Isabel van Brugen

26. 6. 2020

Peking představuje pro Spojené státy americké největší hrozbu, prohlásil 23. června ředitel FBI Christopher Wray. Federální úřad pro vyšetřování podle něj eviduje více než dva tisíce otevřených případů spojených s Komunistickou stranou Číny.

„Neexistuje žádná země, která by představovala takovou komplexní hrozbu pro americký vývoj a výzkum, pro naši ekonomickou bezpečnost a pro naše demokratické smýšlení, jako je Čína,“ sdělil Wray v rozhovoru pro televizní stanici Fox News. 

Dále uvedl, že za poslední desetiletí došlo k zhruba 1 300procentnímu nárůstu špionáží s vazbou na čínský režim. Obvinil Peking z toho, že se snaží zasahovat do politiky USA a špehuje společnosti z žebříčku Fortune 100 (100 nejlepších společností v zemi podle hodnocení jejich zaměstnanců). 

„Jsou to všechno případy týkající se společností Fortune 100 až po startupy. Jedná se o oblast zemědělství, špičkové technologie, zdravotnictví,“ sdělil Wray.

Ředitel FBI poznamenal, že kampaň „hospodářské špionáže“ Komunistické strany Číny se spoléhá tradičně nejen na vládní úředníky, ale také na „netradiční zdroje“, jako jsou „podnikatelé, klíčoví vědečtí pracovníci a členové akademií věd“, kteří jsou motivováni k odcizení citlivých informací, amerických technologií a inovací a k jejich předání Číně.

Cena počáteční cenové nabídky skupiny Alibaba (IPO) je rozhodnuta, Americká burza cenných papírů (NYSE), New York, 19. září 2014 (Andrew Burton / Getty Images)

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických na konci roku 2018 spustilo program „Čínská iniciativa“, jehož cílem je zakročit proti krádežím amerického obchodního tajemství a čelit vlivům z Pekingu.

Iniciativy Ministerstva spravedlnosti a FBI v boji proti útokům čínského režimu narostly na nejvyšší úroveň v historii. Tisková zpráva ministerstva spravedlnosti uvádí, že za rok 2019 prošetřovalo více případů čínské infiltrace než za celých osm let Obamovy administrativy.

Komunistická strana Číny zveřejnila své ambice již před 5 lety, když oznámila program „Made in China 2025“, což je plán, jak se stát celosvětovým lídrem v oblasti informačních technologií, robotiky, obnovitelných energií, letectví a dalších průmyslových odvětví. Podle vyjádření předních představitelů USA se ale ve svém pokroku Čína spoléhá primárně na krádeže inovací z USA.

Ředitel FBI dodal, že Peking se pokouší zasahovat i do politiky USA a snaží se o prosazení směru „přátelštějšímu k Číně, přátelštějšímu ke Komunistické straně Číny“.

Překlad a editace původního článku newyorské redakce: HCHN

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.