Jack Phillips

15. 7. 2022

První manželka bývalého prezidenta Donalda Trumpa Ivana Trumpová – matka jeho tří nejstarších dětí – ve čtvrtek zemřela. Bylo jí 73 let.

„Naše matka byla neuvěřitelná žena – silná v podnikání, prvotřídní sportovkyně, zářivá kráska a starostlivá matka a přítelkyně,“ uvedla rodina Trumpových v prohlášení k jejímu úmrtí.

„Ivana Trumpová dokázala přežít. Utekla před komunismem a přijala tuto zemi,“ pokračovali. Ivana Trumpová se narodila v bývalém Československu. Byla matkou Donalda Trumpa mladšího, Ivanky Trumpové a Erika Trumpa. Donald Trump má další dvě děti – Barrona a Tiffany Trumpovy.

Ivana Trumpová „učila své děti odvaze a houževnatosti, soucitu a odhodlání“, dodala rodina Trumpových. „Bude velmi chybět své matce, svým třem dětem a deseti vnoučatům.“

Na stránkách Truth Social pochválil Trump Ivanu jako „úžasnou a krásnou ženu, která vedla skvělý a inspirativní život … odpočívej v pokoji, Ivano!“.

„S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela ve svém domě v New Yorku,“ napsal také bývalý prezident Trump.

Po odchodu z Československa se v roce 1977 provdala za Donalda Trumpa. Pár se rozvedl v roce 1992.

Po rozvodu Ivana Trumpová rozvíjela vlastní řady oblečení, šperků a dalších výrobků. Je také autorkou několika knih, včetně jedné s názvem „Jak vychovat Trumpa“, a také sloupku s radami.

V rozhovoru pro deník New York Post Ivana Trumpová vzpomínala na případ, kdy bývalý prezident Ronald Reagan koncem 80. let údajně poslal jejímu manželovi dopis, v němž mu říkal, že by měl kandidovat na prezidenta.

„Pravděpodobně pět let před naším rozvodem mu Reagan nebo někdo jiný přinesl dopis a řekl: ,Měl bys kandidovat na prezidenta,‘“ řekla listu v roce 2016.

A dodala: „Takže o tom přemýšlel. Ale pak… přišel rozvod, skandál a americké ženy mě milovaly a jeho nenáviděly… takže v tu chvíli nebylo možné, aby šel do [politiky]. Ale pořád si s tou myšlenkou pohrával.“

Její poslední bývalý manžel Rossano Rubicondi zemřel v roce 2021. Časopisu People tehdy potvrdila, že je jeho odchodem „zdrcena“.

Příčinu Ivaniny smrti rodina nezveřejnila.

Úřady uvedly, že policie v New Yorku reagovala na telefonát o osobě se zástavou srdce na Východní 64. ulici na Upper East Side ve 12:40 SELČ. Podle televize ABC7 byla osoba identifikována jako Ivana Trumpová.

Její smrt není považována za podezřelou. Úřady sdělily ABC7, že zřejmě zemřela přirozenou smrtí.

Další informace rodina ani úředníci neposkytli.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.