Milan Kajínek

14. 4. 2020

Bývalý zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler v pořadu Meltingpot pokládá otázky Radce Denemarkové, která dlouhodobě pobývala v Číně a v poslední době strávila několik měsíců na Tchaj-wanu, jenž je jednou ze zemí, která nejúspěšněji zvládla epidemii wuchanského koronaviru. Denemarková přináší detaily o boji proti koronaviru na Tchaj-wanu.

„Tchaj-wan dokázal s Čínou obchodovat a zároveň dát jasně najevo, že nebude respektovat totalitní stát, a že si bude budovat vlastní demokracii,“ uvádí Denemarková.

Denemarková označuje Čínu za brutální a policejní stát, který neváhá dezinformovat a obelhávat mezinárodní společenství. Tchaj-wan leží přibližně 180 kilometrů od pobřeží Číny, a přesto má dodnes podle Etzlera pouze 382 nakažených koronavirem a 6 mrtvých v důsledku nemoci COVID-19.

Níže sdílíme rozhovor, který byl publikován prostřednictvím sociální sítě Facebook.

„Okamžitě podpořili firmy na Tchaj-wanu, které vyrábějí potřebné zdravotnické vybavení,“ uvádí Denemarková. „Přiletěla jsem do Evropy v březnu z Tchaj-wanu, kde přijali důsledná opatření už v lednu 2020, a zjistila jsem, že mnozí ignorovali to, co se děje. Světová zdravotnická organizace (WHO) dlouho vyčkávala, než řekla, že máme nějaký krizový stav, a než vyhlásila pandemii.“

Tomáš Etzler uvedl, že Světová zdravotnická organizace (WHO) je spoluzodpovědná za stav pandemie. „Tchaj-wan varoval už na začátku ledna 2020, že jde o virus, který se přenáší ze člověka na člověka. Varoval Světovou zdravotnickou organizaci, nabízel svoje know-how a expertízu. WHO to ignorovala a papouškovala propagandu, kterou dělala Čína. WHO je nesmírně zodpovědná za to, co se děje,“ dodává bývalý zpravodaj v Číně Tomáš Etzler.

Radka Denemarková

Radka Denemarková je česká spisovatelka, literární historička, scenáristka, překladatelka a dramaturgyně. Autorka knihy Hodiny z olova, což je rozsáhlý román inspirovaný autorčinými pobyty v Číně.

Popis knihy Hodiny z olova

Tuhle knihu jsem napsala jako varování před čínským režimem – Radka Denemarková

Do osudu několika rodin odlišných generací z evropských zemí i sociálních vrstev zasáhne tatáž rozhodující věta. Český podnikatel, jeho manželka a dospívající dcera, ruský diplomat, francouzský literát, studentka kaligrafie, kuchař a řada dalších hrdinů. A jejich rodinná traumata, krize středního věku, vyhoření nebo puberta.

Poutníci a cestovatelé, kteří odjeli do Číny, aby si uklidili ve svém životě, ale jejich svět se dál rozpadá. Něco nenávratně ztrácejí, a sami nejsou s to to pochopit. Hledají pevný bod v minulém životě, ale nevědí, na co si vzpomenout.

A tak jako v jejich soukromých příbězích dochází k dramatickému zlomu, něco podstatného se láme a mění v osudech nás všech. Starý svět Evropy končí a nikdo netuší, co začíná. A tak jako každá z postav románu zažije mezní situaci jako existenciální a osobní zkušenost, prožíváme „hodinu z olova“ také všichni společně.

Lidé se stahují do sebe a začíná éra rezignované apatie, demoralizace, éra šedivé totalitně konzumní každodennosti. Ale stále ještě existuje čin. Jenom je důležité sledovat znamení. zdroj


TIP: S hrůzou sleduji, jak je Evropa nepřipravená. Zde jsou rady z Tchaj-wanu

„Protože se mi z domova množí naléhavé dotazy ohledně koronaviru, rozhodla jsem se zveřejnit krátce mou zkušenost s epidemií na Tchaj-wanu, kde jsem od počátku ledna,“ napsala na svém facebookovém profilu spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková. Text nabídla Seznam Zprávám k publikování…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.