Milan Kajínek

31. 7. 2019

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) byl českou vládou jmenován do Rady pro lidská práva. Podle jeho slov se chce v úřadu věnovat romské otázce, ale také násilným represím duchovního hnutí Falun Gong nebo křesťanů v Číně.

Herman dříve působil jako ředitel vládního Ústavu pro výzkum totalitních režimů a později byl, po úspěchu ve volbách, jmenován na post ministra kultury.

Co se chystá Daniel Herman dělat na nové pozici, může napovědět jeho politická minulost.

Český rozhlas napsal: „Herman uvedl, že Rada pro lidská práva odpovídá jeho dosavadní činnosti, a nyní dostává jakési vládní požehnání. Chce se věnovat zejména romské kultuře, pronásledování členů duchovního hnutí Falun Gong (český přepis Fa-lun Kung) či křesťanů čínským režimem.“

„Mám dlouholeté kontakty s duchovním hnutím Falun Gong v Číně, které je brutálně pronásledováno komunistickým režimem, stejně tak jako jsou pronásledováni čínští křesťané,“ řekl Herman v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Během svého působení v politice měl možnost se opakovaně setkávat s lidmi zasaženými represemi současným režimem v Číně. I díky tomu se začal aktivně angažovat v boji za lidská práva, k čemuž využil různé příležitosti.

V roce 2014 vydala česká redakce deníku Epoch Times článek o Čang Kao-lim (Zhang Gaoli), vicepremiérovi Státní rady ČLR, který pronášel úvodní slovo na China Investment Foru 2014. Vedoucí pětisetčlenné čínské delegace politiků a podnikatelů, která se přijela účastnit fóra na Pražském hradě, je však důvodně podezřelý z přímého zapojení se do zločinů proti lidskosti, probíhajících na území Číny. Více zde…

Podle informací Epoch Times tehdejší ministr kultury Herman osobně zašel za premiérem Sobotkou, sdělil mu podrobnosti o pozadí čínského úředníka a vyzval premiéra, aby při styku s čínskou delegací hovořil o lidských právech.

Opakovaně podpořil vystoupení uměleckého souboru Shen Yun na brněnské a pražské divadelní scéně. Soubor Shen Yun založili čínští umělci žijící v zahraničí, se záměrem obnovit prastarou čínskou kulturu pomocí jevištního umění. Soubor se stal světově uznávaným uměleckým tělesem a dnes je jeho domovskou scénou prestižní Lincolnovo centrum v USA. Tvoří nezávisle na čínském režimu a ve svých představeních také uměleckou formou reaguje na situaci v Číně. Čínský režim se snaží po celém světě jeho vystoupení překazit.

Herman se také v říjnu 2016 oficiálně setkal s dalajlámou. Zatímco Herman prohlásil, že je „ministrem svobodné a suverénní země“, prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Jan Hamáček vydali společné prohlášení, kde se od „osobní aktivity“ Hermana distancovali. V prohlášení ujišťovali čínský režim, že rozhodně považují Tibet za součást Číny, jak uvedl deník iDNES.

Na pozici v Radě pro lidská práva navrhla Hermana už koncem května 2019 poslankyně Válková, současná zmocněnkyně pro lidská práva.

Herman bude podle Válkové pro vládní radu posilou. „Například pokud jde o problematiku sociálního začleňování, vězeňství, ohrožených dětí. Jsem ráda, že se budu moci opřít o jeho zkušenosti,“ uvedla Helena Válková.

Čtěte také:

Ve Valdštejnské zahradě probíhá výstava „Masakr na náměstí Nebeského klidu 1989“

Vláda s odůvodněním odmítla novelu transplantačního zákona. Piráti se ptají, jak vláda bojuje proti obchodu s orgány

Živý řetěz spojil Senát s Pražským hradem. „Braňte lidská práva,“ vyzvali účastníci prezidenta

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.