Tento pokrm ze sladkých brambor se skvěle hodí k jehněčímu masu, steaku nebo drůbeži.
Gjelina je restaurace v kalifornském městě Venice, která nabízí jedny z nejchutnějších jídel ve městě. Obědvala jsem v ní saláty, pizzu i těstoviny. Tento batátový pokrm je prostě velkolepý svou jednoduchostí a chutí.
Měli byste vědět, že existují dvě výrazně odlišné odrůdy sladkých brambor. Sladké brambory mají světlou hnědožlutou slupku a světlou dužinu uvnitř, která je méně sladká a mnohem sušší než jejich batátový bratranec. Vlhčí odrůda sladkých brambor červenohnědé barvy je často označována jako batát. V nabídce najdete také sladké fialové brambory, které se do tohoto receptu skvěle hodí. Ujistěte se, že pro tento recept používáte vlhké sladké brambory.
Batáty ráda podávám a jím po celý rok. Tento pokrm se hodí zejména k jednoduchým hlavním jídlům, jako je steak, jehněčí nebo drůbež. Klidně by tento pokrm mohl být doplňkem vaší velikonoční tabule.
Tyto batáty jsou velmi jednoduché na přípravu, protože se před pečením nejprve obalí v medu, který jim pomůže zvýraznit jejich přirozenou sladkost a podpoří jejich křupavý karamelizovaný povrch. Tyto batáty jsou slané, sladké a pikantní. Pečené batáty se pokapou čerstvým limetkovým jogurtem a dozdobí zelenou cibulkou a pepřem. Francouzský červený pepř Espelette používá pro tento recept restaurace Gjelina, ale může být obtížné ho sehnat. Klidně ho můžete nahradit drceným červeným pepřem. I tak získáte pikantní pepřový nádech. Vychutnejte si tyto sladké skvosty s rodinou nebo přáteli.
Pečené batáty s medem, pepřem a limetkovým jogurtem
Příloha pro 4 až 6 osob
- ½ šálku jogurtu řeckého typu
- Šťáva ze 2 limetek
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 střední až velké batáty
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce pepře Espelette nebo drcených vloček červené papriky
- Vločková mořská sůl
- 2 zelené cibule (bílá a zelená část), nakrájené na tenké plátky
- Mořská sůl, na ozdobu
Troubu předehřejte na 220 °C.
V malé misce smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a 1 lžící olivového oleje. Dochuťte mořskou solí a pepřem. Dejte stranou.
Batáty podélně nakrájejte na osm klínů (o průměru asi 2,5 centimetru). Ve středně velké míse promíchejte batáty s medem, ½ lžíce pepře Espelette a zbývajícím olivovým olejem. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Marinujte 10 minut, jednou nebo dvakrát promíchejte, aby se obalily.
Přeneste batáty na pečicím papírem vyložený plech a pečte, dokud nejsou na okrajích pěkně zkaramelizované a po propíchnutí nožem v nejsilnější části měkké, 25 až 35 minut.
Přendejte je na servírovací talíř, pokapejte je jogurtem a ozdobte zelenou cibulkou a zbylým pepřem Espelette. Dochuťte vločkovou solí. Podávejte teplé.
–ete–