Milan Kajínek

31. 7. 2019

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) byl českou vládou jmenován do Rady pro lidská práva. Podle jeho slov se chce v úřadu věnovat romské otázce, ale také násilným represím duchovního hnutí Falun Gong nebo křesťanů v Číně.

Herman dříve působil jako ředitel vládního Ústavu pro výzkum totalitních režimů a později byl, po úspěchu ve volbách, jmenován na post ministra kultury.

Co se chystá Daniel Herman dělat na nové pozici, může napovědět jeho politická minulost.

Český rozhlas napsal: „Herman uvedl, že Rada pro lidská práva odpovídá jeho dosavadní činnosti, a nyní dostává jakési vládní požehnání. Chce se věnovat zejména romské kultuře, pronásledování členů duchovního hnutí Falun Gong (český přepis Fa-lun Kung) či křesťanů čínským režimem.“

„Mám dlouholeté kontakty s duchovním hnutím Falun Gong v Číně, které je brutálně pronásledováno komunistickým režimem, stejně tak jako jsou pronásledováni čínští křesťané,“ řekl Herman v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Během svého působení v politice měl možnost se opakovaně setkávat s lidmi zasaženými represemi současným režimem v Číně. I díky tomu se začal aktivně angažovat v boji za lidská práva, k čemuž využil různé příležitosti.

V roce 2014 vydala česká redakce deníku Epoch Times článek o Čang Kao-lim (Zhang Gaoli), vicepremiérovi Státní rady ČLR, který pronášel úvodní slovo na China Investment Foru 2014. Vedoucí pětisetčlenné čínské delegace politiků a podnikatelů, která se přijela účastnit fóra na Pražském hradě, je však důvodně podezřelý z přímého zapojení se do zločinů proti lidskosti, probíhajících na území Číny. Více zde…

Podle informací Epoch Times tehdejší ministr kultury Herman osobně zašel za premiérem Sobotkou, sdělil mu podrobnosti o pozadí čínského úředníka a vyzval premiéra, aby při styku s čínskou delegací hovořil o lidských právech.

Opakovaně podpořil vystoupení uměleckého souboru Shen Yun na brněnské a pražské divadelní scéně. Soubor Shen Yun založili čínští umělci žijící v zahraničí, se záměrem obnovit prastarou čínskou kulturu pomocí jevištního umění. Soubor se stal světově uznávaným uměleckým tělesem a dnes je jeho domovskou scénou prestižní Lincolnovo centrum v USA. Tvoří nezávisle na čínském režimu a ve svých představeních také uměleckou formou reaguje na situaci v Číně. Čínský režim se snaží po celém světě jeho vystoupení překazit.

Herman se také v říjnu 2016 oficiálně setkal s dalajlámou. Zatímco Herman prohlásil, že je „ministrem svobodné a suverénní země“, prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Jan Hamáček vydali společné prohlášení, kde se od „osobní aktivity“ Hermana distancovali. V prohlášení ujišťovali čínský režim, že rozhodně považují Tibet za součást Číny, jak uvedl deník iDNES.

Na pozici v Radě pro lidská práva navrhla Hermana už koncem května 2019 poslankyně Válková, současná zmocněnkyně pro lidská práva.

Herman bude podle Válkové pro vládní radu posilou. „Například pokud jde o problematiku sociálního začleňování, vězeňství, ohrožených dětí. Jsem ráda, že se budu moci opřít o jeho zkušenosti,“ uvedla Helena Válková.

Čtěte také:

Ve Valdštejnské zahradě probíhá výstava „Masakr na náměstí Nebeského klidu 1989“

Vláda s odůvodněním odmítla novelu transplantačního zákona. Piráti se ptají, jak vláda bojuje proti obchodu s orgány

Živý řetěz spojil Senát s Pražským hradem. „Braňte lidská práva,“ vyzvali účastníci prezidenta

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.