Redakce Epoch Times

21. 7. 2020

Zpěvné hlasy se po roce vrátí do Litně

V rámci 7. ročníku Pěveckých kurzů v Litni 2020, které nabídnou mladým nadějným pěvcům zázemí ke studiu i oddechu ve zdejším zámeckém areálu, se odehrají letošní kurzy ve dnech 22.–27. srpna a budou soustředěny na výuku hlasové a dechové techniky pod dohledem přední mezzosopranistky Markéty Cukrové, která si ke spolupráci přizve pěvkyni a uznávanou pedagožku HAMU, Helenu Kaupovou. Korepetice se ujme klavírista Ahmad Jafar Hedar.

Vyvrcholením kurzů bude 27. srpna oblíbený závěrečný koncert, který podle možností pozve posluchače do sálu historické Čechovny nebo do zámeckého parku.

Pěvecké kurzy v Litni 2020 pořádá nezisková organizace Zámek Liteň v rámci 9. ročníku Festivalu Jarmily Novotné.

Na podzim se v odloženém termínu poprvé uskuteční fotografické kurzy, které povede věhlasný fotograf Tono Stano. Kurzy budou zaměřeny na fotografování v různých světelných podmínkách.

Na programu 9. ročníku festivalu byly rovněž přehlídka hráčů na lesní roh Liteňské hornové dny s koncertem LESNÍ ROH NA ZÁMKU – Radek Baborák a jeho hosté a také celostátní happening ZUŠ Open, které byly kvůli nouzovému stavu České republiky v původních jarních termínech odvolány. 

„Liteňských kurzů se zúčastním potřetí a mohu říct, že kromě pracovních nás s pořadateli již váží přátelské vztahy. Asi i proto je v Litni vždy úžasná atmosféra, do které se studenti rádi vracejí a na kterou vzpomínají. Letos se zaměříme na hlasové zdraví a vše, co s ním souvisí. Vyslechneme si přednášku doktorky Vydrové z oboru foniatrie a Renaty Sabongui o cvičení Pilates a přirozeném dýchání. Tématem kurzu bude období belcanta, a zejména tvorba Gioacchina Rossiniho. Během závěrečného koncertu posluchačům vyzradíme i některé okolnosti z jeho dobrodružného života. Mám radost, že letos přijala pozvání k účasti i profesorka pražské HAMU Helena Kaupová,“ přibližuje podobu tohoto ročníku jeho lektorka Markéta Cukrová.

„Současná společenská situace zamíchala kartami ve všech oblastech našich životů, kulturu nevyjímaje. Velmi se těšíme z toho, že se již můžeme postupně vracet do zaběhnutých kolejí a že je nám umožněno v 9. ročníku festivalu uspořádat alespoň dva projekty. Prvním v pořadí jsou pěvecké kurzy s jejich závěrečným koncertem. O to víc se letos těšíme na setkání se studenty, lektory i posluchači koncertu,“ podotýká ředitelka Zámku Liteň a Festivalu Jarmily Novotné Ivana Leidlová.

Vstupenky na Závěrečný koncert Pěveckých kurzů v Litni 2020 je možné zarezervovat a zakoupit na emailové adrese tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 724 880 826 za cenu 300 Kč. Koncert začíná v 18 hodin. Další informace jsou dostupné na www.zamekliten.cz.

Zámek Liteň.

O organizaci ZÁMEK LITEŇ, z.s.

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Další informace na www.zamekliten.czhttps://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.