech za poslední týden, tj. od 2. do 8. dubna 2024.

Za poslední rok a půl tedy zlato vzrostlo dvojnásobně (byť je potřeba dodat, že před podzimem 2022 se pohybovala cena zlata na vyšších úrovních než oněch zmiňovaných 1 650 dolarů).

Ekonomové přičítají růst dalšímu hromadění zlata centrálními bankami, vysokou soukromou poptávkou a také geopolitické situaci.

„Indie i Čína jsou obrovské trhy a zlato na nich má coby uchovatel hodnoty velkou tradici. Indii aktuálně roste její kupní síla, zatímco její inflace a znehodnocení rupie nejsou triviální. Takže volba Indů je jasná. Ještě větší je efekt Číny. Světové agentury přinesly obrázky Číňanů stojících fronty na zlato. Tady je problém ještě o něco komplexnější,“ komentovala minulý týden Markéta Šichtařová na Echu24.

Ekonomka dodala: „Na kraji roku mnozí čeští investoři říkali: Zlato je teď moc drahé, nevyplatí se jej nakupovat. Dovoluji si polemizovat. Domnívám se, že letos zlato posune své historické maximum ještě několikrát. A dokonce bych nyní už pro jistotu ani příliš nepočítala s nějakou větší krátkodobou korekcí jeho ceny.“

„Masivní čínské nákupy zlata v posledních dvou letech zásadně změnily trh se zlatem. Čínská lidová banka nakoupila v roce 2023 rekordních 735 tun zlata, aktuálně by mohla držet přes pět tisíc tun zlata. Kromě toho, když se koncem roku 2021 začal v Číně hroutit realitní sektor, upřela se pozornost soukromých investorů právě na zlato. Čisté importy zlata soukromého sektoru v Číně dosáhly v roce 2023 celkových 1 411 tun a jen v lednu letošního roku vysokých 228 tun,“ komentuje vývoj v tiskové zprávě Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Pokud jde o centrální banky, server World Gold Council informoval 3. dubna o nákupech a prodejích za únor, kdy šly banky opět do plusu celkem o 19 tun. Za poslední dva roky jsou čisté nákupy (tj. celkové nákupy vs. celkové prodeje) zlata centrálními bankami vyjma dvou měsíců neustále v plusu.

Oficiální odhady na základě hlášených nákupů uvádějí, že Čína drží ve své centrální bance kolem 2 257 tun. Dle analýz novináře a experta v oboru Jana Nieuwenhuijse to je ale minimálně 5 300 tun, kdy má Čínská národní banka neoficiální zbytek získávat „tajnými nákupy“.

V posledních letech se veřejně skloňuje možnost vytvoření nové měny uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, JAR a další), která by měla být kryta drahými kovy a dalšími komoditami.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...