ČTK Redakce Epoch Times

a 9. 4. 2024

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila dnes v tiskové zprávě agentura.

Podle ní by ANO vyhrálo eurovolby, i když jeho lídryni Kláru Dostálovou zná jen zhruba polovina dotázaných. Nejznámějšími lídry kandidujících stran a uskupení jsou Danuše Nerudová, která je jedničkou kandidátky STAN, a Lubomír Zaorálek z čela kandidátky SOCDEM. Oba tyto politiky zná 82 procent dotázaných. Třetím nejznámějším je Alexandr Vondra (Spolu), o kterém má povědomí 65 procent občanů. Zhruba polovina zná vedle Dostálové ještě Kateřinu Konečnou z koalice Stačilo! Ostatní jedničky z kandidátních listin lidé znají podstatně méně, uvedl STEM/MARK.

Například SOCDEM, která kandiduje s hnutím Budoucnost a jejímž lídrem je Zaorálek, by ale ve volbách podle průzkumu získalo méně než pět procent hlasů potřebných pro zisk mandátů v Evropském parlamentu. Nyní by jich mělo 3,4 procenta. Dvě a půl procenta lidí by ještě volilo Svobodné a necelé procento by dalo hlas Zeleným.

Účast v eurovolbách v průzkumu avizovaly dvě pětiny dotázaných. Analytik agentury Radek Pileček ale upozornil, že skutečná volební účast bývá oproti deklarované v průměru o čtvrtinu nižší, což by v tuto chvíli odpovídalo reálné účasti kolem 30 až 35 procent.

Do eurovoleb se podle ministerstva vnitra přihlásilo 30 volebních formací, z toho 11 koalic. Lidé budou pro své kandidáty hlasovat 7. a 8. června.

Podle zjištění STEM/MARK je pro Čechy nejdůležitějším tématem, které by se mělo řešit na evropské úrovni, bezpečnost Evropy. Za důležitou ji považuje 89 procent dotázaných. Podobně zásadní jsou pro ně energetická a surovinová bezpečnost Evropy a migrační politika a boj s nelegální migrací. Jejich řešení považuje za důležité kolem 86 procent lidí. Pro tři pětiny je důležitým tématem k řešení i konkurenceschopnost Evropy a podle zhruba 70 procent jsou to i boj s dezinformacemi a řešení konfliktu na Ukrajině.

„Často slýchaný Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu) by ke stěžejním tématům evropských voleb nejspíše patřit neměl, za důležitý jej označila polovina lidí, ovšem s rozdílnými postoji. V rámci respondentů, pro které je Green Deal důležitým tématem, s ním 64 procent souhlasí, 36 procent nikoliv,“ doplnili autoři průzkumu.

Agentura provedla průzkum v době od 28. března do 8. dubna a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.