Michal Cabejšek

30. 10. 2020

Praha – Nouzový stav bude v Česku kvůli epidemii nového koronaviru trvat zatím jen do 20. listopadu, bude tedy prodloužen o 17 dní. Původně se počítalo s prodloužením o měsíc. Od pondělí přejdou na dálkovou výuku speciální školy. Od příštího týdne také začne povinné testování v domovech pro seniory.

Souhlas vládě s prodloužením nouzového stavu dnes dala Sněmovna podle návrhu opozičních Pirátů, KDU-ČSL a ODS. „Stále a významně probíhá takzvané komunitní šíření onemocnění. Jinými slovy, nákaza se šíří napříč celou společností,“ řekl ve Sněmovně nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podle něj se společnost nachází v klíčovém bodu zlomu a v následujících dvou týdnech by se mohla situace zlepšovat. Podle něj však není nutné zavádět nová opatření, ale dodržovat ta přijatá. Systém zdravotní péče podle Blatného neohrožuje nedostatek lůžek nebo techniky, ale nedostatek personálu.

Testování v domovech důchodců

Nový ministr zdravotnictví se chce rovněž zabývat ochranou seniorů, kteří patří mezi rizikové skupiny a mezi nimiž se během druhé vlny koronaviru výrazně zvýšil počet nakažených. Podle statistik roste počet domovů, kde se nákaza objevila. Je jich více než 150.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že plánované plošné testování na koronavirus pomocí antigenních testů, které by měly dorazit dnes, začne nejpozději v pondělí. Povinnost testovat začne v domovech pro seniory a dalších zařízeních, a to podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého od středy 4. listopadu. Mělo by se uskutečnit do pěti dnů a poté bude prováděno každý týden. Celkem se tak počítá s testováním asi 200 000 lidí, klientů zařízení je mezi nimi 80 000 až 100 000.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna již objednala 2 miliony antigenních testů,“ uvedl Babiš. Testování má podle něj stát dvě miliardy korun. „Schválili jsme na vládě rozpočet na 10 milionů těchto antigenních testů a také jsme schválili odměnu pro praktické lékaře 200 korun za test. Takže celkem vlastně dvě miliardy,“ vysvětluje premiér. Štěpán Jurajda z Národní ekonomické rady vlády (NERV) pro seznam.cz upřesnil, že test má stát u různých výrobců od 150 do 300 korun.

Výsledky antigenních testů jsou k dispozici zhruba do 15 minut, vyšetření je však méně spolehlivé. Podle nového ministra Blatného jsou však i přes jejich nepřesnost výhodné pro pravidelné testování tam, kde je populace více promořená. „Je snaha je používat i u praktických lékařů. Zatím jich je ale jenom dva miliony, objednáno bylo deset milionů,“ řekl dnes Blatný na tiskové konferenci novinářům.“

Kraje také budou muset od pondělí 9. listopadu vyčlenit lůžka pro lidi v pečovatelských ústavech a lidem, kteří jsou doma odkázáni na pomoc terénní pečovatelské služby a kteří mají těžký průběh nemoci a není možné je izolovat. Kraje, které mají do 550 000 obyvatel, budou muset zajistit 80 lůžek, větší kraje 160. Personální zabezpečení nově vytvořených lůžkových zařízení bude záležet na možnostech jednotlivých krajů. Ministerstvo doporučuje osm pracovníků v sociálních službách na 50 lůžek, dvě zdravotní sestry na 50 lůžek a dva psychology na každé zařízení.

Speciální školy přejdou na distanční výuku

Od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy. V provozu dosud kromě speciálních škol zůstávaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů, které budou nově nabízet místa i dětem zaměstnanců úřadů práce a správy sociálního zabezpečení. Podle vlády to pomůže k zachování provozu důležitých úřadů, které pomáhají lidem.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.