Máta peprná má osvěžující chuť a chladivé vlastnosti, a proto se hodí do letních čajů i jako celoroční bylinkový pomocník.
Osvěžující chuť máty peprné je velmi oblíbená a často se přidává do nápojů, kulinářských pokrmů a různých léčivých a kosmetických přípravků. Máta peprná se používá nejen v kuchyni, ale také jako běžná tradiční čínská bylina s dlouhou historií léčebného využití doloženou ve starých čínských textech. V tomto článku se budeme zabývat prospěšnými účinky máty peprné a podělíme se o několik tradičních receptů lidové léčby.
Použití a přínosy máty peprné
Máta peprná se často sbírá v létě na přípravu čaje, který pomáhá odvádět horko z těla a předcházet úpalu. Doba sklizně se liší v závislosti na jejím použití. Listy určené ke konzumaci se obvykle sklízejí od května do června, zatímco listy určené k výrobě mátového oleje a mentolu se sklízejí jak na začátku července, tak na začátku až v polovině října.
Konzumace malého množství máty peprné může zklidnit viscerální nervy, působí jako chladivý prostředek. Může také snižovat nadýmání a podporovat trávení.
Studie uvedená v časopise Current Pharmaceutical Design (2023) prokázala, že mátový olej a jeho složky mají pozoruhodný vliv na funkci trávicího traktu. Konkrétně vyvolávají uvolnění hladkého svalstva a zmírňují křeče v různých trávicích orgánech, včetně dolního jícnového svěrače, žaludku, dvanácterníku a tlustého střeva. Mátový olej navíc vykazuje schopnost regulovat citlivost viscerálního i centrálního nervového systému. Olej z máty peprné vykazuje terapeutický potenciál při řešení funkční dyspepsie a syndromu dráždivého tračníku a nabízí úlevu od příznaků spojených s těmito stavy.
Po vstřebání do krevního oběhu může máta peprná rozšiřovat kožní kapiláry a zvyšovat sekreci potních žláz, čímž nabízí účinky vyvolávající pocení a snižující horečku. V tradiční čínské medicíně (TČM) se věří, že máta peprná rozptyluje stagnaci a reguluje qi , což je čínský název označující všechny druhy lidských životních energií, což může pomoci řešit bolesti na hrudi a žebrech způsobené stagnací qi jater.
Extrakt z listů máty peprné navíc dokáže potlačit růst cév v rakovinných ložiscích a zbavit tak nádory jejich prokrvení. To nakonec vede k jejich „vyhladovění“ a odumření, takže máta peprná je prospěšná i v boji proti rakovině.
Studie provedená vědci ze Salfordské univerzity odhalila, že extrakt získaný z listů máty peprné má potenciál v léčbě rakoviny. Bylo zjištěno, že extrakt účinně bojuje proti rakovině tím, že se zaměřuje na krevní cévy, které zásobují nádory, a ničí je, čímž je zbavuje základních živin. Tento objev otevírá nové možnosti využití extraktu z máty peprné jako účinné léčby rakovinných nádorů.
Při lokální aplikaci na kůži máta peprná vykazuje antibakteriální vlastnosti a může znecitlivovat periferní nervy, čímž ulevuje od bolesti a svědění. Kromě toho může převalování listu máty peprné v ústech ničit bakterie v ústní dutině a pomáhat snižovat zánět.
Olej z máty peprné se v TČM používá také ke zmírnění příznaků, jako je horečka, bolest hlavy, ucpaný nos a závratě na počátku nemoci nebo nachlazení.
3 oblíbené lidové léčivé přípravky s mátou peprnou
Máta peprná je klíčovou složkou mnoha léčebných přípravků. Tyto jednoduché recepty mohou pomoci regulovat organismus a obnovit zdraví.
1. Tofu čaj z máty peprné
Tento čaj lze použít k léčbě počátečních stádií nachlazení. Příznaky, jako je ucpaný nos, rýma, občasné kýchání, nepříjemné pocity v krku nebo mírný kašel, se mohou objevit dříve než horečka. Pití tohoto čaje může rozptýlit horkost a zabránit tak plnému nachlazení a horečce. Tento lék je vhodný zejména pro děti a starší osoby.
Složení:
- Asi 50 gramů čerstvých listů máty peprné
- 2 kusy tofu
- 2 čerstvé šalvějové cibulky
Postup:
V železném hrnci osmažte tofu, dokud se nerozvoní, a poté přidejte čerstvé šalvějové lístky a lístky máty peprné. Přidejte dvě misky vody a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na jednu misku. Směs včetně zbytků a vody vypijte ještě horkou.
Po jídle se můžete mírně potit a příznaky nachlazení zmizí po dobrém spánku. Na podzim nebo v zimě můžete také přidat trochu zázvoru a 10 až 15 gramů fermentovaných sójových bobů. Tento přídavek usnadňuje pocení těla, čímž zvyšuje schopnost odstraňovat horko.
2. Mátová medová voda
Tento chladivý nápoj je velmi účinný pro zmírnění úpalu.
Postup:
- Vezměte 100 gramů čerstvé máty peprné, omyjte ji a šťávu získejte rozdrcením.
- Do vody (200 mililitrů) přidejte 200 mililitrů medu a bílého cukru. Vařte na mírném ohni asi 20 minut.
- Před konzumací vmíchejte šťávu z máty peprné a vařte ještě dvě až tři minuty.
- Pijte vždy 50 mililitrů dvakrát denně.
3. Mátová kaše z prosa
Mátový prosný nálev může pomoci zmírnit stagnaci potravy a zlepšit trávení.
Složení:
- 10 gramů listů máty peprné
- 50 gramů prosa
Postup:
- Proso důkladně propláchněte, přidejte vodu (200 mililitrů) a vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Přidejte lístky máty peprné, dobře promíchejte a vařte pět minut.
- Zavařeninu jezte dvakrát až třikrát denně.
Bezpečnostní opatření při používání máty peprné
1. Jedinci se slabou konstitucí a nadměrným pocením by se měli její konzumaci vyhnout. Máta peprná je chladivé povahy, takže by se jí měli vyhnout i ti, kteří mají žaludeční potíže nebo slabou slezinu vedoucí k dlouhodobým průjmům.
2. Máta peprná obsahuje těkavé silice, proto je nejlepší ji vařit jako čaj a neměla by se vařit delší dobu.