Milan Kajínek

4. 5. 2020

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea má vláda USA v rukou dostatek důkazů, aby mohla doložit původ nového koronaviru, který se nejpozději v prosinci 2019 vyskytl v čínském městě Wu-chan v provincii Chu-pej. „Existuje významné množství důkazů o tom, že [virus] pochází z čínské laboratoře [ve Wu-chanu]. Čína je známá sklonem využívat laboratoře, aniž by respektovala normy,“ řekl Pompeo v rozhovoru s televizí ABC a dodal, že to není poprvé, co z čínských laboratoří unikl nebezpečný virus s odkazem na předchozí laboratorní úniky viru SARS, které se ale podařilo v čas zachytit a nedošlo k epidemii.

Ve Wu-chanu se nacházejí dvě virologické laboratoře. První je jedinou svého druhu v Číně, má nejvyšší bezpečnostní stupeň (stupeň 4) a zachází s nejnebezpečnějšími patogeny na zemi, jako je SARS, ebola či různými kmeny koronavirů. Druhá laboratoř sídlí pouze několik set metrů od wu-chanské tržnice a má bezpečnostní stupeň 2, ale rovněž v minulosti zkoumala netopýří viry.

K vyjádření ministra Pompea ještě doplňme, že z pekingské laboratoře (která má bezpečnostní úroveň 3) v roce 2004 dvakrát unikl nebezpečný vir SARS. Riziko většího rozšíření nemoci se však tehdy podařilo včas eliminovat.

Nedávno zveřejněný patnáctistránkový dokument pěti tajných služeb Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, USA a Velké Británie, uvádí, že čínský režim záměrně zamlčoval nebo zničil důkazy o vzniku nákazy koronaviru SARS-CoV-2. Obsah zprávy poprvé publikoval australský Daily Telegraph.

Řada interních čínských vládních dokumentů, které deník The Epoch Times nedávno získal, ukazuje, že Peking znal potenciál nového viru a jeho možnost přenosu z člověka na člověka již 3. ledna 2020. Přesto o tom informoval veřejnost až 20. ledna – o sedmnáct dní později. Dokumenty zahrnují pokyny pro biologickou bezpečnost ve výzkumných laboratořích v Číně.

Americký prezident Donald Trump již 3. května v rozhodoru s Fox News uvedl, že připravovaná zpráva odhalí, co se ve skutečnosti v Číně stalo, a proč propukla globální pandemie.

Podle českého sinologického projektu při Karlově univerzitě se čínský režim pokouší dostat pod kontrolu veškeré publikace, které publikují čínští vědci. Nyní je musí před publikací v Číně i v zahraničí schvalovat komunistická strana. Čínský režim se obává, že by mohly „zpochybnit oficiální vládní verze ohledně vypuknutí epidemie,“ které již „vzbudily kontroverze na čínských sociálních sítích“.

V dubnu 2020 čínský režim také začal vyvíjet masivní mediální aktivity na takzvané „přepsání historie viru“ a navodit dojem, že virus ve skutečnosti pochází odjinud než z čínského města Wu-chan.

Televize Barrandov, kterou z většinové části koupila čínská státní společnost CITIC, již podporuje narativ čínského režimu. 23. dubna publikovala televize článek nazvaný „Čína nezakrývala šíření koronaviru na svém území, říká velvyslanec“.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy získává v nebývalé míře od roku 1993 na tuzemské mediální scéně vliv většinově státní subjekt. „Koncern CITIC je totiž v majetku čínského ministerstva financí. Média typu České televize nebo Českého rozhlasu mají veřejnoprávní, nikoli státní status. Jedná se tak vlastně o novou situaci. Lze předpokládat, že v podstatné části tuzemské mediální scény zesílí vliv Číny a míra prosazování jejích zájmů,“ řekl ČTK.


Pochází koronavirus z čínské laboratoře? USA to vyšetřují

Pořad Televize NTD Čína bez cenzury, který moderuje Chris Chappell, vysílá ve formátu pozdní noční show, která mísí humor s vážnou analýzou čínské politiky a společnosti.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.