Chutná zeleninová večeře z jednoho hrnce, jejíž příprava zabere jen pár minut.
Představujeme vám chutnou zeleninovou večeři z jednoho hrnce, jejíž příprava zabere jen pár minut. Jedním z tajemství chuti je čekanka. Patří do čeledi čekankovitých, v syrovém stavu má lehce nahořklou chuť a po uvaření dodává pokrmu jemný nádech. Opečené pekanové ořechy dodají kapustě křupavou strukturu. Do pokrmu se přidává i sušený tymián a oregano.
Pokud je vaše sušené koření starší než šest měsíců, pravděpodobně ztratilo svou chuť. Ráda na lahvičku přidávám datum, kdy jsem koření koupila, abych věděla, kdy je čas koupit nové.
Užitečné rady
- Lze použít jakýkoli druh fazolí.
- Pekanové ořechy lze nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi.
- Místo mletého česneku lze použít čtyři rozdrcené stroužky česneku.
Nákupní seznam
Potřebujete: 1 balení pekanových ořechů, 1 balení mletého česneku, 1 láhev sušeného tymiánu, 1 láhev sušeného oregana, 1 balení zeleninového vývaru se sníženým obsahem sodíku, 1 hlávku čekanky, 1 plechovku fazolí Cannellini se sníženým obsahem sodíku a 1 kus parmazánu
Základní suroviny: olivový olej, cibule, sůl a kuličky černého pepře.
Vydatná fazolová a zeleninová směs
- 1/2 šálku nalámaných kousků pekanových ořechů
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 šálky nakrájené cibule
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 šálky zeleninového vývaru se sníženým obsahem sodíku
- 3 šálky nahrubo nakrájené čekanky
- 1 šálek konzervovaných fazolí Cannellini se sníženým obsahem sodíku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Pekanové ořechy opékejte v toustovači nebo v pečícím zařízení jednu minutu nebo dokud se nezačnou barvit. Odložte stranou. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Vmíchejte cibuli a smažte ji čtyři minuty. Přidejte česnek, tymián a oregano. Za občasného míchání smažte tři minuty. Přidejte zeleninový vývar, čekanku a fazole Cannellini. Vařte pět minut nebo dokud čekanka nezačne chřadnout. Podle chuti osolte a opepřete. Lžící rozdělte do dvou polévkových misek. Navrch posypte opraženými pekanovými ořechy a parmazánem.
Množství vychází na dvě porce.
Na jednu porci: 511 kalorií (46 % z tuku); 26,4 g tuku (3,4 g nasycených, 13,6 g mononenasycených); 4 mg cholesterolu; 19,4 g bílkovin; 58,1 g sacharidů; 12,7 g vlákniny; 312 mg sodíku.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.