Bowen Xiao

1. 7. 2019

Bílý dům v sobotu zveřejnil detaily ekonomického plánu pro Střední východ, ve kterém se uvažuje o nových investicích v hodnotě přes 50 miliard dolarů na období deseti let.

Nový plán s názvem „Peace to Prosperity“ (mírem k prosperitě) si klade za cíl „zplnomocnit palestinský lid“ a zaměřuje se na rozvoj ekonomického potenciálu území a jeho správu. V plánu je vytvořit globální investiční fond, který pozvedne ekonomiky Palestiny a sousedních arabských států. Počítá se i s 5 miliardovou podporou dopravního koridoru, jenž by měl propojit Západní břeh s Gazou.

Plán má představit příští týden na mezinárodní konferenci v Bahrajnu Jared Kushner, senior poradce Bílého domu. Na základě rozhovorů s americkými úředníky a detailů plánu agentura Reuters informovala, že plán zahrnuje 179 projektů z oblastí infrastruktury a obchodu. 

„Palestinský lid je už příliš dlouhou dobu uvězněný v neefektivních strukturách minulosti,“ prohlásil Kushner. „Plán ‚Peace to Prosperity‘ je nosnou kostrou pro jasnější a vzkvétající budoucnost palestinského lidu a regionu a je vizí toho, čeho lze dosáhnout za mírových podmínek.“

Ambiciózní ekonomický plán je výsledkem dvouletého úsilí Kushnera a jeho asistentů. Jeho realizace je založena na podmínce, že se dosáhne politického řešení dlouhodobých problémů v regionu.

Tisková kancelář Bílého domu označila plán za „dosud nejobsáhlejší mezinárodní snahu pro palestinský lid“. Měl by pomoci zdvojnásobit palestinský hrubý domácí produkt, vytvořit pro Palestinu přes milion pracovních příležitostí a snížit stupeň chudoby v zemi o 50 %.

Více než polovina z celkových 50 miliard dolarů by měla být určena pro ekonomicky slabé oblasti Palestiny a zbytek rozpočtu by se měl rozdělit mezi Egypt, Libanon a Jordán. Některé z projektů cílí i na egyptský Sinajský poloostrov, kde by mohly investice prospět Palestincům žijícím v pásmu Gazy.

Dle rozhovoru Kushnera pro Reuters Trupmova administrativa doufá, že většinu z návrhu podpoří bohaté země Golfského zálivu, evropské a asijské národy a také soukromí investoři.

„Naše představa je taková, že chceme, aby se lidé na plánu shodli, a poté budeme diskutovat o tom, kdo má o kterou oblast potenciálně zájem,“ řekl Kushner.

Kushner také řekl, že někteří palestinští podnikatelé potvrdili svou účast na konferenci, ale odmítl je jmenovat.

Amerikou vedená konference se bude konat v bahrajnském hlavním městě Manáma 25. a 26. června. Zúčastní se jí i několik arabských států z Golfského zálivu včetně Saudské Arábie. Kushner zde uvede první část mírového plánu a jak zdůraznil, nečeká, že hned na místě padnou finanční přísliby.

Americký prezident Trump ve svém stanovisku týkajícím se dohody, která by přinesla mír mezi Izraelci a Palestinci prohlásil, že „udělá vše co může, aby jim pomohl dosáhnout cíle“.

Kushner řekl pro Reuters, že jeho přístup má za cíl ukázat Palestincům ekonomické pobídky a jejich potenciál pro prosperující budoucnost v případě, že se vrátí k vyjednávacímu stolu a uzavřou mír.

Redakční úprava a překlad původního článku newyorské redakce: J. S

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.