Jaya Jaya Myra

21. 4. 2020

Jsem velká zastánkyně pití čaje. Měl by se pít každý den. Lidé se mě neustále ptají, proč mám čaj radši než kávu. Jasně, kávu piji také, ale čaj přináší tělu i mysli tolik dobrého, že se nemusíme ani bavit o tom, který z těch dvou nápojů je prospěšnější.

Teanin a regulace neurotransmiterů

Čaj, ten bílý, zelený, matcha i černý, pochází z jedné rostliny– camellia sinensis. Začněme naše povídání o čaji rozebráním jeho složky teaninu, známé také jako L-teanin. Tělo si teanin nedokáže vyrobit samo, proto je pití čaje tak dobré pro naše zdraví.

Za prvé, teanin ovlivňuje produkci neurotransmiterů a je spojován se zvýšením dopaminu a serotoninu, a dokonce reguluje i hladinu kortizolu. Kortizol je stresový hormon, takže jeho lepší regulace znamená méně stresu.

Dopamin a serotonin zlepšují náladu a pomáhají k lepšímu uvolnění mysli. Teanin je také spojován s lepší koncentrací a kognitivními funkcemi, kvalitnějším spánkem, a dokonce i hubnutím (pravděpodobně kvůli redukci kortizolu).

Na rozdíl od šálku silné černé kávy vám čaj nepřinese neposednost a nervozitu, nýbrž klidné soustředění.

S kofeinem nebo bez, volba je na vás

Čaj, tak jako káva a jiné plodiny, obsahuje kofein, jemuž se v čaji říká tein. Pokud vítáte kofein jako energetickou vzpruhu, ale nechcete to s ním přehánět, údaje o množství kofeinu v jednotlivých typech čaje vám pomohou rozhodnout se pro správnou variantu.

V kombinaci s uvolňujícími vlastnostmi teaninu získáte energii, ale na rozdíl od šálku silné černé kávy vám nepřinese neposednost a nervozitu, nýbrž klidné soustředění.

Čaj je dostupný v mnoha podobách a každá z nich má jiný obsah kofeinu:

  • bílý čaj – jemný, nejméně zpracovaný, obsahuje 15–30 mg kofeinu na šálek čaje (230 ml)
  • zelené čaje – silnější než bílý, ale slabší než černý, obsahuje 35–45 mg kofeinu na šálek čaje (230 ml)
  • černé čaje – nejsilnější varianta čaje, obsahuje 40–70 mg kofeinu na šálek čaje (230 ml)
  • oolong (wulong) – něco mezi černým a zeleným čajem, má řadu odrůd rozmanitých chutí. Obsahuje 37–55 mg kofeinu na šálek čaje (230 ml)

Pro informaci, šálek kávy obsahuje od 24–50 mg kofeinu.

Pokud do sebe nechcete kofein dostávat vůbec, můžete pít také bylinné čaje, které kofein neobsahují. Pokud není čaj vyrobený z čajovníku camellia sinensis, je to technicky vzalo nečaj, bylinkový odvar. 

Bylinkové čaje a matcha

Přestože bylinné „čaje“ neobsahují teanin, nabízí řadu jiných léčivých účinků podle toho, jaké bylinky nebo koření použijete. Nebojte se vytvořit si svou vlastní sypanou směs.

Ajurvéda běžně používá odvary z koření jako způsob léčby. Jednou takovou běžnou ajurvédovou směsí je čaj z kmínu, koriandru a fenyklu. Tato směs je známá pozitivními účinky na trávení, také vyrovnává cukr v krvi a zlepšuje dýchací cesty.

Když už mluvíme o ajurvédě, v ajurvédě se běžný čaj považuje za trpký a hořký, a jako takový je vhodný pro detoxikaci. Čaje jsou také skvělým médiem pro jiné léčivé rostliny nebo dokonce med. Med má silné léčivé účinky, a nezpracované místní odrůdy se používají k boji proti sezónním alergiím.

Vsadím se, že jste už slyšeli všechen ten humbuk o zeleném čaji a matcha, že? A myslím, že oprávněně. Matcha jsou v podstatě rozemleté ​​listy zeleného čaje, díky čemuž je matcha mimořádně bohatá na antioxidanty.

Matcha má jedinečný typ antioxidantu známého jako katechin, který nenajdete v jiných zdrojích potravy. Jeden šálek matcha obsahuje tolik antioxidantů jako 10 šálků zeleného čaje. Má šestkrát víc antioxidantů než goji, bobulky, které jsou také známé pro své mimořádně vysoké množství antioxidantů.

Antioxidanty jsou důležité, neboť pomáhají posilovat imunitu, bojují s infekcemi i rakovinou, zpomalují příznaky stárnutí, a dokonce pomáhají předcházet chronickým onemocněním.

Kdy čaj pít?

Vzhledem k tomu, že z čaje nebo bylinného nálevu můžete získat téměř jakýkoli pozitivní účinek, je důležité zvážit, kdy čaj do svého denního režimu zařadit. Výzkumy prokázaly, že čaj pomáhá mozku k lepšímu fungování, a proto se může hodit hlavně ráno, abyste byli ještě výkonnější.

Ranní čaj může zlepšit soustředěnost a přinést jasné uvažování, zatímco takový uklidňující heřmánkový čaj vás příjemně navodí ke spánku. Možná potřebujete nějakou vzpruhu po obědě, abyste se dostali přes odpoledne, a pak přijde vhod šálek silného černého nebo zeleného čaje. Zkrátka a dobře, vždy se najde nějaký druh čaje, který vám bude vyhovovat. 

Přeloženo z anglického originálu.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.