Vladislava Mašková

10. 4. 2024

Jedinečné tablo s tvářemi studentů z maturitního ročníku Stojanova gymnázia Velehrad mohou lidé zahlédnout nebo se v něm přímo svézt od 2. dubna na pravidelné lince Uherského Hradiště – Velehrad. Tablo je totiž přímo natištěné na karoserii autobusu, jenž vozí ráno děti a studenty do školy a v odpoledních hodinách pak jeho cesta míří do Osvětiman, Mistřic nebo do Boršic u Blatnice.

Hlavními iniciátory projektu jsou sami studenti – Marek Bartošík a Jan Dohnal.

Jan Dohnal sdělil redakci Epoch Times, že nápad se zrodil již před rokem. Touto formou chtěli vyjádřit své poděkování škole, na které strávili skvělé 4 roky.

Jak na nápad reagovali jejich spolužáci a rodiče? Jan Dohnal říká: „Když jsme to spolužákům představili, tak to přijali hodně dobře. Vysvětlili jsme jim totiž, že to s Markem celé zařídíme, a po nich budeme chtít pouze 500 korun jako příspěvek.“

A co vaši rodiče?

„Jo, moji rodiče se smáli, že proč si přidáváme další starosti, ale nápad se jim hodně líbil. Myslím si, že u Marka to bylo velice podobné. Ani jedni rodiče nezůstali jen u úsměvu a pochvaly, ale z části nám pomohli při hledání finančních zdrojů.“

A peněz na zhotovení tabla bylo potřeba opravdu hodně.

„Samotná realizace stála okolo 130 tisíc korun. Celkem se nám s Markem podařilo sehnat na 110 tisíc… ty finance jsme sháněli od lokálních firem. Pár nám jich doporučili moji a Markovi rodiče, ale hodně jsme jich oslovovali bez jakékoliv dřívější známosti. Nakonec nám i pan ředitel gymnázia Hegr nabídl 5 000 korun, za což mu moc děkujeme,“ dodává Dohnal s tím, že nakonec se sami studenti skládali jen 350 korunami.

Autobus s tablem 4. ročníku Stojanova gymnázia Velehrad (Pavel Paška/deník Dobrý den s kurýrem)

S projektem pak studentům hodně pomohla i řádová sestra Vojtěcha (vlastním jménem Hana Černá), která je školní ekonomka a chlapcům radila se smlouvami a celkově se vším, co se týkalo peněz. S grafickou stránkou se chlapci obrátili na svého společného spolubydlícího z internátu a spolužáka z ročníku Mikuláše Kapsu.

Na otázku, co jim projekt dal či vzal, Jan Dohnal odpověděl:

„Tak vzal nám asi jen čas. Já v tom žádné jiné negativum nevidím. Někdo by možná řekl 350 korun, ale já se na to tak nedívám. Za mě to má pozitiv mnohem víc. Když opomenu reklamu, kterou to škole udělalo, tak největší přínos je v naučení se trpělivosti a nekonečnému vypisování si s různými lidmi. Ale mě osobně to taky posunulo dál v tom, že jsem si trochu víc uvědomil, že některé věci se prostě musí řešit teď a tady.“

Poslední jízda autobus čeká 6. července. Co se stane s polepem poté, zatím Jan Dohnal neví, prý záleží podle jeho stavu.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...