Isabel van Brugen

20. 11. 2019

Zpěvák oceněný Grammy a filantrop Jon Bon Jovi daroval prostřednictvím své neziskové organizace 500 000 USD, aby pomohl vybudovat více než 70 nových domovů pro válečné veterány bez domova ve Washingtonu, D.C.

Bon Jovi a jeho rocková skupina darovali půl milionu dolarů prostřednictvím JBJ Soul Foundation. Projekt trval deset let a dokončen byl pomocí neziskové organizace „HELP USA“, která pomáhá v boji proti bezdomovectví ve Spojených státech.

Ve vystoupení v televizi CNN „The Lead with Jake Tapper“ rocková hvězda Bon Jovi (57let), hovořil o tom, co motivovalo jeho nadaci, aby se zařadila mezi ty, kteří chtějí pomoci.

„Často se musí [veteráni] vypořádat s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) a s problémem návratu na pracoviště po opuštění bojiště… Život, jak jste jej znali už nebude stejný a lidé někdy potřebují i speciální pomoc,“ řekl Bon Jovi.

Projekt poskytuje veteránům nejen nové domovy, ale také různé programy, které jim pomohou dostat se zpět na nohy.

Nadace Jon Bon Jovi Soul Foundation se spojila s HELP USA, městem DC a dalšími partnery. 25. května slavnostně otevřeli projekt Walter Reed ve Washingtonu, DC. „Jsme hrdí na to, že můžeme podpořit 77 jednotek cenově dostupného bydlení pro veterány bez domova obohaceného o služby. HELP USA bude poskytovat obyvatelům sociální a podpůrné služby a jednotky budou vybaveny tak, aby umožňovaly okamžité obsazení jednotlivci bez domova, kteří mohou přicházet z útulků nebo jiných přechodných bytů,“ napsala Nadace Jon Bon Jovi Soul Foundation na Facebooku loni v květnu.

„Je to 10 let od chvíle, kdy jsme o tom začali mluvit, a nyní je to skutečné, a 77 veteránů bude mít místo, které budou moci nazývat domov,” řekl Bon Jovi novinářům.

Podle CNN je to již druhé zařízení speciálně postavené pro veterány, které nadace Bon Joviho financovala.

Nový singl k filmu o válečných veteránech

Otevření zařízení doprovází vydáním nové písně, dobročinného singlu s názvem „Nezlomený“, který byl uveden ve filmu To Be of Service, který dokumentuje PTSD u veteránů a to, jak služební psi změnili jejich život.

„Bude to obtížný úkol, protože jsem nesloužil v armádě,” komentoval Bon Jovi přípravy k napsání singlu v pořadu CBS This Morning.

„Musíš být upřímný, pokud se chceš ujmout takového úkolu, musíš být upřímný v jeho plnění, aby muži a ženy, kteří sloužili, byli hrdí, když tu píseň uslyší,” řekl moderátorům Gayle Kingovi a Tony Dokoupilovi.

Skladba Nezlomený – Jon Bonjovi

„Takže jsem si promluvil s režisérem ještě předtím, než film sestříhal dohromady. Dal mi několik klíčových neoficiálních linií, které s ním vojáci prodiskutovali,“ dodal.

V rozhovoru pro The Washington Post Bon Jovi prozradil, že jeho rodiče jsou bývalý mariňáci, a on sám začal přemýšlet o tom, co by mohl udělat pro válečné veterány poté, co uviděl muže bez domova, který spí před filadelfskou radnicí.

„Vojenská služba byla vždy součástí toho, kým jsem byl,” řekl. „Moje matka i otec byli mariňáci, věděl jsem kam s tímto příběhem směřuji, a pointou na konci toho je otázka, jestli bych to udělal znovu, a odpověď zní ano,” řekl Bon Jovi v rozhovoru pro CNN.

Bon Jovi na Twitteru oznámil, že veškerý výtěžek ze stahování písně bude přínosem pro Patriotic Service Dog Foundation. Nezisková organizace díky tomu bezplatně spojí veterány a první respondenty se služebními psy.

Z originálního článku deníku The Epoch Times New York přeložila M.S.

Ukázka z filmu To be of service

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.