Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje používat lockdown jako primární metodu proti šíření nového koronaviru, uvedl zvláštní zmocněnec WHO pro COVID-19 a bývalý kandidát na generálního ředitele WHO, David Nabarro, a vyzval představitele zemí ve světě, aby se k těmto opatřením uchylovali pouze výjimečně.

Lockdown je výraz z angličtiny, který v souvislosti s epidemií viru Komunistické strany Číny (označovaného také jako nový koronavirus) označuje sadu restriktivních opatření omezující pohyb lidí a služeb na minimum, zákaz vycházení, uzavření firem a institucí apod.

„Domníváme se, že lockdown je ospravedlnitelný pouze v případě, že je potřeba získat čas k přeorganizování, přeskupení a vyrovnání zdrojů a k ochraně zdravotnického personálu, který je vyčerpán, ale celkově vzato bychom to raději nedělali,“ prohlásil Nabarro ve video rozhovoru z 8. října pro časopis The Spectator.

Nabarro poukázal na to, jaký neblahý dopad měl lockdown zejména v chudších zemích.

„Jen se podívejte, co to udělalo s turistickým odvětvím například v Karibiku nebo v Tichomoří, protože lidé nejezdí na dovolenou. Podívejte se, co se stalo malým farmářům na celém světě, protože jim to podrylo odbytové trhy. Podívejte se, co to dělá s mírou chudoby, vypadá to, že příští rok se nám chudoba ve světě zdvojnásobí,“ vyjmenoval negativa zdravotnický funkcionář.

Nabarro proto naléhá na státní představitele, aby se uzavírkám vyhnuli. „Opravdu proto prosíme všechny světové vůdce: Přestaňte používat lockdown jako primární kontrolní metodu, vymyslete lepší systémy, jak to dělat, pracujte společně a učte se jeden od druhého, ale nezapomínejte, že lockdowny mají jen jediný následek, který nesmíte nikdy v životě zlehčovat, to jest, že z chudých lidí dělá ještě o hodně chudší.“

Nabarro není jediný vědec, který proti tvrdým opatřením ve stylu Číny vystupuje. Řada vědců a lékařů se proti nim ohradila. Ve Spojených státech například petici proti lockdownům podepsalo přes 11 tisíc vědců a lékařů. Autoři petice jsou profesoři z Harvardu, Oxfordu a Stanfordu.

V České republice k umírnění zbytečně přehnaných opatření proti šíření COVID-19 vyzvali prostřednictvím petice také zástupci české lékařské a akademické obce. Patří mezi ně například předseda České stomatologické komory Roman Šmucler, psychiatr Radkin Honzák nebo kardiochirurg Jan Pirk, přednosta kardiocentra v IKEMu.

Článek byl redakčně zkrácen a upraven. Originální verzi newyorské redakce The Epoch Times v angličtině naleznete zde.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).