Masooma Haq

18. 12. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Ředitel Národní zpravodajské služby John Ratcliffe podle korespondentky CBS Catherine Herridgeové potvrdil, že do voleb v USA v roce 2020 došlo k zásahům ze zahraničí.

„Ratcliffe vede 17 zpravodajských agentur a má přístup k nejvíce utajovaným informacím, které má vláda USA. A řekl CBS News, že v listopadu tohoto roku došlo k zahraničním zásahům z Číny, Íránu a Ruska, a očekává veřejnou zprávu o těchto zjištěních v lednu,“ uvedla Herridgeová již 3. prosince 2020.

Ratcliffova kancelář neodpověděla okamžitě na žádost The Epoch Times o potvrzení zprávy.

Podle Ratcliffa představuje největší hrozbu čínský totalitní režim. V článku z 3. prosince 2020 publikovaném v The Wall Street Journal uvedl, že čínská komunistická strana „dnes představuje největší hrozbu pro Ameriku a největší hrozbu pro demokracii a svobodu na celém světě od druhé světové války“.

Kancelář ředitele Národní zpravodajské služby (NZS) mezitím potvrdila, že jejich připravovaná zpráva obsahuje informace o „relevantních“ zahraničních hrozbách v průběhu nedávných voleb.

„Zpravodajská komunita od voleb dostává relevantní zprávy a řada agentur ještě nedokončila koordinaci produktu,“ uvedla mluvčí úřadu NZS Amanda Schochová a dodala, že Ratcliffe je i nadále odhodlán k urychlenému vydání zprávy.

Kancelář ředitele NZS ve středu uvedla, že zpravodajská komunita oznámila Ratcliffeovi, že nedodrží termín 18. prosince stanovený výkonným nařízením prezidenta Donalda Trumpa k předložení zprávy o zahraničních hrozbách během listopadových voleb, protože „agentury ještě nedokončily koordinaci produktu“.

„Dnes odpoledne bylo NZS oznámeno zpravodajskými úředníky, že zpravodajská komunita nedodrží termín 18. prosince stanovený výkonným nařízením a Kongresem, aby předložila utajované hodnocení komunity o zahraničních hrozbách pro americké volby v roce 2020,“ uvedla mluvčí úřadu NZS Amanda Schochová 16. prosince 2020.

18. prosince je den, kdy uplyne 45 dní po všeobecných volbách, které se konaly 3. listopadu 2020. Je to zároveň termín, kdy se podle Trumpova výkonného nařízení z roku 2018 očekává, že NZS předloží zprávu o tom, zda došlo k „v maximální možné míře zjistitelným“ pokusům o narušení voleb, jaká byla povaha takových zásahů, použitých metod, kdo byl do nich zapojen a pověřen takovým úsilím.

Podle posledních aktuálních zpráv bude NZS schopna zprávu předložit až v lednu 2020. Více zde…

Překlad článku byl redakčně upraven a zkrácen. Originál článku naleznete zde. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil M. K.

K této zprávě přispěly redaktorky Mimi Nguyen Ly a Isabel Van Brugen.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.