Vědecký tým z tchajwanské nemocnice Chang-Gung Memorial v okrese Ťia-i zjistil, že theaflavin, jedna ze složek čaje, by mohla mít potenciál při boji proti koronaviru SARS‐CoV‐2.
Výzkumníci vedeni šéfem oddělení tradiční čínské medicíny, panem Wu Čching-jüanem, zkoumali pomocí výkonného počítačového systému složky nativních tchajwanských rostlin, které by mohly mít vůči SARS‐CoV‐2 antivirální účinek. Tým prozkoumal na 80 sloučenin, než se dostal k theaflavinu.
Theaflavin se nachází především v čajích více oxidovaných (fermentovaných), jako jsou tmavější oolongy a černý čaj (pozn. redakce: černý čaj označují na Tchaj-wanu a v Číně jako červený).
Vědecký tým molekulárním modelováním zjistil, že theaflavin se může navázat na určitou skupinu enzymů, která vyvolá reakci s RdRp, enzymem koronaviru, jenž je také cílem léku remdesivir.
Dle doktora Wu mohou být antivirální účinky theaflavinu obdobné jako u remdesiviru, který momentálně WHO (Světová zdravotnická organizace) považuje za nadějný lék pro léčení COVID-19, nemoci způsobené virem KS Číny.
Epoch Times označuje nový koronavirus, který způsobuje nemoc COVID-19, názvem „virus KS Číny“, protože Komunistická strana Číny existenci nového nebezpečného viru tajila po dobu šesti týdnů a umlčovala hlasy těch, kteří na nebezpečí upozorňovali. V důsledku této cenzury došlo k nekontrolovanému šíření viru po Číně a k rozpoutání globální pandemie.
Zjištění týmu byla publikována 13. března v Journal of Medical Virology. Tým doktora Wu ve své práci zdůraznil, že studie teprve otevírá dveře k dalšímu bádání a že je zapotřebí provést další výzkumy.
Tchajwanský ministr Zemědělské rady, Čchen Čchi-čchung, řekl 25. března, že vládnímu výzkumnému zemědělskému institutu bude potěšením poskytnout nemocnici ve výzkumu pomocnou ruku.