Redakce Epoch Times ČTK

a 18. 4. 2024

V pátek začne v Indii první etapa šestitýdenních parlamentních voleb, k nimž může přijít téměř 970 milionů voličů. Jasným favoritem hlasování, jehož výsledky by měly být oznámeny 4. června, je hinduistická nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího.

Třiasedmdesátiletý Módí zůstává po dvou pětiletých mandátech nadále nesmírně populární. V průzkumu veřejného mínění střediska Pew Research Center z minulého týdne jeho působení v úřadu kladně hodnotilo 80 procent dotázaných.

Za Módího vlády Indie posílila svůj mezinárodní vliv, zaznamenala značný ekonomický růst, zahájila velké infrastrukturní projekty a rozšířila sociální programy pro chudé obyvatelstvo.

Módí spoléhá na voliče z řad většinových vyznavačů hinduismu. V lednu premiér splnil slib své strany a za účasti bollywoodských celebrit a kriketových hvězd otevřel ve městě Ajódhja velký hinduistický chrám vybudovaný na místě Báburovy mešity zbourané hinduistickými aktivisty. Demolice mešity ve městě, považovaném hinduisty za rodiště legendárního prince Rámy, vyvolala v roce 1992 vlnu násilí mezi hinduisty a muslimy, která si vyžádala přes 2000 obětí. Minulý týden Módí kritizoval opoziční Indický národní kongres (INK), že se lednové inaugurace odmítl zúčastnit.

Hlavní Módího političtí oponenti, mezi nimiž jsou Ráhul Gándhí z kdysi dominantního INK a nejvyšší představitel indické metropole Dillí Arvind Kedžrivál, před volbami zformovali jednotnou alianci s názvem INDIA. Tuto iniciativu ale oslabuje roztříštěnost opozičních stran, z nichž některé nespojuje nic víc než touha zbavit moci BJP, i neschopnost najít společného kandidáta na premiéra.

Indickému národnímu kongresu, což je jediná strana aliance se zkušeností s celoindickou vládou, navíc podle některých komentátorů škodí, že se ještě nevymanila z vlivu politické dynastie Néhrú-Gándhí a postrádá charismatickou osobnost, která by mohla konkurovat Módímu.

Členové opozice si rovněž stěžují na pronásledování ze strany vládních úřadů. Kedžrivál je od začátku dubna ve vazbě pro podezření z korupce. INK uvedl, že vláda stranu před volbami ochromila, když nechala zmrazit její bankovní účty.

Znepokojení nad některými vyšetřováními namířenými proti Módího oponentům vyjádřil i vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a lidskoprávní organizace, které zpochybňují svobodu a spravedlivost voleb.

Kritici vládnoucí Indické lidové strany upozorňují i na omezování práv muslimské menšiny v Indii, zásahy proti nezávislým médiím, tvrdé potlačování demonstrací a další omezování občanských svobod. Starostmi řadových voličů jsou však podle průzkumů především nezaměstnanost a rostoucí ceny.

Hlasování, které rozhodne o obsazení 543 volených míst parlamentu, je rozděleno do sedmi fází, přičemž větší státy budou hlasovat ve více fázích. Například severní stát Uttarpradéš s populací více než 230 milionů bude hlasovat v každé etapě.

K hlasování poslouží více než milion volebních místností v lokalitách sahajících od zaledněných himálajských výšin přes husté džungle v centrální části země po odlehlé pouštní oblasti v západoindickém státě Rádžasthán. „Naše týmy budou cestovat na koních, na slonech, mulách či ve vrtulnících. Dostaneme se ke každému voliči,“ slíbil volební komisař Rádžív Kumár.

Při zajišťování bezpečnosti bude pomáhat 350.000 členů federálních bezpečnostních složek, kteří se v přestávkách mezi jednotlivými etapami voleb budou přesouvat do míst, kde se bude hlasování konat. Volby v největší demokracii světa skončí 1. června.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.